Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 23 iulie - Preşedintele Putin se întâlneşte la Sankt Petersburg cu omologul său belarus

Freepik
razboi ucraina

Armata ucraineană se confruntă cu provocări majore în timpul luptelor cu armata rusă. În ciuda recuperării a circa 200 de kilometri pătrați de teritoriu, ucrainenii au suferit pierderi semnificative. În primele două săptămâni ale contraofensivei, aproximativ 20% din armamentul greu a fost pierdut, însă rata pierderilor a scăzut după ce comandanții ucraineni au făcut schimbări tactice. Cu toate acestea, trupele ruse beneficiază de o superioritate cantitativă a artileriei, pe care o utilizează intens în conflict.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de duminică, 23 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 23 iulie, ora 18.58 'Păpușa de fier a lui Putin' cere ca Rusia să atace România, pentru că vrea să ajute Ucraina să-și exporte cerealele: 'Măcar să tragem'

CONTINUAREA AICI

UPDATE 23 iulie, ora 18.01 Un deputat din Duma de Stat a comentat loviturile forțelor armate ale Rusiei în zona Odesa

Loviturile forțelor armate ale Federației Ruse în zona Odesa sunt în primul rând lovituri asupra serviciilor speciale ale țărilor occidentale, inclusiv ale SUA, astfel de lovituri prevenind zeci de acte teroriste pe teritoriul Federației Ruse, a declarat, pentru RIA NOVOSTI, Adalbi Șhagoșev, membru al Comitetului pentru securitate al Dumei de Stat a Rusiei. Forțele armate ale Federației Ruse au dat în noaptea de sâmbătă spre duminică o lovitură de rachetă asupra locurilor unde se produc și se pregătesc caterele - drone în zona Odesa, iar în obiectivele lovite se aflau mercenari străini, au informat surse din Ministerul Apărării al Rusiei. "Toate țintele planificate să fie lovite au fost distruse", au mai informat sursele citate, conform Rador.


"Această lovitură asupra Odesei este în primul rând o lovitură asupra serviciilor speciale ale țărilor occidentale, inclusiv Statele Unite... Astfel de lovituri preventive asupra bazelor teroriste previn cu siguranță zeci de atacuri teroriste pe teritoriul nostru", a afirmat Șhagoșev. El a subliniat că crearea de baze în întreaga lume pentru pregătirea atacurilor teroriste în diferite regiuni reprezintă "o amprentă occidentală cunoscută de mult". După cum a afirmat Șhagoșev, obiectivele concrete în care mercenarii străini pregătesc atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei "sunt considerate de noi ca obiecte ale infrastructurii teroriste și vor fi distruse pe viitor".

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 18.00 Aleksandr Lukaşenko, către Vladimir Putin: 'Luptătorii Wagner ne stresează. Vor să meargă în vizită în Polonia'

CONTINUAREA AICI

UPDATE 23 iulie, ora 16.30 Preşedintele Putin se întâlneşte la Sankt Petersburg cu omologul său belarus

Preşedintele Putin se întâlneşte la Sankt Petersburg cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko. Discuţiile ar putea dura două zile. La începutul lor, Vladimir Putin a descris contraofensiva ucraineană ca pe un eşec, scrie Rador.

Dl Lukaşenko a spus că trebuie să facă eforturi pentru a-i calma pe luptătorii Wagner de pe teritoriul ţării sale care sunt "nerăbdători să facă o excursie în Polonia". Chestiunile cele mai importante despre care vor discuta cei doi preşedinţi vor rămâne cu siguranţă secrete, însă în faţa camerelor de filmat ei şi-au strâns cordial mâinile şi au zâmbit.

