Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu va candida!

basescu

Pe zi ce trece există tot mai multe indicii rezonabile că Traian Băsescu va candida la Primăria Capitalei. În lunile trecute, analizam care ar fi argumentele pro și argumentele contra care ar putea fi luate în calcul de către Traian Băsescu.

Citiți și: Candidatura lui Băsescu la Primăria Capitalei. Motive pro și contra

Zilele au trecut și fostul președinte a evitat să dea un răspuns tranșant. În ultima apariție publică a spus sec: "Vedem". Președintele PMP a lăsat spațiu de manevră pentru orice variantă, încercând astfel să cumpere timp pentru a lua o decizie, dar și pentru a vedea ce candidați intră în cursă.

PMP și-a validat candidații la aproape toate primăriile, inclusiv primăriile de sector din București. Numele candidatului pentru funcția de Primar General este ținut în suspans. Se lansează variante pe surse: Robert Turcescu și altele. Nimeni nu confirmă, nimeni nu infirmă. Popularii nu știu nici ei exact ce se va întâmplă și asta pentru că Traian Băsescu știe că într-un partid secretele rezista maxim 5 minute.

Există trei argumente, însă, care ne fac să spunem că deja nu mai există mari semne de întrebare atunci când vine vorba de candidatura lui Băsescu.

1) Scorul PMP. În toate sondajele, PMP este în jurul cifrei de 5%. Nu există locomotive care să tragă partidul. Popularii au nevoie de candidatura lui Băsescu pentru a putea câștiga câteva procente în plus. Fostul președinte are o cotă de 15% încredere care nu se poate transfera ușor către partid, deși acesta încearcă, apărând aproape zilnic cu declarații. Băsescu are nevoie de o bătălie, de o confruntare electorală care să îl aducă în permanență în lumina reflectoarelor pentru a-și putea radicaliza electoratul. Fără Băsescu în luptă, PMP riscă să nu treacă de 5 procente în aceste alegeri.

2) Factorul timp și logica inversată. Cu cât trece mai mult timp, iar PMP nu anunță candidatul, înseamnă că popularii vor avea un candidat cu o notorietate foarte mare și vor să exploateze momentul de surpriză. Bun, ați putea spune că și Turcescu are o notorietate mare și nu are nevoie de timp ca să fie cunoscut. Așa este, dar elementul surpriză lipsește în cazul Turcescu. El nu poate crea emoție în rândul electoratului PMP-ist, el nu poate radicaliza fanii lui Băsescu până într-acolo încât să îi aducă la vot.

3) Termenul rămas pentru strângerea de semnături necesare depunerii candidaturilor. PMP nu este un partid cu rețele mari. Există dificultăți reale în strângerea semnăturilor. Din ce în ce mai puțin oameni doresc să semneze pentru susținerea unui politician, mai ales atunci când vine și momentul în care trebuie să își dea datele personale. Candidatul care poate genera un entuziasm și o energie între votanții PMP nu este altul decât fostul președinte. În acest caz, se va putea trece mai ușor peste barierele birocratice de întocmire a listelor de susținere, ba chiar vor fi foarte mulți dintre cei care îl susține pe Băsescu care vor veni personal la sediu pentru a-și da semnătura.

Desigur, este greu să faci predicții atunci când factorul determinant este decizia personală a unui om dar pariul nostru este că fostul președinte va candida din nou.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.