Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicații clare ale medicilor după decesele de la Murgeni: Substanțele din pește care ne pot ucide

observator
morti murgeni

Cinci pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni - unde trei persoane au murit având simptome de toxiinfecţie alimentară – au fost externaţi luni de la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Este vorba despre trei bărbaţi şi două femei, pacienţii fiind aduşi în cursul nopţii de miercuri spre joi la spitalul din Iaşi.

"În cursul zilei de astăzi, pacienţii internaţi în cadrul Spitalului de Psihiatrie Murgeni şi adresaţi Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Iaşi în noaptea de 22 spre 23 noiembrie şi care prezentau simptomatologie ce ridica suspiciunea de toxiinfecţie alimentară au fost externaţi. Pe parcursul internării în cadrul spitalului nostru au fost îngrijiţi şi monitorizaţi de o echipă multidisciplinară formată din medici de boli infecţioase, terapie intensivă, gastroenterologie şi psihiatrie", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu.

Totodată, medicul ieşean recomandă atenţie sporită celor care consumă peşte în postul Crăciunului.

"Mai multe specii de peşti şi crustacee pot conţine biotoxine otrăvitoare, care persistă şi după gătire. Peştii cu aceste toxine nu au gust urât şi nici un miros deosebit. Gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug toxinele, astfel că otrăvirea este inevitabilă", a afirmat Florin Roşu.

Medicul ieşean susţine că intoxicaţia cea mai frecventă este reprezentată de toxina botulinică.

"Aceasta prezintă simptomatologie specifică: diplopie (vedere dublă), paralizie a muşchilor, căderea ploapelor şi imposibilitatea controlului acestora, dificultăţi la înghiţire, iar in final, dacă nu este acţionat în timp util, stop respirator determinat de paralizia muşchilor respiratori. Toxiinfecţiile sunt caracterizate de crampe abdominale, diaree, greaţă, vărsături care conduc spre deshidratare accentuată. Metode de prevenţie: evitarea consumului de peşte exotic, a conservelor de peşte mai ales în cazul în care capacul conservei este umflat. Este necesară prezentarea imediat în triajul spitalului dacă apar simptome dupa ingestia unui preparat din peşte", a adăugat medicul Florin Roşu.

Trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui, au murit şi un altul este în stare gravă, după ce toţi cei internaţi au mâncat alimente pe bază de peşte, oferite de o mănăstire, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Alţi 29 de pacienţi au fost transferaţi la Spitalul din Bârlad şi la UPU Vaslui.

La Spitalul din Murgeni sunt internate peste o sută de persoane.

Citește și: Răsturnare de situație în cazul pacienților morți după ce au mâncat pește de la mănăstire. Ce arată testele bacteriologice care sunt gata

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.