Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE - Parada militară de 1 Decembrie 2023: Sunt prezenți 120.000 de oameni

Facebook
Parada 1 decembrie

Parada care celebrează 105 de ani de la Marea Unire promite să fie una impresionantă, iar armata s-a pregătit cu cele mai avansate elemente de tehnică militară și cu cel mai mare număr de participanți din ultimii ani și va putea fi urmărită în format LIVE TEXT, FOTO & VIDEO pe WWW.STIRIPESURSE.RO.

UPDATE 1 decembrie, ora 12.06: Parada tehnicii MAI (2)

Modulul 33 – SRI

Detașamentul de tehnică din dotarea Serviciului Român de Informații.

Acesta este deschis de grupul de intervenție antiteroristă, alcătuit din 3 autospeciale de intervenție, cu rolul de ripostă imediată, evacuare şi izolare a zonei în situația producerii unui incident de natură teroristă.

Urmează o autospecială de intervenție pirotehnică și CBRNe, având atașată remorca anti-bombă. Serviciul Român de Informații intervine în cazul unor amenințări cu dispozitive explozive improvizate și CBRNe.

Grupul de intervenție este încheiat de către 4 autospeciale de intervenție contrateroristă care au la bord o echipă lunetist-observator cu armament de mare precizie și echipament de camuflaj, două echipe de asalt și o echipă de scafandri de luptă.

Prin Brigada Antiteroristă, SRI îndeplinește rolul de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, respectiv de coordonator tehnic al tuturor măsurilor instituite în acest scop.

Modulul 34 – STS

Blocul de tehnică al Serviciului de Telecomunicații Speciale, deschis de autospeciala cu rol de comandă și coordonare.

Trece prin fața dumneavoastră un grup de patru autospeciale satelitare de multiservicii, cu echipamente moderne, care asigură comunicații securizate, oriunde și oricând.

Autospecialele pot transporta șenilate pentru misiuni în zone greu accesibile, unde intervențiile operative pot fi realizate inclusiv cu drone care asigură comunicații radio în rețelele STS.

Defilarea Serviciului de Telecomunicații Speciale este încheiată de autospeciala de măsurare și evaluare a interferențelor electromagnetice pentru protecția rețelelor de radicomunicații aflată în administrarea Serviciului.

AEROCLUBUL ROMÂNIEI – 11.53-11.55

Doamnelor și domnilor, în acest moment evoluează în Piața Arcului de Triumf aeronave aparținând Aeroclubului României.

Aeroclubul României este o instituție publică având, printre altele, calitatea de autoritate de certificare în domeniul aeronauticii civile cu aeronave ultraușoare motorizate.

Aeroclubul României funcţionează ca instituţie publică finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.

BRIGADA 30 GARDĂ ”MIHAI VITEAZUL”

Doamnelor și domnilor, ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României se încheie cu defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”.

Defilează prin fața dumneavoastră militarii Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, singura unitate a Armatei României care are ca responsabilitate principală la pace executarea activităților de ceremonii și onoruri militare la cel mai înalt nivel, unitate aflată în subordinea Statului Major al Apărării.

Detașamentul de onoare este comandat de colonelul Sergiu MUNGIU, comandant al Brigăzii 30 Gardă din iunie 2023. Colonelul Sergiu Mungiu a urmat, etapă cu etapă, toate treptele carierei militare și a participat la două misiuni în teatrul de operații Afganistan (2011 și 2013).

În cei 163 de ani de existență militarii unității de gardă au fost prezenți la datorie atât în zilele de sărbătoare, în pas de defilare, cât și în clipele dificile pentru țară, atunci când și-au demonstrat curajul și devotamentul pe câmpurile de luptă pentru împlinirea idealurilor naționale.

UPDATE 1 decembrie, ora 12.00: Începe parada tehnicii MAI

Modulul 32 – POLIŢIA ROMÂNĂ

Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne este deschis de POLIŢIA ROMÂNĂ.

Prin fața dumneavoastră trec în acest moment 6 MOTOCICLETE BMW și 2 AUTOSPECIALE AUDI Q5, aflate în dotarea Serviciului Independent Rutier pentru Misiuni Speciale.

Personalul din cadrul serviciului este antrenat și pregătit continuu pentru asigurarea îndeplinirii misiunilor speciale pe linie rutieră..

O AUTOSPECIALĂ MARCA DACIA DUSTER și 2 AUTOSPECIALE BMW.

Prin fața tribunei oficiale trece AUTOLABORATORUL CRIMINALISTIC JEEP WRANGLER. Cu ajutorul autospecialei, politiștii intervin pentru efectuarea cercetării la fața locului în teren greu accesibil.

AUTOSPECIALA FORD RANGER, din dotarea Direcției pentru Protecția Animalelor, o structură înființată pentru a asigura prevenirea și combaterea faptelor nelegale cu privire la animalele aflate într-o situație de pericol.

Autospecialele Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, respectiv 2 AUTOSPECIALE DE INTERVENŢIE MERCEDES VITO şi O AUTOSPECIALĂ CBRN MARCA MERCEDES SPRINTER.

JANDARMERIA ROMÂNĂ

​Parada tehnicii auto a MAI continuă cu autospeciala DACIA DUSTER a JANDARMERIEI ROMÂNE, folosită pe timpul misiunilor de patrulare, prevenire şi combatere a faptelor antisociale.

Urmează autospecialele cu tracţiune integrală pick-up cu cabină dublă FORD RANGER, utilizate pentru a transporta echipamentele din dotarea structurilor de ordine publică și montane pentru executarea misiunilor de salvare în zone greu accesibile.

Autospecialele de intervenție VOLKSWAGEN TRANSPORTER 8+1, care sunt folosite de către structurile Jandarmeriei Române, la executarea misiunilor de ordine publică, patrulare și protecție-însoțire.

POLIŢIA DE FRONTIERĂ

Defilarea continuă cu blocul de paradă al POLIŢIEI DE FRONTIERĂ, deschis de AUTOSPECIALA DE SUPRAVEGHERE CU TERMOVIZIUNE MARCA “FORD” care oferă informaţii video, în timp real, atât ziua cât şi noaptea, inclusiv coordonatele GPS ale elementelor infracţionale.

Autospeciala cu termoviziune este flancată de DOUĂ AUTOSPECIALE DE PATRULARE “FORD RAPTOR” destinate misiunilor operative de supraveghere şi intervenţie ce se desfăşoară în locurile greu accesibile, zone cu relief montan, drumuri neamenajate, mlaştini şi zăpadă.