Orice tensiuni trecute par de mult uitate; de fapt, cei doi lideri par foarte apropiaţi

UPDATE 23 iulie, ora 15.00 - TASS: Papa Francisc propune să se întâlnească cu Patriarhul Kirill

Papa Francisc propune să se întâlnească cu Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii într-unul din aeroporturile din Moscova, când avionul pontifului se va opri pentru realimentare în drumul spre Mongolia sau înapoi, a anunțat astăzi pentru Tass Leonid Sevastianov, președintele Uniunii Mondiale a credicioșilor de rit vechi, care a făcut referire la o conversație personală avută cu Pontiful.

"Papa propune să nu se mai amâne, să se întâlnească cu Patriarhul Kirill pe unul dintre aeroporturile din Moscova, în Domodedovo sau Vnukovo, când va zbura spre Mongolia. Atunci el se va afla la Moscova pe unul dintre aeroporturile pentru realimentare", a spus Sevastianov.
Potrivit acestuia, prima întâlnire a Partriarhului Kirill cu Papa de la Roma a avut loc în 2016, pe aeroportul de la Havana, acum poate avea loc o întâlnire similară.

"Aeroportul este considerat o zonă de tranzit, neutră, nu ar provoca opoziție din partea celor care se opun vizitei pontifului în Rusia. Dacă din partea Patriarhului va exista un răspuns, o astfel de întâlnire ar putea avea loc pe 31 august, în drumul Papei spre Mongolia, sau la întoarcere, pe 4 septembrie", a adăugat Sevastianov.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 14.00 - KORESPONDENT: Ministrul de externe al Ucrainei a început un nou turneu diplomatic în Africa

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a început al treilea turneu în țările africane, printr-o vizită în Guineea Ecuatorială. "Dmitro Kuleba va vizita continentul african pentru a treia oară în contextul agravării crizei alimentare globale, după retragerea Rusiei din inițiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră. În perioada 23-24 iulie, șeful Ministerului de Externe ucrainean începe un turneu pentru a vizita Guineea Ecuatorială. Este prima vizită din istoria relațiilor diplomatice bilaterale" - se arată în comunicatul MAE de la Kiev. Potrivit ministerului, în capitala Malabo, Kuleba va purta discuții cu conducerea Guineei Ecuatoriale pe marginea dezvoltării relațiilor bilaterale, creșterii comerțului, asigurării securității alimentare în Africa și sprijinirea Formulei de pace propuse de Kiev. Ministerul de Externe al Ucrainei a amintit că primul turneu african al lui Kuleba a avut loc în octombrie 2022 (Senegal, Coasta de Fildeş, Ghana și Kenya), iar al doilea în mai 2023 (Maroc, Etiopia, Rwanda, Mozambic și Nigeria).

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 13.30 - RBC: Preşedinţia Ucrainei susţine că Rusia distruge în mod intenţionat centrele istorice din oraşele ucrainene

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că Federația Rusă recurge la tactici teroriste actualizate, lansând lovituri deliberate asupra centrelor istorice ale orașelor ucrainene şi distrugând în mod demonstrativ regiunea Odesa şi infrastructura portuară a Ucrainei. Potrivit lui Podoliak, prin toate aceste acţiuni, Rusia vizează distrugerea "acordului cerealelor" şi blocarea accesului Ucrainei la Marea Neagră.

De asemenea, a adăugat consilierul, Rusia vrea să facă în aşa fel încât lumea să vorbească mai puțin despre problemele interne ale ruşilor şi, totodată, Moscova doreşte să intimideze prin terorism pentru a iniţia negocieri despre "concesii". Totodată, potrivit lui Podoliak, Rusia vrea să-şi arate ura pe care o are faţă de Ucraina. Şeful Biroului Preşedintelui de la Kiev, Andri Ermak, de asemenea, a explicat cum ar trebui să reacționeze lumea la cel mai recent atac terorist lansat de ruşi asupra Odesei. Potrivit lui Ermak, este nevoie de furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina, care să distrugă capacitatea inamicului de a lansa noi lovituri, să fie livrate sisteme moderne de apărare antiaeriană pentru a proteja cerul și orașele ucrainene, să fie consolidate sancțiunile economice împotriva Rusiei și să fie luate măsuri pentru a face imposibilă funcționarea industriei de apărare a Rusiei.

