Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO-VIDEO – Umilință totală pentru Viktor Orban: a fost huiduit și fluierat la Praga / 'C*rvă', 'Slujitorul laș al lui Putin!' și 'Rușine'

X
viktor orban, vladimir putin

În timpul vizitei premierului maghiar Viktor Orban și a premierului slovac Robert Fiсo la Praga, activiștii i-au huiduit și au avut mai multe scandări la adresa celor doi. Protestul vine pe fondul sprijinului acordat pentru Ucraina.

„Vișegradul a murit!”, „Rușine”, „Fico, du-te acasă în Rusia!”, „Fico + Orban sunt slujtorii lași ai lui Putin”, „Uite cine e aici: whoreban (n.r.: cu referire la cuvântul „whore=curvă)” – sunt doar câteva din scandările protestatarilor.

Liderii politici au fost bine păziți de forțele de ordine, însă, după cum se poate vedea și din imaginile video nu erau deloc în largul lor când lunea îi huiduia.

 

Ce a spus premierul slovac

Prim-ministrul slovac Robert Fico, ce s-a opus ajutorului militar pentru Ucraina, a declarat înainte de reuniunea găzduită de Macron la Paris că sunt câteva state membre ale NATO şi UE care iau în considerare trimiterea de soldaţi în Ucraina pe bază bilaterală. Fico a subliniat că acest lucru va duce la escaladarea conflictului.

„Suntem de acord că agresiunea rusă este o încălcare gravă a dreptului internațional și că Ucraina merită ajutor", a declarat premierul ceh Petr Fiala, după discuțiile cu prim-miniștrii Poloniei, Slovaciei și Ungariei. "Avem opinii diferite cu privire la modul în care ar trebui să arate ajutorul", a adăugat el. "Există diferențe între noi, iar aceste diferențe nu s-au schimbat", a declarat premierul după aproximativ trei ore de discuții cu Robert Fico, Viktor Orban și Donald Tusk, relatează Agerpres.

La rândul său, Donald Tusk a declarat că "Polonia nu plănuieşte să trimită trupe pe teritoriul Ucrainei". "Cred că ar trebui să nu facem speculaţii astăzi dacă vor exista circumstanţe care ar putea schimba această poziţie", a mai spus Tusk.

Poziția Ungariei

În ceea ce-l priveşte, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat că Ungaria nu este dispusă să trimită arme sau soldaţi în Ucraina. "Poziţia Ungariei este clară şi solidă: nu suntem dispuşi să trimitem nici arme, nici soldaţi în Ucraina. Războiul nu trebuie nici adâncit, nici extins, ci trebuie încheiat", a postat Szijjarto pe reţelele sociale, potrivit MTI.

În fine, într-o serie de declaraţii făcute agenţiei austriece APA, preluate de EFE, ministrul de externe austriac, conservatorul Alexander Schallenberg, a declarat marţi că ceea ce lipseşte în aceste momente este "o perspectivă diplomatică", altfel spus, căutarea unei ieşiri negociate din războiul declanşat acum doi ani de Rusia. Declaraţiile lui Macron "merg în direcţia opusă" eforturilor de a obţine pacea, a atras atenţia şeful diplomaţiei austriece.

"Este evident că ieri, la Paris, nu a existat sub nicio formă un consens asupra acestei chestiuni (...) Şi este destul de surprinzător când se iese cu o chestiune care nu are un consens şi se creează în acest mod o dezbatere de care în realitate nu avem nevoie", a criticat Schallenberg. "Mai mult, în acest conflict avem nevoie din nou de o perspectivă politică şi diplomatică. Trimiterea de trupe este de fapt un semnal în sens invers", a conchis ministrul austriac.

Un oficial al Casei Albe a declarat luni pentru Reuters că SUA nu plănuiesc să trimită trupe să lupte în Ucraina şi că nici NATO nu are intenţia de a trimite trupe în sprijinul Kievului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.