Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Civilii, victime sigure în război: Rusia și Ucraina se acuză reciproc de blocarea coridoarelor umanitare

inquamFOTO/Octav Ganea
refugiati ucraina

În timp ce apostolii războiului își freacă palemele de bucurie (căci în război mereu există unele persoane care profită), în timp ce oficialii stau la costumele lor scumpe în birourile lor, în timp ce soldații din ambele tabere sunt uciși, civilii ajung victieme colaterale într-un război care nu e al lor, ajung victime colaterale - asta dacă supraviețuiesc gloanțelor trase de inamic. Ambale tabere, atât Rusia, cât și Ucraina, se acuză reciproc că se folosesc de civili pentru a atrage simpatia Occidentului.

Ce spun soldații care execută ordinul lui Vladimir Putin

Armata rusă a spus că autoritățile ucrainene nu au îndeplinit acordurile privind crearea coridoarelor umanitare pentru ieșirea populației din orașe. „De la ora 13:00, partea ucraineană nu a îndeplinit nicio condiție pentru crearea coridoarelor umanitare”, a declarat general-colonelul Mihail Mizintsev, șeful Centrului Național pentru Controlul Apărării al Federației Ruse, relatează Interfax. Aproape de toate cele șase coridoare umanitare, armata rusă a înregistrat 172 de atacuri din partea forțelor armate ale Ucrainei și a „naționaliștilor” ucaineni, a adăugat el. „Numai în aceste trei ore, pe toate cele șase coridoare declarate umanitare, Forțele Armate Ruse au înregistrat în mod obiectiv 172 de bombardamente din partea forțelor armate ale Ucrainei și a naționaliștilor. Totodată, vorbim de zone de bombardare direct situate sau adiacente presupusului ajutor umanitar", a spus Mizintsev la un briefing de luni. „De la ora 10 dimineața, s-a observat o mișcare intensă a oamenilor înarmați pe linia frontului în toate direcțiile, focul de artilerie și mortar nu s-a oprit nicio secundă”, a declarat șeful NCUO al Federației Ruse. Potrivit acestuia, la Mariupol, orice încercare a cetățenilor de a avansa către convoaiele umanitare „au fost sever înăbușite, a fost sesizată inclusiv folosirea armelor pentru a ucide”.

Armata rusă i-a acuzat pe naționaliștii ucraineni că au perturbat activitatea coridoarelor umanitare. „Am observat cu atenție prin intermediul unui control obiectiv, inclusiv a vehiculelor aeriene fără pilot - nu a fost efectuat un singur eveniment practic pentru pregătirea convoaielor umanitare, nimeni nu a ajuns pe coridoarele umanitare deschise”, a spus Mizintsev. „S-a stabilit că naționaliștii, sub amenințarea violenței fizice, pur și simplu nu lasă civilii și cetățenii străini să iasă din aceste așezări”, a spus Mizintsev.

El a mai remarcat că oficialii de la Kiev continuă să acuze Forțele Armate Ruse că se presupune că nu au respectat coridoarele speciale. „De asemenea, Kievul (...) minte cu nerăbdare reprezentanții ambasadelor străine din Kiev, Lvov și Odesa și din alte orașe cu privire la eșecul părții ruse de a îndeplini condițiile pentru asigurarea securității coridoarelor umanitare”, a adăugat Mizintsev. „Aceasta este o provocare de-a dreptul, minciuni și înșelăciune”, a spus el.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a numit propunere drept „absurdă” a Kievului de a evacua populația din zonele controlate de armata rusă. „Solicitările părții ucrainene, adresate cu mai puțin de 3-3 ore înainte de deschiderea coridoarelor umanitare, par absurde: prima este să se asigure evacuarea din așezările Bucha, Borodyanka, Irpen, Dymer și Ivankovo ​​​​din regiunea Kiev, precum și Liptsi și Strilech din regiunea Harkov, care sunt sub controlul forțelor armate ruse”, a spus Mizintsev. „Niciunul dintre locuitorii acestor așezări nu și-a exprimat dorința de a pleca, oamenii trăiesc liniștiți în casele lor, nimic nu îi amenință”, a spus Mizintsev.

Vezi și: Obiectivele Rusiei pe termen scurt anunțate de Vladimir Putin! Cum poate fi pace în Ucraina: 'Suntem pe cale să încheiem demilitarizarea'

Ce spune Ucraina

Federația Rusă a perturbat încă o dată deschiderea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din orașele asediate din regiunile Kiev, Harkov, Donețk și Herson. Aceste acuzații au fost aduse de Ministerul ucainean al Afacerilor Externe, relatează Ukrinform.

„Contrar acordurilor încheiate, la 7 martie, Federația Rusă a perturbat încă o dată deschiderea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din orașele învecinate din regiunile Kiev, Harkov, Donețk și Herson”, a spus Ministerul de Externe.

Ministerul ucrainean de Externe a subliniat că forțele armate ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra Kievului, Mariupol, Volnovakha, Sumy, Mykolaiv, Harkov și a altor așezări.

„Acest lucru face imposibil ca coloanele umanitare cu cetățeni ucraineni și străini să plece în siguranță, precum și să livreze medicamente și alimente”, au spus diplomații ucraineni.

„De asemenea, considerăm inacceptabile încercările Moscovei de a forța civilii din orașele asediate să plece în Rusia și Belarus, având în vedere probabilitatea mare de provocări, inclusiv luarea ostaticilor evacuați sau folosirea lor de către armata rusă ca scuturi umane”, a spus Ministerul ucrainean de Externe.

Ministerul de Externe a cerut statelor, inclusiv celor ai căror lideri sunt în contact cu președintele Putin, să depună toate eforturile pentru a forța Rusia să ofere o încetare a focului pentru a deschide coridoarele umanitare și pentru a preveni o catastrofă umanitară la scară largă.

Diplomații ucraineni au asigurat că Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei continuă să fie în contact permanent cu ambasadele țărilor străine ai căror cetățeni se află în zona ostilităților și le oferă asistență maximă pentru evacuarea cetățenilor lor pe teritoriul ucrainean.

Vezi si: Vladimir Putin, solicitare de ultimă oră pentru Consiliul European: liderul de la Kremlin cere presiuni asupra Kievului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.