Ermak a mai făcut apel la izolarea Rusiei la nivel internațional, atât de către țările din Vest, cât și de către statele din Sudul Global. Totodată, potrivit oficialului, este nevoie de susţinerea demilitarizării Crimeii temporar ocupate.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 13.00 - Vladimir Putin: Contraofensiva Ucrainei 'a eşuat'

Contraofensiva Ucrainei "a eşuat", a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, duminică, la Sankt Petersburg, unde l-a primit pe liderul belarus Alexander Lukaşenko, aliatul său apropiat, pentru discuţii.

"Nu există nicio contraofensivă", a declarat Lukaşenko, citat de agenţiile de presă ruseşti. Putin a replicat: "Ea există, dar a eşuat".

Ucraina şi-a început contraofensiva mult aşteptată luna trecută, dar până acum a obţinut doar mici câştiguri împotriva forţelor ruseşti bine înrădăcinate care controlează mai mult de o şesime din teritoriul său după aproape 17 luni de război.

Generalul american Mark Milley, preşedintele Statului Major Întrunit, a declarat marţi că ofensiva ucraineană a fost "departe de a fi un eşec", dar că va fi lungă, dură şi sângeroasă.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 12.00 -  Moscova susţine că armata rusă a lovit în Odesa locuri în care "se pregăteau atentate"

Ministerul rus al Apărării a raportat că, în noaptea de 22 spre 23 iulie, armata Rusiei a lovit cu arme de "înaltă precizie" locuri în care "se pregăteau acte teroriste împotriva Federației Ruse cu utilizarea ambarcaţiunilor fără pilot". Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, în Odesa și în regiune, "se pregăteau acte teroriste împotriva Federației Ruse cu utilizarea ambarcațiunilor fără pilot, dar au fost lovite și locuri din regiunea Odesa în care se fabricau aceste ambarcaţiuni".

Partea rusă a remarcat, din nou, că în locurile bombardate "se aflau mercenari străini". Ukrainska Pravda aminteşte că Forțele Aeriene ale Ucrainei au raportat că rușii au tras noaptea trecută asupra regiunii Odesa 19 rachete de diferite tipuri, inclusiv cinci de tip Onyx. Forțele de apărare antiaeriană au doborât nouă rachete. În urma atacului de noaptea trecută, au fost distruse două monumente arhitecturale și o catedrală subordonată Patriarhiei Moscovei.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 11.05 - RBC: Regiunea Doneţk - Patru morți și nouă răniți, în urma atacurilor lansate de ruși

Invadatorii ruși au bombardat regiunea ucraineană Doneţk, lovind oraşele Avdiivka, Drijkivka şi Siversk, precum şi satele Toreţk, Sofiivka, Drujba şi Fedorivka. Procuratura Regională Donețk a raportat, duminică dimineaţă, că patru oameni au murit şi alţi nouă au fost răniţi, în timpul atacurilor lansate de ruşi în regiune în ultimele 24 de ore.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 10.56 - RBC: Oleksi Danilov, despre bombardarea Odesei: "Şobolanul de la Kremlin trebuie să primească un răspuns pe măsură"

Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, Oleksi Danilov, susţine că Rusia bombardează Odesa pentru a "izola accesul Ucrainei la Marea Neagră și pentru a dicta propriile reguli în cazul coridorului cerealelor ucrainene". Potrivit lui Danilov, Ucraina va răspunde în mod corespunzător atacurilor lansate de ruşi.

