Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezoluția ONU care cere încetarea imediată a focului în Gaza a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare/ România s-a abținut

John Minchillo/AP
onu

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care solicită încetarea focului în Gaza și care nu menționează grupul terorist Hamas.

O sută douăzeci de țări au votat în favoarea rezoluției introduse de Iordania, în timp ce doar 14 țări au votat împotrivă, printre care Statele Unite, Austria, Croația, Cehia, Fiji, Guatemala, Ungaria, Israel, Insulele Marshall, Micronezia, Nauru, Papua New Gineau, Paraguay și Tonga.

Patruzeci și cinci de țări s-au abținut, inclusiv România, Australia, Canada, Finlanda, Germania, Grecia, India, Irak, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Coreea de Sud, Suedia, Tunisia, Ucraina și Regatul Unit.

Rezoluția solicită încetarea imediată a focului în Gaza, eliberarea tuturor civililor, protejarea civililor și a instituțiilor internaționale și asigurarea unei treceri sigure a ajutorului umanitar în Fâșie.

Inițiativa este complet simbolică, dar evidențiază sprijinul internațional copleșitor pentru palestinieni, în contextul campaniei militare a Israelului după atacul Hamas din 7 octombrie.

Amendament pentru condamnarea Hamas, respins

Canada a încercat să obțină adăugarea unui amendament la rezoluție pentru a include o condamnare a Hamas, iar majoritatea membrilor au susținut propunerea, însă aceasta nu a întrunit majoritatea de două treimi necesară pentru a fi adoptată.

Optzeci și opt de țări au votat în favoarea amendamentului (inclusiv România), 55 au votat împotrivă și 33 s-au abținut, dar era nevoie de un sprijin de două treimi din partea celor 193 de membri pentru ca măsura să fie adoptată.

Ambasadorul Iordaniei la ONU a calificat amendamentul drept un efort de "albire" a "atrocităților" israeliene din Gaza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.