Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea: 'Solicit Guvernului transferul Centurii Capitalei în administrarea Primăriei'

facebook.com
Gabriela Firea primarie

Primarul General, Gabriela Firea, a participat astazi, 9 mai 2017, la Forumul “Fonduri Europene. 2017 – un nou început”, care a avut loc la Camera de Comerț și Industrie a României.

In cadrul dezbaterii, Primarul General a solicitat public Guvernului transmiterea Centurii Capitalei din administrarea Ministerului Transporturilor in administrarea Primariei Capitalei: ” Vin cu o solicitare cordiala, colegiala, catre Guvernul Romaniei, de a intelege necesitatea ca Centura Capitalei trebuie sa fie administrata de Primaria Capitalei, asa cum se intampla in cazul tuturor drumurilor importante din jurul marilor capitale europene. In acest sens, am transmis o solicitare oficiala catre Guvern, pentru a analiza cu celeritate acest transfer si am cunostinta ca se analizeaza acest lucru. Municipalitatea este prima interesata pentru finalizarea acestui obiectiv strategic, atat pentru Capitala Romaniei, cat si pentru zona metropolitana – judetul Ilfov. Primaria Capitalei nu doreste sa administreze Centura Capitalei doar pentru a se mandri cu acest lucru, ci s-a organizat, si-a facut toate calculele si a dezvoltat o strategie pentru a finaliza acest obiectiv, a carui dezvoltare inseamna asigurarea unui nivel de trai mai ridicat pentru cetateni, cresterea calitatii vietii, dar si mai putine accidente si un nivel mai scazut al poluarii.”

Un raspuns preliminar si neoficial din partea Guvernului a fost ca, in urma acestui transfer, s-ar putea pierde fondurile europene, insa Primarul General a precizat ca aceste fonduri sunt alocate pentru obiectul de investitii, nu pentru institutie.

In ceea ce priveste resursele umane prin care Municipalitatea poate atrage fonduri europene, Gabriela Firea a anuntat ca: ”Primaria Capitalei are, in premiera, un departament care se ocupa de atragerea de fonduri europene si de monitorizarea acestora. Suntem pregatiti pentru procesul de transferare a Centurii Capitalei de la Ministerul Transporturilor la Primaria Generala, de la Guvern catre Municipalitate, astfel incat solicit sprijinul doamnei Comisar european Corina Cretu si al doamnei ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, pentru finalizarea acestui demers. Daca nu primim in administrare Centura Capitalei, inclusiv Planul de Mobilitate Urbana Durabila va avea de suferit si va trebui regandit, ceea ce nu este de dorit, deoarece specialisti in mobilitate, in atragerea de fonduri europene si reprezentanti ai unor institutii de prestigiu au muncit ani de zile la acest document strategic, important pentru dezvoltarea regiunii Bucuresti- Ilfov.”

Prezenta la dezbatere, Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Cretu, a salutat intentia Primarul General: "Apreciez faptul ca Primarul General deschide sau deblocheaza foarte multe fronturi de proiecte, ceea ce este foarte bine, pentru ca, din cauza situatiei specifice din Capitala, aceste proiecte au fost blocate foarte mult timp si este important, pentru un oras care este capitala europeana cea mai mare din sud estul Europei, sa se modernizeze si sa se transforme. Centura Capitalei reprezinta o prioritate absoluta, mai ales ca face parte din Coridorul Pan European. Mi se pare un proiect foarte ambitios, mai ales ca Bucurestiul are foarte multe proiecte restante din administratiile anterioare. Ramane ca Guvernul Romaniei sa decida cine se va ocupa de administrarea Centurii Capitalei. In orice caz, Banca Europeana de Investitii va ajuta in ceea ce priveste studiul de fezabilitate pentru acest proiect. Pentru noi, Comisia Europeana, cel mai important este rezultatul, si de aceea o incurajez pe doamna primar sa se angajeze intr-o dezbatere onesta cu Guvernul pentru a avea rezultate. Aici nu este vorba de orgoliu. Suntem alaturi de dumneavostra si va incurajam.”

In cadrul dezbaterii, Primarul General a mentionat faptul ca, in 27 ani, din cei 82 km de centura, doar 20 km au fost realizati, in sensul largirii la doua benzi pe cele doua sensuri, si exista pericolul de a ramane cu acelasi bilant negativ, atata vreme cat nu se intelege faptul ca Primaria Muncipiului Bucuresti are datoria fata de cetateni, atat cei din Capitala, cat si cei din judetul Ilfov si intreaga Romanie, dar si fata de turistii care ne viziteaza, precum si diplomatii care ajung in capitala tarii, de a dezvolta centura orasului.

In ceea ce priveste Planul de Mobilitate Urbana Durabila, Primarul Capitalei a prezentat cele zece prioritati strategice de aplicare a acestui document programatic:

1.Conectarea Bucureștiului prin aeroport și prin structura sa de căi ferate și drumuri la rețeaua europeană TEN-T și la localitățile din zona Dunării

2. Dezvoltarea Aeroportului Internațional Henri Coandă ca principală poartă aeriană internațională din SE Europei, cu potențial de dublare a capacității de funcționare, de pasageri și marfă

3. Finalizarea șoselei de centură a Bucureștiului pentru a facilita accesul către Județul Ilfov, cea de a doua cea mai dezvoltată zonă.

4. Extinderea sistemului public de transport către zona metropolitană prin lărgirea rețelelor de metrou, autobuz, tramvai și troleibuz și realizarea unei rețele corespunzatoare de piste de biciclete și alei pietonale

5. Îmbunătățirea conexiunii dintre ariile funcționale ale Capitalei, pentru dezvoltarea zonelor rămase în urmă permițând locuitorilor din zonele mai puțin dezvoltate acces la locuri de muncă, educație, servicii de sănătate, cultură.

6. Reducerea poluării aerului prin încurajarea investițiilor în transport electric și descurajarea creșterii numărului de autoturisme prin aplicarea unei politici de parcare integrată

7. Reducerea numărului de accidente prin creșterea siguranței și securității în circulație

8. Sprijinirea persoanelor cu posibilități reduse de mobilitate, prin aplicarea politicilor europene specifice.

9. Dezvoltarea intermobilității și a transportului de marfă eficient

10. Adoptarea unor modificări legislative pentru buna organizare a traficului și a parcării și realizarea unei reforme instituționale de coordonare a implementării planului de mobilitate și a transportului integrat.

Alaturi de Primarul General, la dezbatere au participat Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Cretu, Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, Presedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, dar si alti reprezentanti ai Guvernului Romaniei, cu responsabilitati in domeniul economic.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.