"Scopul principal al atacurilor cu rachete rusești asupra Odesei și a regiunii - încercarea de a izola complet accesul Ucrainei la Marea Neagră și, printr-un act de intimidare, de a preveni și neutraliza eforturile internaționale de reluare a culoarului cerealelor. Conform planului Kremlinului, trebuie create condiții artificiale pentru ameninţarea foametei, în primul rând pentru țările africane" - a transmis oficialul. În opinia sa, rușii se așteaptă ca, prin șantaj, să poată forța Occidentul să accepte un "ultimatum cerealier" din partea Kremlinului. Este vorba despre exportul de amoniac rusesc și despre ridicarea unei părți din numărul de sancțiuni impuse Rusiei.

Totodată, Danilov crede că Rusia dorește să distrugă infrastructura ucraineană care asigură funcționarea "culoarului cerealelor", pentru a face lumea dependentă de cerealele rusești și de logistica ruşilor. "Planul este de a îngenunchea lumea și de a transforma Rusia într-un unic furnizor de cereale. După eșecul ideii de 'superputere energetică', Putin vrea să devină un 'super imperiu al cerealelor'" - a adăugat Oleksi Danilov. Acesta a declarat că Ucraina cunoaşte planurile Federației Ruse și va răspunde în mod corespunzător. Astfel, oficialul a făcut apel la comunitatea internaţională să-i dea dictatorului rus un răspuns pe măsură. "Lumea și Occidentul trebuie să dea dovadă de fermitate și inviolabilitate și să dea un răspuns demn șobolanului de la Kremlin, care ar trebui să constea în restabilirea deplină a funcționării culoarului ucrainean al cerealelor sub garanțiile securității internaționale" - a subliniat Oleksi Danilov.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 10.50 - KORESPONDENT: Armata ucraineană a doborât aproape jumătate dintre rachetele lansate de ruşi spre Odesa

Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în timpul atacului lansat de ruşi asupra oraşului Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost trase 19 rachete de diferite tipuri. Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au doborât aproximativ jumătate dintre rachete. Potrivit armatei ucrainene, ruşii au lansat următoarele tipuri de rachete: 5 Onyx, 3 Kh-22, 4 Kalibr, 5 Iskander-K şi 2 Iskander-M. Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au doborât nouă ținte - patru rachete Kalibr și cinci de tip Iskander-K.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 10.4o - KORESPONDENT: Oraşul Zaporijjia, vizat de bombardamente ruseşti

Agresorii ruşi au atacat suburbiile oraşului ucrainean Zaporijjia, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Potrivit guvernatorului regiunii Zaporijiia, Iuri Malaşko, trupele ruse au lansat patru rachete, însă bombardamentele nu s-au soldat cu victime. În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat regiunea de 69 de ori, lovind 20 de localităţi şi avariind locuințe și bunuri ale cetățenilor.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 10.30 - RBC: Atac nocturn asupra Odesei - Rusia a folosit circa 20 de rachete

Şefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că, în atacul rusesc de la Odesa din noaptea de sâmbătă spre duminică, invadatorii au folosit aproximativ 20 de rachete de diferite tipuri, inclusiv balistice. "La miezul nopții, alarma a sunat din nou. Am observat o activitate atât a aviației tactice, cât și a aviației strategice. Cu aviația strategică, inamicul a tras rachete Kh-22, după care s-au alăturat şi sistemele de rachete de coastă de tip Bastion, care au tras Onyx și Iskander, lovind regiunea Odesa cu Iskander K și Iskander M. Adică, de data aceasta, inamicul a folisit şi rachete balistice" - a explicat Humeniuk.

