Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI Cine este Liviu Voinea, urmașul lui Victor Ponta propus de PSD

liviu voinea

Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, este propunerea PSD pentru funcţia de premier, a anunţat Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Liviu Voinea, 40 de ani, este viceguvernator al BNR, din octombrie, anul trecut. Între 2012-2014 a făcut parte din Guvernul Victor Ponta, la Finanţe, întâi ca secretar de stat şi apoi ministru, fiind responsabil de Buget.

Citește și: Reacția lui Liviu Dragnea după consultările cu Klaus Iohannis: A spus că e o propunere rezonabilă

Liviu Voinea, numit pe culoarele puterii "Tom Bugeţel", a fost adus în prim-plan la Finanţe de Victor Ponta, peste capul partidului.

Cât timp a fost responsabil de buget, Voinea nu a avut o viaţă uşoară cu PSD, fiind criticat că nu dă drumul la bani, la nivelul administraţiilor locale. Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale şi ministru de Finanţe în primul cabinet Ponta, timp de şase luni, l-a susţinut puternic pe Voinea.

Voinea, profesor la ASE şi SNSPA, s-a remarcat ca analist economic înainte să intre în politică. Mama lui este o cunoscută profesoară de sociologie la Universitatea din Bucureşti.

Citește și: Traian Băsescu, întrebare de baraj pentru Laura Codruța Kovesi: Tu nu ai nicio răspundere?

Ca ministru al Bugetului, în mandatul lui, s-a introdus euro acciza şi taxa pe stâlp.

Voinea, care s-a născut în anul 1975, a absolvit în 1997 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, iar în 1998 a obţinut titlul de Master în Administrarea Afacerilor (MBA) la Stockholm University School of Business.

El are o specializare în "sociologia bunăstării", la Universitatea Bucureşti şi o diplomă în statistică în ştiinţele sociale la University of Essex, Marea Britanie, scrie zf.ro

Voinea a fost numit, în presă, "analistul de serviciu" pe teme economice al PSD şi, ulterior, al USL.

Citește și: Reținerile în cazul clubului #Colectiv continuă: Încă două persoane încătușate de DNA

Numele lui Voinea a fost vehiculat, în 2009, şi în ceea ce priveşte ocuparea funcţiei de premier, presa speculând că Mircea Geoană l-ar fi desemnat să conducă Guvernul dacă ar fi câştigat alegerile din 2009.

În 2009, Voinea a devenit membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Eximbank, instituţie condusă de Ionuţ Costea, cumnatul candidatului la prezidenţiale la acea vreme Mircea Geoană.

Citește și: Cristian Popescu Piedone s-a îmbolnăvit în arest: Cum motivează judecătorii arestarea sa

Presa a relatat că Voinea a încasat, în calitate de membru în CA al Eximbank, circa 4.200 de euro pe lună în 2009, potrivit declaraţiilor de avere trimise la ANI de către funcţionarii publici.

Tot din postura de membru în CA al Eximbank, Voinea a adus critici Tratatului Fiscal, gest pentru care europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a solicitat revocarea acestuia dintr-o funcţie remunerată de stat.

Voinea a fost şi director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), precum şi preşedinte al Voinea Business Development.

În CV-ul pe care îl avea la momentul desemnării ca secretar de stat la Finanţe, domeniile de specializare ale lui Voinea erau politici macro, investiţii străine directe, comerţ internaţional, politica de competiţie, Agenda Lisabona.

Citește și: Lovitura aplicată de DNA pentru MAE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.