INSPECTORATUL GENERAL PENTRU IMIGRĂRI

AUTOSPECIALA RENAULT MASTER a INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI, utilizată cu precădere în misiunile de returnare a cetățenilor străini pentru care au fost dispuse măsuri de îndepărtare sub escortă.

AUTORITATEA VAMALĂ ROMÂNĂ

Trec prin Piața Arcului de Triumf trei autovehicule aparținând AUTORITĂȚII VAMALE ROMÂNE, instituție cu competența legală de a efectua controlul vamal al mijloacelor de transport civile și militare, al mărfurilor și obiectelor, precum și a bunurilor persoanelor fizice și juridice, care tranzitează frontierele țării.

IGSU

Defilarea continuă cu cea mai nouă tehnică de intervenţie a INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, instituție care apără populația civilă de amenințarea incendiilor, calamităților sau a dezastrelor naturale.

Formaţia de defilare a pompierilor militari este deschisă de MOTOCICLETELE DE INTERVENŢIE SMURD. Acestea deservesc zonele aglomerate şi greu accesibile din marile orașe ale țării.

Motocicletele SMURD sunt urmate de AUTOPLATFORMA DE INTERVENŢIE ŞI SALVARE DE LA ÎNĂLŢIMI, destinată intervenţiei la clădiri înalte. Autoplatforma facilitează acțiunile salvatorilor până la înălțimea de 45 de metri.

AMBULANȚA SMURD TIP B, încadrată cu un echipaj de prim-ajutor calificat și dotată cu echipamente medicale de ultimă generație care facilitează resuscitarea și transportul victimelor la spital și AMBULANȚA SMURD TIP C NEONATOLOGIE, destinată transportului nou-născuților, în condiții de terapie intensivă.

AUTOSPECIALA DE STINGERE folosită de pompierii salvatori, cu o capacitate de 10.000 litri.

AUTOSPECIALA DE PRIMĂ INTERVENȚIE PENTRU LUCRUL CU APĂ DE ÎNALTĂ PRESIUNE ȘI HIDROPERFORARE, destinată stingerii incendiilor în zone urbane și rurale. Instalația de hidroperforare existentă pe mașină facilitează intervenția ofensivă în cadrul structurii incendiate, prin penetrarea și tăierea oricărui tip de material de construcție.

AUTOSPECIALA PENTRU TRANSPORT PERSONAL ȘI VICTIME MULTIPLE, destinată acordării ajutorului medical de urgenţă unui număr mare de persoane şi transportului simultan al acestora la unitățile spitalicești.

AUTOSPECIALA PENTRU DESCARCERARE GREA, mijloc de intervenție destinat pentru acțiuni de descarcerare și salvare în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente, inclusiv evenimente feroviare sau tehnologice.

AUTOSPECIALA PIROTEHNICĂ, destinată pentru asanarea teritoriului de munițiile rămase neexplodate din conflictele armate, precum și pentru distrugerea cu ajutorul explozivului a podurilor și zăpoarelor de gheață.

AUTOSPECIALA DE STINGERE CU PULBERE. Acest mijloc tehnic este destinat intervenției pentru stingerea incendiilor de mari proporții înregistrate la obiective industriale mari, cu precădere în domeniile petrochimic, energetic și chimic.

AUTOSPECIALA DE STINGERE folosită de pompieri la locul intervenției, cu o capacitate de 4.000 litri de apă.

AUTOSPECIALA PENTRU TRANSPORT ROBOȚI. Mașina este echipată cu patru roboți, destinați intervenției rapide în cazul incendiilor de mari proporții înregistrate la obiective și platforme industriale, precum și în zone cu potențial de explozie, în spații contaminate chimic, biologic și nuclear, cu risc ridicat de producere a accidentelor sau contaminării personalului.

Parada tehnicii pompierilor români este încheiată de CENTRUL DE COMUNICAȚII PENTRU PUNCTUL DE COMANDĂ MOBIL NAȚIONAL. Autospeciala reprezintă o soluţie rapidă şi uşor dislocabilă de comunicaţii și tehnologia informației, fiind singura de acest tip din țară. Acest centru permite funcționarea autonomă a unui punct operativ avansat și conducerea optimă a resurselor pentru gestionarea situațiilor de urgență.

content-image

content-image

content-image

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.58: Defilarea detașamentelor de tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Autorității Vamale Române, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale (43)

Modulul 25 - Transportoare blindate pentru trupe PANDUR – PORTUGALIA

Defilează acum transportoarele blindate pentru trupe tip PANDUR din dotarea contingentului militar portughez. Transportorul este dotat cu o mitralieră calibru 12.7 mm, poate transporta o grupă de infanterie formată din 10 militari, pe orice tip de teren, și poate traversa cursuri de apă prin plutire.

Modulul 26 - PATRIOT

Regimentul 74 PATRIOT sărbătorește chiar astăzi, 1 decembrie, 5 ani de la înfiinţare. Regimentul este unitatea care gestionează unul dintre cele mai importante programe de înzestrare derulate în Armata României: Programul Sisteme de Rachete Sol-Aer cu bătaie mare.

Anul acesta, în data de 15 noiembrie 2023, a avut loc primul exercițiu tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23.

Sistemul PATRIOT,  aflat și în dotarea armatelor altor state membre NATO, printre care SUA, Germania, Olanda, Grecia, Spania și Polonia, a fost testat în luptă și a fost întrebuințat de-a lungul timpului, la interceptarea și neutralizarea platformelor aeriene cu și fără pilot, a rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice în teatrele de operații din Irak și Siria.

România a achiziționat cea mai nouă versiune a sistemul PATRIOT, beneficiind de ultimele inovații în domeniul tehnologiei.

Militari din cadrul bateriei PATRIOT urmează un program de instruire intens prin cursuri de specializare în Statele Unite ale Americii, prin derularea unui program de instruire specific configurației sistemului PATRIOT livrat României și a unui program de instruire colectivă desfășurat cu sprijinul partenerului american.

Modulul 27 HAWK

Convoiul de tehnică HAWK este format din două autospeciale de transport rachete, având ataşate câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu.

Modulul este comandat de sublocotenentul Grigore NEGRUȘOR.

Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă.