De asemenea, potrivit acesteia, invadatorii ruşi au folosit rachete Kalibr lansate de un submarin aflat în serviciu de luptă, însă "o parte semnificativă a rachetelor au fost distruse". Potrivit Nataliei Humeniuk, ocupanţii au folosit aproximativ 20 de rachete din cinci clase diferite. Aceasta a remarcat că, din păcate, au fost înregistrate lovituri, inclusiv asupra infrastructurii portuare, considerată prioritatea ţintelor vizate de inamic. "Dar ținând cont, de exemplu, de eroarea rachetelor Kh-22, este clar că au fost lovite zonele orașului adiacente portului. Și au fost lovituri și în zone mai îndepărtate, unde există un sector privat și nicidecum vreo instalație militară. Au fost afectate și blocuri de locuinţe" - a detaliat Natalia Humeniuk. Aceasta a menţionat că atacul s-a soldat cu victime. "Paznicul unei instituții private a decedat, iar salvatorii au reușit să scoată o femeie de sub dărâmătrui. Potrivit datelor actualizate, 19 persoane au fost rănite, 14 persoane au fost internate, inclusiv trei copii" - a transmis Humeniuk.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 10.15 - RBC: Peste 600 de militari ruși au murit în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore

Forţele ucrainene au lichidat 630 de invadatori ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 241.960 – potrivit unui raport publicat, duminică dimineaţă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 310 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.151 (+11) de tancuri ale armatei ruse, 8.105 (+9) vehicule blindate, 4.658 (+29) de sisteme de artilerie, 451 (+3) de sisteme de apărare antiaeriană, 697 (+4) de lansatoare multiple de rachete, 7.172 (+13) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 3.958 (+14) de drone, 1.298 de rachete de croazieră și tehnică specială (696 unități).

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 09.53 - Centrul de reparaţii pentru tancuri Leopard este operaţional în Polonia

Un centru de reparaţii în Polonia pentru tancuri germane de luptă Leopard 2 folosite în Ucraina, cerut de ministrul german al apărării Boris Pistorius, a fost finalizat şi pus în funcţiune, a declarat ministrul polonez Mariusz Blaszczak, potrivit dpa.

'Centrul de reparaţii din Gliwice este funcţional! Primele două Leopard au ajuns deja din Ucraina la uzina Bumar', a scris Blaszczak pe Twitter sâmbătă seara.

Cei doi miniştri ai apărării au convenit în aprilie crearea acestui centru de reparaţii.

El urma să fie înfiinţat de producătorul de arme Bumar-Labedy în Gliwice, în Silezia Superioară, şi să înceapă să funcţioneze în luna mai, însă lucrările fuseseră oprite.

În acest centru urmează să fie reparate tancuri Leopard din Germania şi Polonia care sunt folosite de Ucraina în lupta împotriva forţelor ruse.

În timpul unei vizite în Polonia în luna iulie, Pistorius a criticat partea poloneză pentru ritmul prea lent de finalizare a centrului de reparaţii.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 09.30 - Reuniune a Consiliului NATO-Ucraina miercuri, la cererea Kievului, pentru discutarea coridorului cerealier prin Marea Neagră

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, convoacă pentru miercuri, la cererea Kievului, o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, transmite dpa.

Reuniunea va avea loc la nivel de ambasadori şi va viza 'consultări asupra celor mai recente evoluţii şi discutarea transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră', a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu.

Cu puţin înaintea anunţului, Stoltenberg a avut o discuţie prin telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

'O bună discuţie cu preşedintele (Zelenski) despre retragerea Rusiei din acordul privind cerealele prin Marea Neagră. Condamnăm cu putere încercarea Moscovei de a face o armă din hrană', a scris Stoltenberg pe Twitter după apelul telefonic.

'Aliaţii susţin Ucraina oricât este nevoie şi, în urma Summitului NATO, Ucraina este mai aproape de NATO decât oricând înainte', a adăugat el, referindu-se la summitul din iulie de la Vilnius.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 09.10 - Forţele ruseşti atacă de-a lungul aproape întregii linii de front din estul regiunii ucrainene Luhansk

În timp ce forţele ruseşti sunt în defensivă în sudul Ucrainei, în faţa contraofensivei Kievului, în alte părţi ale liniei frontului, mai ales în est, au adoptat o postură mai ofensivă, potrivit actualizărilor furnizate de armata de la Kiev, liderii regionali şi bloggerii militari ruşi, relatează CNN.

