Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal la nivel înalt în China: Complot URIAȘ dejucat de autoritățile de la Beijing! 'Au adus atingere gravă securităţii politice a partidului şi a ţării'

Daily Express
china

Autorităţile chineze au dejucat un complot "urzit" de trei foşti înalţi responsabili ai ţării, a relatat duminică seara agenţia de presă Xinhua, citând surse oficiale din cadrul Partidului comunist aflat la putere, relatează France Presse.

Un raport remis Congresului încheiat în urmă cu câteva zile de Comisia de inspecţie disciplinară a partidului acuză în special o fostă speranţă a partidului, Sun Zhengcai, destituit în iulie - oficial, pentru corupţie - că ar fi fost implicat în acest complot, conform Xinhua.

Citește și: Scandalul din Catalonia provoacă un conflict incendiar între Spania și Grecia: Acuzații DURE ale elenilor

Sun, cel mai înalt demnitar de partid chinez înlăturat de la putere în ultimii cinci ani, s-ar fi asociat cu alţi doi foarte înalţi responsabili deja condamnaţi şi încarceraţi pentru corupţie în cursul ultimilor doi ani: Ling Jihua, fost şef de cabinet al ex-preşedintelui Hu Jintao, şi Zhou Yongkang, fost şef al serviciilor de securitate, anunță Agerpres.

"Zhou Yongkang, Sun Zhengcai, Ling Jihua şi alţii au încălcat grav disciplina şi reglementările politice ale partidului şi, plini de ambiţii politice, au recurs la conspiraţie", potrivit raportului citat de agenţia de presă oficială.

Partidul Comunist Chinez (PCC) a "detectat la timp, a tratat cu hotărâre şi a eradicat aceşti arivişti şi conspiratori", continuă raportul fără a oferi mai multe precizări.

Raportul acuză "grupuri de interese" nespecificate că ar fi "adus atingere gravă securităţii politice a partidului şi a ţării".

Aceste acuzaţii survin la încheierea celui de-al XIX-lea congres al PCC, care a întărit considerabil puterile lui Xi Jinping, a cărui "Gândirea" sa politică şi-a făcut intrarea în Carta Partidului, o onoare rezervată până acum doar lui Mao Zedong, fondatorul Chinei moderne.

Citește și: Apariție SURPRIZĂ în Coreea de Nord: Kim Jong-Un a vizitat o fabrică de cosmetice, alături de soția sa! Imagini RARE - FOTO

Xi a obţinut al doilea mandat de cinci ani la conducerea PCC şi deci a ţării.

El s-a afirmat încă de la sosirea sa la putere la sfârşitul anului 2012 printr-un război împotriva corupţiei, care a sancţionat 1,5 milioane de persoane, potrivit cifrelor oficiale. Dar el este suspectat că ar fi profitat de acesta pentru a-i îndepărta pe adversarii săi politici din cadrul regimului, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.