Structurile dotate cu sisteme HAWK din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” sunt interoperabile cu armatele ţărilor NATO. Acestea execută instrucţia pentru apărarea aeriană a României prin exerciţii de o complexitate deosebită, alături de partenerii străini.

Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă-control de ultimă generaţie, are o mobilitate mare în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă.

Modulul 28 – CCI

Detașamentul Comandamentului Comunicațiilor şi Informaticii, structura de specialitate a Statului Major al Apărării care asigură realizarea, exploatarea şi mentenanța sistemului de comunicații şi informatică necesar Armatei României la nivel strategic, operativ şi tactic, pe teritoriul național şi în teatrele de operații.

Modulul 29 – CLI

Detașamentul de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit este compus din trei tipuri de vehicule.

Primul este ANSAMBLUL TRACTOR CU ȘA – SEMITRAILER PENTRU TRANSPORT GREU ȘI AGABARITIC DE TIP IVECO

Ansamblul este destinat transportului unor echipamente cu masa maximă de până la 75 de tone, pe o distanță de 800 km, cu o viteză maximă pe șosea de 70 km/h. De asemenea, poate încărca, la nevoie, echipamente deteriorate și defecte, dispunând în acest scop de două trolii cu o capacitate de tragere de 30 tone fiecare.

content-image

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.54: Defilarea detașamentelor de tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Autorității Vamale Române, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale (3)

Modulul 18 – CBRN

Defilează acum tehnica de decontaminare chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară (CBRN) din dotarea Comandamentului Logistic Întrunit.

Autotranscontainerul este destinat pentru executarea misiunilor de transport materiale şi / sau echipamente încărcate în containere tip ISO 20.

Containerul îmbarcat este un SISTEM PENTRU DECONTAMINARE GREA CBRN.

Sistemul este destinat pentru decontaminarea totală CBRN a platformelor, construcțiilor, căilor de comunicație, a personalului, terenului și a echipamentului individual de protecție aflate în zone greu accesibile.

Poate decontamina chimic, bacteriologic, radiologic și nuclear cu o singură încărcătură: 20 de autovehicule sau 55 persoane pe oră.

Modulul 19 - Sistemul Integrat de Comunicații și Informatică de nivel Batalion / SICIB

Defilează modulul alcătuit din trei autospeciale de comunicații și informatică VAMTAC, dotate cu Sistemul Integrat de Comunicaţii și Informatică de nivel Batalion (SICIB), comandat de către sublocotenentul Titus VECERDEA.

Sistemul se află în dotarea Batalionului 811 Infanterie „Dej”, structură subordonată Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, și este alcătuit din patru autospeciale și două puncte de comandă mobile.

Modulul 20 – FRANȚA - LECLERC

Defilează acum militarii străini din compunerea Grupului de luptă Multinațional al NATO cu tehnica din dotare.

Detașamentul francez aparținând Grupului de Luptă Multinațional dislocat în România începând cu noiembrie 2023, în cadrul misiunii „Eagle” este comandat de colonelul Patrick GUILLAUME.

Plutonul de tancuri LECLERC AMX-56, care defilează prin fața dumneavoastră, provine din Compania a II-a a Regimentului 12 Cavalerie Grea, companie care a fost înființată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul Diviziei 2 Blindate, a Forței de Eliberare Franceze. Acesta este echipat cu un sistem de propulsie de 1500 CP și un tun calibru 120 mm.

Modulul 21 – BELGIA - PIRANHA III

Detașamentul belgian este dotat cu vehicule de infanterie blindate PIRANHA III. Acestea sunt echipate cu turele și tun calibru 30 mm. Cea mai nouă versiune a vehiculului este echipată și cu rachete antitanc SPIKE.

Modulul 22 – LUXEMBURG - Vehicule de recunoaștere cu protecție - DINGO 2

Detașamentul luxemburghez este dotat cu vehicule de recunoaștere cu protecție sau DINGO 2. Acestea sunt echipate cu turelă și mitralieră cal. 12,7 mm. Vehiculele DINGO au fost dislocate în Mali, Lituania și acum în România.

Modulul 23 – HMMWV REPUBLICA MACEDONIA DE NORD

Vehiculele de luptă tip HUMVEE conduse de către militarii armatei Macedoniei de Nord sunt eficiente împotriva infanteriei, mașinilor blindate și neblindate, inclusiv împotriva construcțiilor slab fortificate. Acestea sunt dotate cu mitraliere calibru 12.7 mm și echipamente de comunicații, tehnică de bruiaj și tehnologie Blue Force Tracker pentru localizarea în timp real a forțelor aliate.

Modulul 24 – POLONIA – TAB-uri ROSOMAK

A devenit o tradiție ca la Parada Militară Națională de la București să participe forțe și mijloace ale camarazilor polonezi din cadrul contingentului militar dislocat în România. Infanteriștii polonezi vă prezintă onorul îmbarcați pe transportoare amfibii blindate ROSOMAK din dotarea Armatei Poloneze. Comandantul detașamentului este locotenentul Kazimierz ORLIKOWSKI.

Transportorul amfibiu blindat pentru infanterie ROSOMAK este prevăzut cu turelă și tun automat calibru 30 mm. Ca armă secundară are o mitralieră calibru 7,62 mm. De asemenea, este dotat cu un aruncător de grenade calibru 40 mm.

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.50: Defilarea detașamentelor de tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Autorității Vamale Române, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale (3)

Modulul 14 - Tancul Românesc TR-85 M1

Prin fața dumneavoastră defilează în acest moment blocul format din tancurile TR-85 M1 „Bizon”, condus de locotenentul Eugen COCA.

„Bizonul” se află în dotarea Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galați, fiind, în prezent, cel mai modern tanc din serviciul Forțelor Terestre Române. Poate executa misiuni de luptă în orice condiții metereologice, ziua și noaptea, misiunea sa tactică principală fiind nimicirea blindatelor inamice.

Tancul TR-85 M1 este un tanc mijlociu, are un echipaj de patru membri şi o masă totală de 50 de tone, echipat de luptă.

Modulul 15 - Complexul Antiaerian 2x35 mm GEPARD

Defilează, în continuare, modulul comandat de locotenentul Elena GLINESCHI, alcătuit din patru complexe antiaeriene 2x35 mm GEPARD.

Complexul GEPARD este unul dintre cele mai performante sisteme de artilerie antiaeriană, de mare mobilitate. Acesta răspunde cerinţelor actuale ale câmpului de luptă, fiind dotat cu echipamente compatibile cu sisteme similare NATO.