În estul regiunii ucrainene Luhansk, în special, trupele Moscovei par să fi prins Ucraina pe picior greşit. "Ieri, inamicul a încercat să avanseze de-a lungul a aproape întregii linii de front (care trece prin regiunea Luhansk). Aceste încercări au fost oprite de militarii noştri. Inamicul suferă pierderi semnificative în personal şi mijloace, dar presează în fiecare zi", a declarat sâmbătă pe Telegram Artem Lîsohor, şeful administraţiei militare din regiune.

Lîsohor a enumerat cinci puncte diferite din Luhansk unde forţele ruseşti au atacat recent.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a reamintit că Rusia a comasat 100.000 de soldaţi la est de zona cuprinsă între oraşele Liohan şi Kupiansk. Oraşele se află la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri, la nord de Bahmut, pe frontul din est.

"Deşi situaţia este complicată, ea se află sub controlul nostru", a dat asigurări Serhii Cerevati, purtător de cuvânt al armatei ucrainene. "Inamicul acţionează conform schemei clasice - efectuează lovituri de artilerie şi aeriene asupra poziţiilor noastre în cea mai mare măsură posibilă. Şi apoi încearcă să atace cu unităţi la nivel de pluton-companie încercând să ne atace poziţiile", a detaliat Cerevati.

Pe de altă parte, Rybar, un site de blogging militar rus, afirmă că forţele Moscovei au obţinut câştiguri teritoriale în nord-estul regiunii Harkov, capturând o staţie de cale ferată în satul Movceanove şi extinzându-şi controlul în jurul localităţii vecine, Lîman Perşi.

Este de remarcat, de asemenea, faptul că site-ul de cartografiere DeepState sugerează câştiguri modeste ale Rusiei în aceeaşi zonă, notează CNN.

În est, forţele ucrainene îşi continuă eforturile de a cuceri terenuri mai înalte în jurul Bahmutului, dar câştigurile sunt mici şi greu de apărat, potrivit rapoartelor de front. Rybar susţine că armata ucraineană a "reuşit din nou să câştige un punct de sprijin pe înălţimi" în apropierea oraşului Klişcivka, la sud de Bahmut. Dar, a relatat site-ul rusesc, acest lucru a venit "cu preţul unor pierderi semnificative".

"Forţele de apărare ucrainene deţin iniţiativa (în jurul Bahmutului), punând presiune asupra inamicului şi eliberând terenul ucrainean metru cu metru", a declarat Cerevati.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 08.40 - Un luptător Wagner povestește cum a început revolta lui Evgheni Prigojin

Un combatant Wagner care a luat parte la tentativa de revoltă de luna trecută împotriva conducerii de la Moscova spune că el şi camarazii săi "habar nu aveau" de ceea ce se întâmpla, relatează BBC. Luptătorii Wagner vorbesc rareori cu presa, dar BBC Rusia a reuşit să discute cu un comandant de rang mai mic, care s-a aflat în mijlocul acţiunii, conform news.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 08.00 - Atac cu drone asupra unui depozit de muniții din Crimeea

Un atac cu drone asupra unui depozit de muniții din Crimeea a determinat autoritățile să evacueze o rază de 5 kilometri și să suspende pentru scurt timp traficul rutier pe podul care leagă peninsula de Rusia, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii instalat de Moscova.

Ucraina a anunțat că armata sa a distrus un depozit de petrol și depozite ale armatei ruse în ceea ce a numit districtul „ocupat temporar” Oktiabrske din centrul Crimeei, transmite Reuters.

Atacul a provocat explozia unui depozit de muniții, a declarat guvernatorul instalat de Rusia, Serghei Aksyonov. Imagini difuzate de mass-media de stat au arătat un nor gros de fum la fața locului.

