Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Nemții îi sfidează pe ruși: desant german în teritoriul dorit de Putin și Medvedev în Ucraina

DW
Annalena Baerbock

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a sosit sâmbătă în oraşul ucrainean Odesa, însoţită de omologul ei ucrainean Dmitro Kuleba, în ziua ce marchează doi ani de la lansarea invaziei ruse, transmite agenţia DPA, informează Agerpres.

Baerbock şi Kuleba au venit împreună de la Berlin şi au aterizat în Republica Moldova, de unde şi-au continuat drumul pe cale terestră către oraşul ucrainean situat pe ţărmul Mării Negre. Este a şasea călătorie pe care Annalena Baerbock o efectuează în Ucraina de la începutul războiului. Lideră a partidului Verzilor, ea s-a remarcat în acest timp printre politicienii occidentali cei mai radicali împotriva Rusiei şi a cerut constant mai mult ajutor militar pentru Kiev.

Într-o declaraţie acordată presei la sosirea sa sâmbătă în Ucraina, Annalena Baerbock a spus că această zi poate fi descrisă şi ca o "zi a bucuriei", întrucât a văzut steagul UE la punctul de frontieră. "În ultimii doi ani, am călătorit pe această cale europeană împreună", i-a spus ea ministrului Kuleba, făcând aluzie la decizia liderilor statelor UE din decembrie de lansare a negocierilor de aderare cu Ucraina.

Însă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă sâmbătă la Kiev, anunţat anterior săptămâna acesta că abia după alegerile europarlamentare din iunie UE va decide dacă va începe efectiv negocierile de aderare cu Ucraina, deşi iniţial era prevăzut ca această decizie privind aprobarea ''cadrului de negociere'' pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să fie validată în luna martie.

Ce au spus Dmitri Medvedev și Vladimir Putin despre Odesa

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate rus, a spus că Rusia nu se va opri până când nu va captura Kievul și a numit Odesa „oraș rusesc”. Dmitri Medvedev a spus că pentru „a atinge obiectivele „operațiunii speciale, va trebui să ajungem la Kiev”. Potrivit acestuia, dacă Kremlinul nu reușește să o facă acum, „o vor face după ceva timp”.

Kremlinul crede că Kievul este „o amenințare la adresa existenței Rusiei” și oricum este un „oraș rusesc”. „Odesa, întoarce-te acasă, o așteptăm pe Odesa în Federația Rusă”, a spus Medvedev.  „Odesa este un oraș rusesc, toată lumea știe bine acest lucru”, a spus Putin, în cadrul conferinței sale anuale din 2023.

Potrivit președintelui, sud-estul Ucrainei a fost întotdeauna pro-rus, deoarece acestea sunt „teritorii istorice rusești”. Putin a spus că, după prăbușirea URSS, Rusia a intrat în resemnare și s-a retras din „teritoriilor sale ancestrale”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.