Este blindat, autonom şi autopropulsat, fiind realizat pentru ducerea acţiunilor de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Asigură o bună protecție a unităţilor şi marilor unităţi din compunerea Forţelor Terestre Române împotriva avioanelor şi elicopterelor de luptă care atacă la joasă înălțime, lucru posibil datorită mobilităţii crescute şi timpului scurt de reacţie.

Complexul GEPARD este dotat cu filtre de protecție nucleară, biologică şi chimică, precum şi cu dispozitive de mascare prin perdele de fum.

Modulul 16 - Lansatorul de Artilerie Românesc – LAROM

Prin fața dumneavoastră, trece detașamentul constituit din patru lansatoare LAROM ale Batalionului 83 LAROM „Bogdan I” din Bârlad, din compunerea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”, condus de sublocotenentul Maria - Mirabela ȘERBU.

Puterea de foc, bătaia, mobilitatea și efectul la țintă ale sistemului de rachete LAROM asigură un grad înalt de adaptabilitate în tot spectrul de operații militare, oferind capabilități adecvate în realizarea interoperabilității cu structurile similare, ale celorlalte țări membre NATO. Instalația de lansare LAROM este un mijloc autopropulsat de sprijin prin foc, capabil să lovească o gamă largă de ținte, dispuse în adâncimea dispozitivului inamic, utilizând 2 tipuri de muniție explozive, cu bătaie maximă de 20, respectiv 45 km.

Sistemul are capabilitatea de a-si actualiza, în permanență, poziția și coordonatele prin intermediul GPS pe timpul deplasării.

Structurile LAROM se dispun și execută misiuni de foc din poziții de tragere, folosindu-și capacitatea de a lansa și părăsi rapid poziția de lansare, crescând astfel capacitatea de supraviețuire pe câmpul de luptă.

Batalionul 83 LAROM este una din unităţile de elită ale armatei, capabilă să execute în timp foarte scurt dislocarea într-o zonă de operații şi să asigure sprijinul prin foc al forţelor de manevră, cu efect devastator asupra inamicului.

Modulul 17 – EOD VAMTAC

Grupul pentru Neutralizarea Mecanismelor Explozive (EOD) a fost înființat în 2004 și este singura structură de această specialitate din cadrul Forțelor Aeriene.

Defilează acum autospecialele EOD , de producție spaniolă URO VAMTAC, atât în variantă blindată, cât și neblindată.

Autospeciala blindată EOD URO VAMTAC, care asigură protecția celor 4 membri ai echipajului, cântărește în jur de 9 tone, fără echipamente și cu echipaj. Are nivel de protecție ridicat, rezistând la încărcături explozibile de 8 kg. Dispune de un motor Diesel 3200 cu 218 de cai putere și atinge o viteză maximă de 130 km/h.

Cele trei autospeciale EOD au intrat recent în dotarea Grupului EOD, fiind producție 2023.

Misiunile grupului EOD al Forțelor Aeriene sunt neutralizarea și curățarea de dispozitive explozive improvizate și muniții, asistență la incidente aviatice, asanarea poligoanelor în urma tragerilor de instrucție cu aviația, cercetare trasee VIP.

Membrii grupului EOD au participat la mai multe misiuni în teatrul de operații Afganistan.

content-image

content-imagecontent-imagecontent-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.48: Defilarea detașamentelor de tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Autorității Vamale Române, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale (2)

Modulul 9 - Transportorul blindat PIRANHA V pentru cercetare CBRN

Transportorul blindat PIRANHA V pentru cercetare chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară este un autovehicul de luptă blindat pe roți, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre.

Modulul este comandat de caporalul Liviu MUȘUROI.

PIRANHA V CBRN are o protecție balistică crescută, blindaj performant, fiind dotat cu kituri de protecție împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare. Autovehiculul asigură transportul şi protecția unui echipaj format din patru militari. Se poate deplasa cu ușurință în orice tip de teren, fiind dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o stație armată telecomandată, care permite executarea şi conducerea focului din interiorul transportorului.

Transportorul dispune de echipamente de detecție, identificare și monitorizare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară de ultimă generație, oferind informații în timp real privind contaminarea câmpului de luptă.

Modulul 10 - Transportorul blindat PIRANHA V– MEDEVAC

Transportorul blindat PIRANHA V pentru evacuare medicală - MEDEVAC este un vehicul blindat, echipat și destinat pentru a asigura primul ajutor, evacuarea, transportul și protecția personalului rănit din câmpul de luptă în operații de nivel tactic.

Vehiculul are manevrabilitate mare și capacitate de a circula pe drumurile publice, în teren accidentat și pe apă.

Poate transporta până la 3 răniți pe targă și 6 răniți așezați. Este echipat cu un sistem de monitorizare și defibrilator, un dispozitiv de ventilație și o trusă de prim ajutor medical profesional.

Modulul 11 - Sistemul de comandă - control C2 HIMARS

Detașamentul de defilare pe tehnică al Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” este deschis de două autospeciale de comandă și control, pe șasiu HMMVW, echipate pentru a asigura agilitatea, flexibilitatea și interoperabilitatea sistemului de comandă și control. Detașamentul este condus de sergentului-major Valentin ȚURLEA.

Sistemul de conducere a focului permite executarea digitală a misiunilor de foc. În anul 2023 s-a realizat cu succes interconectarea acestuia cu sistemele de conducere a focului ale statelor partenere NATO.

Brigada 8 Rachete Operativ Tactice dispune de astfel de sisteme pentru asigurarea conducerii focului de la nivel corp de armată până la nivel pluton. Sistemul poate coordona multiple tipuri de misiuni de foc pe o categorie vastă de ținte, într-un timp redus.

Modulul 12 – HIMARS

Prin faţa dumneavoastră trece acum detașamentul constituit din două lansatoare M-142 HIMARS ale Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice, structură subordonată Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice din Focșani.

Detașamentul este comandat de sublocotenentul Bogdan POPESCU. Bătaia de peste 80 km a rachetei ghidate și de 300 km a rachetei tactice pun la dispoziție o capacitate sporită de angajare a țintelor la distanțe mari. Dispune de un sistem logistic integrat, care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia. Poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii, inclusiv în mediu contaminat chimic, biologic, radiologic şi nuclear.