Aksyonov a declarat ulterior că tot traficul feroviar din zona afectată, temporar întrerupt, a revenit la normal.

Agențiile de știri rusești au citat Ministerul Sănătății, care a anunțat că 12 persoane au avut nevoie de asistență medicală și patru au fost transportate la spital.

Rusia a confiscat și anexat Crimeea în 2014, cu opt ani înainte de a lansa invazia sa la scară largă în această țară.

content-image

UPDATE 23 iulie, ora 07.20 - Rușii au atac violent Odesa în cursul nopţii: care este bilanțul victimelor

Rusia a efectuat un atac împotriva oraşului-port Odesa în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, a anunţat guvernatorul regiunii, raportând moartea unui civil şi peste 15 răniţi, printre care copii, notează AFP, citat de Agerpres.

"Din păcate, avem un civil ucis în urma atacului nocturn terorist al ruşilor asupra oraşului Odesa", a scris pe Telegram guvernatorul Oleg Kiper.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 iulie, ora 04.10 - Atac cu bombe cu dispersie în estul Ucrainei: un mort și trei răniți, inclusiv un cameraman de la Deutsche Welle

Un soldat ucrainean a murit şi cel puţin trei persoane civile au fost rănite, între care un jurnalist de la postul german de televiziune Deutche Welle, sâmbătă într-un atac rusesc în care a fost folsită muniţie cu dispersie asupra oraşului Drujkivka din estul Ucrainei, relatează CNN, citat de news.ro

"Inamicul a atacat din nou comunitatea din Drujkivka", a declarat administraţia militară a oraşului Drujkivka într-o postare pe Telegram. "Potrivit datelor preliminare, doi rezidenţi au fost răniţi după ce muniţiile cu dispersie au lovit o clădire de locuinţe", a anunţat administraţia militară, care a precizat că 12 case particulare au fost avariate în urma atacului.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 iulie, ora 03.35 - Lukașenko se întâlnește cu Putin la Sankt Petersburg

Aleksandr Lukașenko a ajuns la Sankt Petersburg, unde va avea duminică întrevederi cu președintele Putin, informează Rador.

Este prima lor întrevedere de când Lukașenko a contribuit la încetarea revoltei de luna trecută a grupării de mercenari ruși Wagner și a primit în țară o parte dintre mercenari ruși, inclusiv pe liderul grupării, Evgheni Prigojin.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 23 iulie, ora 02.45 - Ucrainenii se plâng că au probleme cu noile rachete de croazieră rusești. `Viermele inelat` este foarte greu de detectat

Ucrainenii se plâng că au probleme cu noile rachete de croazieră rusești. `Viermele inelat` este foarte greu de detectat

Un oficial militar ucrainean a recunoscut că țara sa întâmpină probleme în a intercepta noile rachete de croazieră Onyks („Strobilul” - viermele inelat în codificarea NATO), folosite de armata rusă în atacurile efectuate în ultimele zile asupra unor infrastructuri portuare, în principal din Odesa.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 23 iulie, ora 00.45 - Zelenski, mesaj dur pentru Putin: 'Marea Neagră nu aparține Rusiei'

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Marea Neagră nu aparține Rusiei, amintind Moscovei că în zona respectivă se mai află Ucraina, Turcia, România și Bulgaria. Potrivit Ukrinform, liderul ucrainean a făcut declaraţia respectivă în cadrul celei de-a 14-a ediţii a Aspen Security Forum, desfăşurat în SUA.

"Noi căutăm o ieșire. Am făcut apel la secretarul general al ONU, António Guterres, am vorbit personal cu acesta. Am vorbit cu președintele Erdoğan (Recep Erdoğan, preşedintele Turciei, n.r.). Discutăm despre această criză. Vedem anumite căi de ieșire. Dacă reușim, dacă Erdoğan reuşeşte, dacă ONU este și mai puternică - eu cred că vom reuși" - a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit Rador.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.