Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avdiivka, ținta atacurilor timp de cinci zile: SUA avertizează cu privire la o nouă ofensivă a rușilor - VIDEO

twitter/ukraine world
ucraina, Avdiivka

Armata rusă a continuat sâmbătă cu atacuri violente asupra oraşului Avdiivka din estul Ucrainei, bombardamentele fiind atât de puternice încât echipele de urgenţă nu au putut recupera morţii din clădirile distruse, a declarat oficialul administrativ al oraşului cu rangul cel mai înalt, relatează Reuters, citat de news.ro.

A fost a cincea zi consecutivă de atacuri asupra oraşului din Donbas, inima industrială a Ucrainei.

Atât Rusia, cât şi Statele Unite au descris recrudescenţa violenţelor din jurul Avdiivka drept o nouă ofensivă rusă.

Luptele s-au intensificat şi în alte sectoare ale frontului de 1.000 de kilometri lungime. Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că ciocnirile mai la nord s-au "înrăutăţit semnificativ", în timp ce un altul a declarat că pierderile ruseşti au crescut în sectoarele sudice ale frontului.

Vitali Barabaş, şeful administraţiei militare din Avdiivka, a declarat că locuitorii au avut parte de un rar răgaz peste noapte de la loviturile aeriene, dar atacurile au fost reluate în zori. "Ei lovesc cu tot ce au. Rafale de focuri de armă, artilerie, lansatoare de rachete multiple, mortiere şi o mulţime de avioane", a declarat Barabaş la televiziunea naţională.

 

Toate operaţiunile de salvare au fost oprite, a spus el, în condiţiile în care se crede că există persoane care ar fi prinse sub dărâmăturile clădirilor distruse de bombardamente şi lovituri aeriene. "Operaţiunile nu pot avea loc în astfel de condiţii. Este înspăimântător să pleci, pentru că drumul este sub foc. Şi nu e mai uşor nici să rămâi, deoarece nu există niciun loc, niciun subsol care să poată rezista loviturilor", a povestit oficialul.

Barabaş a declarat că 1.620 de locuitori au rămas în Avdiivka, un oraş cu o mare uzină pentru cocserie şi o populaţie de 32.000 de locuitori înainte de război.

Avdiivka este importantă pentru Moscova "pentru că este singura şansă de a arăta un fel de victorie. Ei nu au alte opţiuni", a declarat Oleksandr Stupun, purtător de cuvânt al armatei. Forţele ruseşti din zonă, a spus el la televiziunea naţională, "au sporit ca număr timp de patru zile la rând. De aceea inamicul se răzbună pe populaţia civilă".

Oraşul, situat la 20 km vest de oraşul Doneţk, controlat de ruşi, a devenit un sinonim pentru rezistenţă. A rezistat atacurilor în 2014, când separatiştii susţinuţi de Rusia au cucerit zone din estul Ucrainei, şi de atunci a fost supus unor fortificaţii serioase.

O contraofensivă ucraineană, care durează de patru luni, a înregistrat unele progrese atât în est, în apropiere de oraşul devastat Bahmut, cucerit de trupele ruseşti în luna mai, cât şi în sud, unde Kievul speră să ajungă la Marea Azov. Dar câştigurile au fost treptate.

Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a vizitat trupele în apropiere de Kupiansk, mai la nord, şi a declarat că forţele ruseşti s-au regrupat după ce au suferit pierderi. "Obiectivul principal al inamicului este înfrângerea unei grupări a trupelor noastre, încercuirea Kupianskului şi ajungerea la râul Oskil", a explicat acesta, citat de o platformă militară.

La rândul său, generalul Oleksandr Tarnavski, şeful forţelor din sud, a scris pe Telegram că trupele ucrainene avansează spre sud şi că pierderile ruseşti "continuă să crească".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.