Puterea de foc, bătaia, mobilitatea și efectul la țintă ale sistemului de rachete cu lansare multiplă M-142 HIMARS asigură un grad înalt de adaptabilitate în întreg spectrul de operații militare. Acesta este compatibil cu complexitatea mediului operaţional contemporan și oferă capabilităţi adecvate în realizarea interoperabilității cu structurile similare, ale celorlalte ţări membre NATO.

Structurile HIMARS se dispun și execută misiuni de foc din poziții de lansare, folosindu-și capacitatea de a lansa și părăsi rapid poziția de tragere - „trage și pleacă”, crescându-și astfel capacitatea de supraviețuire pe câmpul de luptă.

Modulul 13 - Maşini de luptă ale infanteriei MLI-84M JDERUL

Continuă defilarea tehnicii de luptă a Forțelor Terestre cu mașinile de luptă ale infanteriei, MLI-84 M JDERUL, din dotarea Batalionului 280 Infanterie Mecanizată al Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, din Focșani, sub conducerea sublocotenentului Victor TÂRÂȘ.

MLI-84M JDERUL este un vehicul de luptă blindat, pe șenile, destinat grupei de infanterie pentru desfășurarea acțiunilor specifice în câmpul tactic. Nimiceşte forţa vie a inamicului, angajează lupta cu vehiculele blindate și poate combate ţinte aeriene care zboară la mică înălțime. Maşina de luptă a infanteriei MLI-84M JDERUL dispune de o mare putere de foc, având în înzestrare un tun de calibru 25 mm, un sistem rachete antitanc dirijate SPIKE şi o mitralieră calibru 7,62 mm.

content-image

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.45: Defilarea detașamentelor de tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Autorității Vamale Române, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale (1)

În fruntea blocului de defilare pe tehnică militară, se află generalul-maior Claudiu-Mihail SAVA, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, structură continuatoare a tradițiilor de luptă ale Armatei a 2-a Române și Comandamentului 2 Operațional Întrunit „Mareșal Alexandru Averescu”.

Modulul 1 – FOS - HMMWV + Toyota

Detaşamentul de tehnică din dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Vehiculele de luptă HUMVEE, model M 1165 sunt echipate cu mitraliere de calibru 12,7 mm. Mitralierele sunt foarte eficiente împotriva infanteriei, mașinilor blindate, și neblindate și împotriva construcțiilor slab fortificate.

Vehiculele de luptă tip HUMVEE sunt echipate cu tehnică de comunicaţii de ultimă generaţie, tehnică de bruiaj, În plus, tehnologia Blue Force Tracker permite localizarea in timp real a forțelor aliate.

Vehiculele de luptă TOYOTA, model Land Cruiser modificat pentru structurile de operații speciale, sunt echipate cu mitraliere de calibru 12,7 mm și calibru 7,62 mm.

Autovehiculele sunt de ultimă generație, intrate în dotarea structurilor de operații speciale române în cu anul 2022.

Modulul 2 - CFOS – JLTV

Un element de noutate al Paradei Militare Naționale îl reprezintă vehiculele de luptă JLTV (Joint Light Tactical Vehicle). Au intrat în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale, în anul 2023. Datorită blindajului extrem de rezistent, vehiculele pot duce acțiuni de luptă în cele mai ostile condiții. Asigură protecție împotriva dispozitivelor explozive improvizate, armamentului de infanterie și loviturilor aruncătoarelor de grenade.

Produsă în Statele Unite ale Americii, mașina de luptă este interoperabilă cu tehnica de luptă a Forțelor pentru Operații Speciale din NATO, din punctul de vedere al comunicațiilor, sistemelor de armament, tipurilor de muniție și al sprijinului logistic.

Modulul 3 – UAS

Tehnică aflată în dotarea Batalionului IMINT din Brigada de Informaţii Militare.

Defilează Lansatorul şi Recuperatorul pentru sisteme UAV şi două aeronave Scan Eagle, tractate de autovehicule HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle).

Sistemul UAV (fără pilot uman la bord) Scan Eagle, de provenienţă SUA, este compus din aeronave cu senzori performanţi, sisteme de lansare şi recuperare.

Modulul 4 - Autovehiculele blindate URO VAMTAC

Aflate în înzestrarea Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă” din Brăila, defilează acum patru instalații portative de lansare a rachetelor antiblindate dirijate SPIKE LONG RANGE, sub comanda căpitanului Adrian FILIP.

Sistemul reprezintă o categorie de rachete antitanc dirijate, destinate luptei împotriva blindatelor, fiind montat pe autovehiculul 4x4 URO VAMTAC.

Lansatorul SPIKE LONG RANGE este un sistem portabil, electrono-optic de lansare a rachetelor ghidate și este utilizat împotriva tancurilor, vehiculelor blindate. În plus, este utilizat pentru misiuni de observare, recunoaştere, cercetare şi colectare a informațiilor.

Modulul 5 - Sistemului Radar de Supraveghere Terestră (GSR)

Defilează, pentru prima dată la Parada Militară Națională, două complete ale Sistemului Radar de Supraveghere Terestră GSR (Ground Surveillance Radar), din dotarea Companiei 365 Cercetare a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistrița.

Detașamentul este comandat de către plutonierul Liviu SAS.

Este un sistem intrat în dotarea Forțelor Terestre în acest an și este compus din patru radare de supraveghere terestră montate pe autovehicule tactice blindate VAMTAC și o unitate de comandă și control a acestora.

Sistemul are rolul de a asigura suportul informațional al brigăzii mecanizate, prin detectarea prezenței și monitorizarea mișcărilor și deplasărilor persoanelor și vehiculelor până la o distanță de 40 km. Sistemul detectează și aeronavele care zboară la joasă înălțime. Acesta poate opera în toate mediile, ziua și noaptea, și poate disemina informația la utilizatori în cel mai scurt timp, sigur și într-o manieră robustă.

Modulul 6 - Punctele de comandă mobile pe șasiu de PIRANHA V

Intră în Piața Arcul de Triumf, două vehicule care reprezintă punctele de comandă mobile pe șasiu de PIRANHA V, comandate de maistrul militar Ștefania HELEȘTEANU. Acestea sunt dotate cu sisteme de armament calibru 12,7 mm  și au instalată cea mai nouă tehnologie din domeniul comunicațiilor, care include: echipament satelitar, echipamente radio și sisteme informatice.

