Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE / VIDEO – Protestele se extind în Rusia: dintr-un orășel direct într-o capitală regională / Arestări făcute de Poliție

revolta rusia

UPDATE 19 ianuarie, ora 16.45: Reacția Kremlinului

În Bașkiria nu există dezordini în masă și proteste, există manifestări izolate care țin de competența organelor de ordine și a autorităților locale, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, informează Rador Radio România.

"Nu aș fi de acord cu formularea 'dezordini în masă' și 'proteste de masă'. Acolo nu există așa ceva. Acolo sunt manifetări izolate, care mai degrabă țin de competența autorităților locale și a organelor de ordine, inclusiv", a subliniat Peskov.

"Repet, aceasta este prerogativa organelor locale ale puterii", a mai spus Peskov.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Protestele se extind în Rusia: dintr-un orășel direct într-o capitală regională / Arestări făcute de Poliție

Sute de susţinători ai unui activist pentru drepturile omului care a fost încarcerat au organizat vineri un protest în capitala republicii ruseşti Başkiria (Başkortostan), iar poliţia a reţinut cel puţin şapte persoane, a relatat de la faţa locului un post de televiziune rusesc, potrivit Reuters.

Protestatarii din oraşul Ufa, capitala regională, s-au adunat în semn de sfidare a liderului regiunii, Radii Habirov, care a avertizat că va lua măsuri dure împotriva a ceea ce el a numit extremişti şi trădători. SOTA Vision a publicat o înregistrare video în care se vede cum poliţia avertizează oamenii prin intermediul unui megafon că vor fi arestaţi dacă vor participa la o adunare neautorizată. Imaginile arată cum o femeie este luată de poliţie, în ciuda protestelor oamenilor din apropiere.

Poliţiştii au făcut un cordon uman pentru a elibera drumul pentru un autobuz care transporta persoanele reţinute, în timp ce spectatorii scandau "Ruşine!".

Başkiria, entitate situată în sudul Munţilor Ural, în apropiere de graniţa dintre Europa şi Asia, este una dintre cele peste 80 de republici şi regiuni care alcătuiesc Federaţia Rusă.

CINE ESTE FAIL ALSINOV

A fost al treilea protest din această săptămână, dar primul din capitala regiunii, în sprijinul activistului pentru drepturile minorităţilor Fail Alsinov, care a fost condamnat miercuri la patru ani de detenţie într-o colonie penală sub acuzaţia de incitare la ură etnică, acuzaţie pe care a negat-o.

Alsinov, în vârstă de 37 de ani, este considerat un erou de mulţi dintre locuitorii de etnie başkiră din regiune pentru că a militat în favoarea limbii, culturii şi drepturilor lor. El a condus proteste de succes în 2020 pentru a împiedica începerea operaţiunilor miniere pe un deal pe care populaţia başkiră îl consideră sacru.

Anul trecut, el s-a pronunţat împotriva recrutării etnicilor başkiri pentru a lupta pentru Rusia în Ucraina, afirmând că "acesta nu este războiul lor".

CONTEXT

Protestele publice în Rusia sunt foarte rare, având în vedere riscul de arestare, mai ales de la începutul războiului. Momentul este cu atât mai sensibil cu cât preşedintele Vladimir Putin candidează în martie pentru un nou mandat de şase ani în fruntea Federaţiei Ruse. În timp ce victoria sa este ca şi asigurată, analiştii spun că există presiuni asupra liderului regional Habirov să menţină situaţia sub un control strict, pentru a evita o situaţie jenantă pentru Kremlin în timpul campaniei electorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.