Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Lazăr a participat în China la Adunarea Generală a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Procurorul general Augustin Lazăr a participat la Beijing - China la cea de-a 22-a Conferinţă anuală şi Adunarea Generală a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor - AIP, în cadrul căreia a explicat procedura simplificată din România privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în perioada 10 - 15 septembrie, s-au desfăşurat la Beijing - China cea de-a 22-a Conferinţă anuală şi Adunarea Generală a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor - AIP, precum şi conferinţa cu tema "Procuratura în interes public - confruntarea cu provocările şi oportunităţile manifestate în cadrul societăţii aflate în proces de schimbare". La eveniment au participat procurorul general Augustin Lazăr, Laura Oprean, prim adjunct al procurorului general, şi Nicoleta Ştefanov, procuror în cadrul Serviciului de cooperare judiciară internaţională, relaţii internaţionale şi programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, la conferinţă au participat preşedintele EUROJUST, preşedintele şi directorii executivi ai AIP, reprezentanţi ai Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) şi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, procurori generali, directori ai serviciilor de procuratură, procurori şefi, avocaţi generali, şefi ai serviciilor de cooperare judiciară internaţională, procurori militari şefi, profesori de drept public şi constituţional, şefi ai departamentelor de extrădări, procurori federali, rectori ai unor academii naţionale de procuratură din mai multe ţări.

Sub egida AIP, a avut loc şi întâlnirea Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor Francofoni, unde s-au abordat teme privind sistemele de recuperare a bunurilor şi produselor infracţiunilor, procedurile penale simplificate, dezvoltarea noilor tehnologii şi implementarea lor în activitatea parchetelor, înregistrarea electronică a cauzelor, dematerializarea procedurilor în justiţie, noile instrumente de transfer automat şi actualizare permanentă a datelor, platformele de schimb de date şi utilizarea semnăturii electronice în procedurile judiciare.

Augustin Lazăr a intervenit în cadrul discuţiilor exemplificând procedura simplificată din România privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei, iar Laura Oprean a prezentat aspecte referitoare la legislaţia română în materia confiscării instrumentelor şi produselor infracţiunilor, precum şi la activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Delegaţia României a participat la lucrările Reţelei Procuraturilor Militare, ocazie cu care s-a discutat despre necesitatea întăririi capacităţii procuraturilor militare de a efectua investigaţii în zonele de conflict, administrarea probelor în cauze privind fapte penale comise în teatre de operaţiuni, facilitarea cooperării internaţionale în anchetele comune şi schimbul de experienţă între procurorii militari din diferite ţări.

Cu ocazia prezentărilor efectuate pe tema criminalităţii împotriva mediului înconjurător, Augustin Lazăr a menţionat aspecte referitoare la legislaţia în vigoare în materie în România, a prezentat pe scurt atribuţiile Gărzii Naţionale de Mediu şi a amintit despre existenţa unei reţele, la nivel naţional, de procurori specializaţi în combaterea infracţiunilor de mediu.

Procurorul general a avut o întâlnire bilaterală cu omologul chinez Cao Jian Ming, ocazie cu care ambele părţi au exprimat dorinţa de dezvoltare a cooperării judiciare internaţionale între cele două instituţii. Augustin Lazăr a propus semnarea, în viitor, a unui protocol comun de cooperare care să includă vizite de studiu, programe de pregătire a procurorilor, consultaţii reciproce în chestiuni de cooperare judiciară de interes comun, iar procurorul general al Chinei, Cao Jian Ming, a apreciat iniţiativa omologului său român şi i-a adresat invitaţia de a efectua o vizită în China.

De asemenea, Augustin Lazăr a înmânat omologului său chinez un album, în limba chineză, privind cele mai importante bunuri de patrimoniu ale României, ambele părţi recunoscând importanţa cooperării internaţionale în combaterea traficului cu bunuri aparţinând patrimoniului cultural mondial.

Conducerea Ministerului Public din România a avut, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu procurorul general al Armeniei, Davytan Artur, ocazie cu care s-a discutat despre buna colaborare dintre procuraturile celor două ţări, procurorilor români fiindu-le adresată invitaţia de a participa, în anul 2018, la celebrarea a 100 de ani de la înfiinţarea Procuraturii Generale a Republicii Armenia.

Au mai avut loc întâlniri de lucru cu procurorii şefi sau federali din Belgia, Brazilia, Canada, Franţa, Regiunea Administrativă Specială Hong Kong - China, Grecia, Israel, Liechtenstein, Olanda, Palestina, Suedia, Ucraina, cu membrii delegaţiei Statelor Unite ale Americii, în special cu Lawrence G. Wasden, procurorul general al Statului Idaho, conform Agerpres.

Conferinţa a pus în discuţie provocările pe care era digitalizării le aduce sistemelor de procuratură ce vor influenţa fundamental activitatea de investigaţie penală, necesitatea găsirii de soluţii practice în domeniul justiţiei penale în condiţiile creşterii semnificative a numărului de cereri de cooperare judiciară internaţională în materie penală, consolidarea cooperării în lupta împotriva fenomenului infracţional transfrontalier, stabilirea de proceduri eficiente pentru asigurarea colectării şi transferului probelor în format digital.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.