Transportoarele sunt destinate pentru exercitarea comenzii și controlului pe câmpul de luptă și au rolul de a transporta personalul care exercită conducerea misiunii.

Modulul 7 - Transportoare Blindate pentru Trupe PIRANHA V

Defilează, în continuare, patru transportoare blindate pentru trupe PIRANHA V. Detașamentul este comandat de locotenent Alexandru STAICU.

PIRANHA V este un transportor compatibil cu transportoarele blindate pentru trupe din armatele NATO, din punct de vedere al comunicațiilor, sistemului de armament, tipurilor de muniție și al suportului logistic. Acestea au intrat în dotarea Batalionului de Infanterie din Forțele Terestre, începând cu anul 2020.

Produs în Elveția, PIRANHA V are un design modern, o protecție balistică superioară, blindaj performant. Este dotat cu diferite instalații, printre care, sistemul combinat pentru încălzire, ventilaţie, aer condiţionat şi protecţie chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară.

Transportorul permite executarea misiunilor în condiții ostile și asigură transportul pe distanțe scurte, medii sau lungi a trupelor și echipamentelor militare.

Transportorul este echipat cu un tun calibru 30 mm și o mitralieră calibru 7,62 mm. Sistemul de conducere a focului este complet automatizat și utilizează sistemul electric de acționare și stabilizare pentru a se obține Urmărirea Automată a Țintei.

Modulul 8 - Transportorul blindat PIRANHA V cu aruncător calibru 120 mm

Transportorul blindat PIRANHA V cu aruncător calibru 120 mm este destinat pentru sprijinul cu foc al subunităților de infanterie, tancuri, vânători de munte în toate formele de luptă.

Aruncătorul calibru 120 mm CARDOM-SPEAR este un aruncător cu țeava netedă (lisă), cu încărcare pe țeavă, auto-propulsat, cu recul, având o bătaie de până la 7000 m. Acesta este prevăzut cu un sistem de ochire automat ce încorporează un sistem de acționare electric pentru elevație (câmp de tragere vertical) și transversal (câmp de tragere orizontal).

Totodată, vehiculul este dotat cu sistem de lansare a grenadelor fumigene, sistem de detecție a undelor laser, precum și kituri de protecție împotriva armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare.

content-image

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.37: Sunt prezentate dispozitivele de zbor din dotarea MApN

Dispozitivul de zbor este deschis de un elicopter IAR 330 PUMA, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, ce poartă drapelul tricolor, simbol al unității naționale. Comandantul echipajului este comandorul Ciprian MARIN, care a fost comandantul rotaţiei a II-a în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali, în anul 2020.

-o formație de 3 elicoptere IAR 330, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, comandată de comandorii Adrian NICOLAEV și Bogdan STANCIU.

- trei elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT, din dotarea Bazei 95 Aeriene. Formația este comandată de căpitanul comandor Marian VIERU și locotenentul Ionuț GHILAN.

-formația de elicoptere a Ministerului Afacerilor Interne EC-135, echipate pentru executarea misiunilor aeromedicale de tip SMURD.

-o formație de trei elicoptere tip SA 365N Dauphin, din cadrul structurii de aviatie a Serviciului Român de Informații

-o formație de două aeronave C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, comandată de comandorii Bogdan DOGARU și Sorin NIȚĂ.

-o formație mixtă de aeronave IAR-99 STANDARD și IAR-99 Șoim din dotarea Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic și a Bazei 95 Aeriană.

content-image

content-image

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.34: Au defilat blocul de paradă al JANDARMERIEI ROMÂNE și Detașamente ale SRI, STS și ANP

Brigada Specială de Intervenţie “Vlad Ţepeş” este subordonată Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Luptătorii acestei unități de elită au numeroase specializări: lunetiști, parașutiști, scafandri sau alpiniști, precum și o vastă experiență în misiuni internaționale.

IGSU

Urmează blocul de defilare al pompierilor români. Salvatorii sunt conduși de colonelul Florin CHIREA, ofițer de pompieri cu o vastă experiență.

Are onoarea să defileze garda Drapelului de luptă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, sub comanda locotenent-colonelului Sorin MOROIANU.

Defilarea structurilor MAI este încheiată de pompieri care încadrează echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, autospeciale CBRN și pirotehnice, precum și echipaje pregătite să intervină pentru salvarea din medii ostile vieții.

Detașamentul 32 – SRI

Urmează blocul de paradă al Serviciului Român de Informații, condus de colonelul Valentin CIOF.

Detașamentul 33 – STS

În Piața Arcului de Triumf intră acum detașamentul Serviciului de Telecomunicații Speciale, comandat de generalul de brigadă Remi MANDA.

Detașamentul 34 – ANP

Prin fața dumneavoastră defilează reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Comanda este asigurată de subcomisarul de poliție penitenciară Ion PANAETE, șef detașament structură de intervenție.

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.32: Defilarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne este deschisă de un detașament de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, condus de comisarul-șef de poliție Iulian MAXIM.

Defilarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne este continuată de POLIŢIA ROMÂNĂ. instituție cu atribuţii privind apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor și respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii.

Detașamentul de defilare al Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale este condus de comisarul-șef de poliție Gheorghiță SASU. În cei 29 de ani de carieră, a dus la nivel de excelență pregătirea acestei unități de elită a Poliției Române.

Prin fața tribunei oficiale trec în acest moment luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.30: Au defilat deteșamentele Forțelor Aeriene

Detașamentul 23 – AFA

Defilarea continuă cu detaşamentul Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, format din studenţi ai celor 3 ani de studiu, condus de comandorul Dinu PĂDURARIU, locțiitorul comandantului instituției, care, de-a lungul carierei, a îndeplinit mai multe funcții de comandă în Forțele Aeriene.

Detașamentul 24 – SMMSFA

Defilarea continuă cu detaşamentul Şcolii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene, condus de comandorul CORNELIU MITITELU, comandantul școlii, a cărui carieră de 37 de ani în Forțele Aeriene este strâns legată evoluția instituției de învățământ pe care o conduce.

Detașamentul 25 – ATM

Defilează pe sub Arcul de Triumf detaşamentul Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, instituţie ce va împlini, în luna mai, 75 de ani de învăţământ politehnic militar.

Drapelul de luptă este purtat de studentul caporal George ROȘCA, absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”.

Detașamentul 26 – Institutul Medico-Militar

Detașamentul este condus de comandantul institutului, colonel medic conferenţiar universitar doctor Mihail-Silviu TUDOSIE.

Detașamentul 27 – Colegiile militare

Detașamentul Colegiilor Naționale Militare, în fruntea căruia se află colonelul Mihail ȘERBAN-DAVID, comandantul Colegiului Național Militar ,,Dimitrie Cantemir”, instituție cu peste un secol de existență

Detașamentul este alcătuit din elevi ai colegiilor naționale militare din Breaza, Alba-Iulia, Câmpulung-Moldovenesc, Craiova și Constanța.

UPDATE 1 decembrie, ora 11.25: Detașamente occidentale care au defilat pe sub Arcul de Triumf (2)

În cadrul măsurilor Alianței Nord-Atlantice de întărire a flancului estic al Alianței, militari din mai multe țări NATO au fost dislocați în România.

În acest context, militari din Polonia, Portugalia și Macedonia de Nord se antrenează cu militari din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud Est și din structuri naționale, în scopul creșterii interoperabilității și a capacității de reacție aliate.

Contingentul Macedoniei de Nord

Începând cu luna noiembrie 2022, o subunitate de nivel pluton aparținând Macedoniei de Nord participă alături de structurile subordonate Brigăzii Multinaționale Sud-Est la activități de instruire, în sistem rotațional de 6 luni.

Contingentul Militar Polonez

Participarea Contingentul Militar Polonez în cadrul prezenţei aliate întărite pe flancul de Est a fost inițiată în 2017, în sistem rotațional de 6 luni.

Contingentul Militar Portughez

Contingentul Militar Portughez este dislocat în țara noastră din luna septembrie 2021, în garnizoana Caracal, în sistem rotațional de 6 luni.

Detașamentul 13 - Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”

Detașamentul Brigăzii 282 Blindată ,,Unirea Principatelor”, din Focșani, sub comanda colonelului Ștefan-Claudiu TOPOR, veteran al teatrelor de operații, ofițer cu o bogată experiență profesională și rezultate deosebite obținute de-a lungul carierei, pentru care a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler.

Detașamentul 14 - Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”

Detașamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, constituit din militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung Muscel. În fruntea detașamentului se află colonelul Traian MAGHERCĂ, comandantul brigăzii, veteran al teatrelor de operații din Kosovo și Afganistan.

Detașamentul 15 – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”

Studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, conduși de colonelul Radu Cristian DINU, locțiitorul comandantului pentru probleme de stat major.

Detașamentul 16 - Şcoala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forţelor Terestre ,,Basarab I”

Detașamentul Şcolii Militare de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forţelor Terestre ,,Basarab I”, comandat de colonelul Cătălin CÎŢULETE, comandantul instituției de învățământ militar postliceal.

UPDATE 1 decembrie, ora 11.21: Detașamente occidentale care au defilat pe sub Arcul de Triumf (1)

Detașamentul 6 - SPANIA

Militarii spanioli sunt comandați de către căpitanul Sergio NAVARO. Ei fac parte din detașamentul TIGRU, compus din militari ai Grupului mobil de control aerian și ai Escadrilei 2 de Suport Aerian.

Detașamentul 7 – Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii

Detașamentul SUA, Task Force Nightmare, comandat de locotenent-colonelul Joshua CLEMMONS, provine din Brigada 1 Aviație de Luptă și a fost dislocat în România în sprijinul operației “Atlantic Resolve”.

Detașamentul 8 – SMFT

În Piața Arcul de Triumf intră acum detașamentul Forțelor Terestre Române, în fruntea căruia defilează generalul de brigadă Gabriel-Constantin TURCULEȚ, comandantul Comandamentului Componentei Terestre.

Drapelul de Luptă al Statului Major al Forțelor Terestre este purtat de militarii Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Soverth”, singura capabilitate a Forțelor Terestre, organizată ca unitate tactică aeropurtată.

Detașamentul 9 – MNC

Parada continuă cu defilarea Detaşamentului Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est din Sibiu, condus de generalul de brigadă Florin STAN, veteran al teatrelor de operații din Irak și Afganistan, locțiitorul șefului de stat major pentru sprijin. Militarii detașamentului provin din Bulgaria, Croația, Franţa, Germania, Macedonia de Nord, Portugalia, Republica Cehă, România, Spania și Turcia.

Detașamentul 10 - MND

Detașamentul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, condus de comandantul acestei structuri NATO, general-maior Dorin TOMA.

Detașamentul 11 – Grupul de Luptă Multinațional al NATO

Detașamentul Grupului de Luptă Multinațional al NATO, dislocat în România din 2022, este format din militari francezi, luxemburghezi și belgieni.

BELGIA

Detașamentul militarilor belgieni este comandat de locotenentul Cami BARAN. Ei provin dintr-un Regiment de Infanterie, ale cărui elemente fac parte din Forţa de Răspuns NATO. Începând din 2022 execută misiuni și în România.

FRANȚA

Detașamentul francez al Grupului de Luptă este comandat de căpitanul Sebastien DUPONT și este compus din trei plutoane de tancuri și un pluton de recunoaștere.

Plutonul de recunoaștere care defilează prin fața dumneavoastră provine din Compania a VI-a a Regimentului 12 Cavalerie Grea, companie care a fost înființată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul Diviziei 2 Blindate, a Forței de Eliberare Franceze.

LUXEMBURG

Marele Ducat de Luxemburg este reprezentat în cadrul Grupului de luptă Multinațional de către un pluton de recunoaștere. Comandantul detașamentului care defilează este locotenentul Louis CRAHAY.

Detașamentul 12 – MNBDE-SE

Detașamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, condus de generalul de brigadă Constantin NICOLAESCU, comandantul brigăzii.

Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est are statut de comandament militar internațional NATO și este în măsură să asigure comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 - Apărare Colectivă.

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.18: Detașamentele care au defilat până în acest moment

Detaşamentul poartă uniformele şi echipamentul de campanie al Armatei Regale Române din anii 1915-1919: de Infanterie (cu cască), de Grăniceri (cu coif), de Vânători (cu capelă) şi de Vânători de Munte (cu pălării Alpini). Numeroase efecte şi accesorii de epocă sunt originale.

Comandantul, Mircea Stoica, decorat de către Preşedintele Italiei cu Ordinul Steaua Italiei, în grad de Cavaler, poartă uniforma de colonel de vânători de munte şi sabia de paradă, tip Solingen, model 1895.

Detașamentul 1 – Asociaţia Tradiţia Militară

Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană în acest domeniu.

Detaşamentul poartă uniformele şi echipamentul de campanie al Armatei Regale Române din anii 1915-1919: de Infanterie (cu cască), de Grăniceri (cu coif), de Vânători (cu capelă) şi de Vânători de Munte (cu pălării Alpini). Numeroase efecte şi accesorii de epocă sunt originale.

Comandantul, Mircea Stoica, decorat de către Preşedintele Italiei cu Ordinul Steaua Italiei, în grad de Cavaler, poartă uniforma de colonel de vânători de munte şi sabia de paradă, tip Solingen, model 1895.

Detașamentul 2 – Răniți și veterani T.O.

Detașamentul militarilor veterani ai teatrelor de operații din Angola, Haiti, Somalia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Irak și Afganistan.

Detașamentul, constituit din 31 de militari, este condus de către comisarul șef de poliție Robert JUGĂNARU, veteran al teatrului de operații din Afganistan.

În cadrul detașamentului defilează în scaun rulant, plutonierul major în retragere Andrei OPRIȘ, veteran al teatrului de operații din Afganistan.

Detașamentul 3 – CFOS

Detaşamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale, comandat de generalul de brigadă Claudiu-Ovidiu DOBOCAN, comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale din Târgu Mureș.

Detașamentul 4 – Brigada Informații Militare

Detaşamentul Brigăzii de de Informaţii Militare „Mareșal Alexandru Averescu”, comandat de generalul de brigadă Cristinel APOPEI, comandantul brigăzii, veteran al teatrelor de operații.

Detașamentul 5 – Detașamentul Republicii Moldova

Formațiunea Gărzii de Onoare a Republicii Moldova, condusă de maiorul Pavel LÎSÎI, comandant Companie Gardă de Onoare.

Drapelul de stat al Republicii Moldova este purtat de soldatul clasa a III-a Marius GUTIUM.

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.16: Intră în Piața Arcului de Triumf blocul de paradă cu detașamente pe jos, condus de generalul-maior Cristian DAN, veteran al teatrelor de operații din Irak și Afganistan.

Generalul DAN a condus în ultimii ani două din cele trei comandamente NATO aflate pe teritoriul național. Între 2017 și 2020 a fost comandantul Brigăzii Multinaționale Sud- Est de la Craiova, iar, între 2020 și 2022, a îndeplinit funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est din București. Din iunie 2022, ocupă funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Terestre. Pentru merite deosebite a fost decorat cu Ordinul Național „Virtutea Militară” în grad de comandor.

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.13: Urmează constituirea dispozitivului pentru defilare

Cu ocazia Zilei Naţionale, Armata României organizează, la solicitarea autorităţilor publice, defilări cu personal și tehnică în garnizoanele din întreaga țară.

De asemenea, militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național desfășoară, cu acest prilej, ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

În toate instituţiile militare din ţară se arborează Drapelul naţional, iar la bordul navelor militare maritime şi fluviale se ridică Marele Pavoaz.

Pe teritoriul României, cu prilejul Zilei Naţionale se organizează ceremonii cu depuneri de coroane la monumentele închinate eroilor neamului, căzuți pe câmpurile de luptă, de-a lungul istoriei.

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.10: Klaus Iohannis, preşedintele României, depune o coroană de flori, în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc.

În memoria eroilor jertfiți pe câmpurile de luptă, a fost păstrat un moment de reculegere.

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.05: A fost intonat Imnul Național

Ștefan-Alexandru CONSTANTIN, solist al Ansamblului Artistic ”Doina” al Armatei, și corul Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, format din 100 de studenţi au intonat IMNUL NAŢIONAL AL ROMÂNIEI.

content-image

UPDATE 1 decembrie, ora 11.00: La paradă a sosit președintele României, Klaus Iohannis

 

content-image

În data de 1 Decembrie 2023, la eveniment vor lua parte 2.400 de militari și 150 de mijloace tehnice, inclusiv 40 de aeronave. În condițiile unei vremi favorabile, cele trei elicoptere BlackHawk, care au fost recent integrate în flota SMURD, vor survola deasupra Arcului de Triumf.

De asemenea, este o premieră la defilare participarea militarilor din comandamentul NATO de la Sibiu. Cei prezenți în Piața Arcului de Triumf vor avea ocazia să admire avionul de luptă fără pilot Bayraktar și să se impresioneze de prezența tancurilor Bizon și a blindatelor Piranha.

La paradă vor participa și membri ai MAI, STS, SRI și Administrației Penitenciarelor. Printre momentele extrem de așteptate se numără și prezența aeronavelor de luptă din partea Germaniei, Turciei și Țărilor de Jos.

În ceea ce privește echipamentele, General-maior Ciprian Marin, comandantul Statului Major al Forțelor Terestre, a menționat că echipamentele Patriot din sistemele 3 și 4 au fost aduse în acest an pentru prima dată.

„Avem, pentru prima oară în formație, radare de supraveghere terestră, deoarece acestea au ajuns în dotare foarte recent. În cadrul expoziției statice, vizitatorii vor putea admira aeronava fără pilot Bayraktar”, a subliniat el.

De asemenea, un punct de atracție va fi avionul Lear Jet Bombardier 75, destinat evacuărilor medicale, care va fi prezent la parada festivă.

Programul zilei în București

- între orele 07.00-11.00, ceremonie militară și religioasă cu depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut (Parcul Carol I)

- începând cu ora 11.00, Parada Militară Națională în Piața Arcul de Triumf

- începând cu ora 12.00, expoziția tehnică militară în Piața Arcul de Triumf

- între orele 19.00-22.00, solemnitatea retragerii cu torțe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta - Bd. Mihail Kogălniceanu – Spl. Independenței - Bd. Eroilor Sanitari - Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu - Șos. Cotroceni - Bd. Iuliu Maniu - Bd. General Paul Teodorescu - Bd. Timișoara - sediul Brigăzii 30 Gardă

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie

Ziua Naţională a României este sărbătorită în 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România.

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.

Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.

10 mai şi 23 august, datele care au marcat anterior Ziua Naţională a României

Anterior, în perioada 1866 - 1947, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 şi 1989, pe 23 august.

Deoarece prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice - începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După abdicarea forţată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaţilor a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecţiei armate antifasciste, începutul revoluţiei populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste şi arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.