Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina - Oleksandr Sirski îi avertizează pe ruși: Harkivul poate deveni un oraș fatal

AI
razboi ucraina

Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac lansate de Rusia în estul şi sudul ţării. "Inamicul a lansat (…) 28 de drone de atac de tip Shahed-136/131" în timpul nopţii, dinspre regiunea rusă Kursk şi capul Ceauda, în peninsula ucraineană Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014, a raportat comandantul forţelor aeriene ucrainene Mikola Oleşciuk, într-un mesaj postat pe Telegram joi dimineaţa.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 29 martie, ora 23.30: Dezvăluiri incredibile făcute de comandantul trupelor ucrainene: Avantajul Rusiei ca muniție trasă e de șase la unu!

Continuarea AICI

UPDATE 29 martie, ora 23.10: Oleksandr Sirskii, prima reacție după ce l-a înlocuit pe Valery Zalujnîi: Îi doresc succes în noua și foarte responsabila lui funcție

Continuarea AICI

UPDATE 29 martie, ora 22.40: Italia a interceptat avioane ruseşti deasupra Mării Baltice (surse din apărare)

Forţele aeriene italiene au anunţat vineri că au interceptat avioane neidentificate care zburau deasupra apelor internaţionale în Marea Baltică, iar două surse din domeniul apărării de la Roma le-au identificat ca fiind avioane ruseşti, relatează Reuters.

Cele două interceptări au fost efectuate joi şi vineri dimineaţa de avioane italiene Eurofighter cu sediul la baza poloneză Malbork în cadrul unei misiuni de poliţie aeriană a NATO, se arată într-un comunicat.

După finalizarea activităţii, avioanele italiene au revenit la baza poloneză, a adăugat forţa aeriană, fără da alte detalii.

Cele două surse din domeniul apărării au spus că aeronavele ruseşti au fost identificate de radare, dar nu au răspuns la semnalele radio şi la solicitările de comunicare

UPDATE 29 martie, ora 22.10: Serviciile de securitate ruse anunţă dejucarea unui atac în sudul ţării; trei arestări

Serviciile de securitate ruse au afirmat vineri că au arestat trei "cetăţeni ai unei ţări din Asia Centrală" care plănuiau un atac cu bombă în sud-vestul Rusiei, la o săptămână după atacul asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, atac soldat cu cel puţin 144 de morţi, relatează AFP.

FSB a indicat într-un comunicat citat de agenţiile de presă ruse că "a pus capăt activităţilor teroriste comise de trei cetăţeni ai unei ţări din Asia Centrală care plănuiau să comită un act terorist prin detonarea unui dispozitiv într-un loc public din regiunea Stavropol".

Televiziunea rusă a difuzat imagini în care mai mulţi bărbaţi sunt ţinuţi la pământ de agenţi FSB, între maşini.

Potrivit agenţiei de presă Ria Novosti, la domiciliul suspecţilor au fost găsite componente pentru fabricarea unui dispozitiv exploziv artizanal şi substanţe chimice.

Acest anunţ survine la o săptămână după atentatul de la Crocus City Hall, la periferia capitalei ruse, care s-a soldat cu cel puţin 144 de morţi şi 360 de răniţi şi a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI), deşi autorităţile ruse susţin o pistă ucraineană în acest caz.

Douăsprezece persoane au fost arestate după masacru, între care cei patru presupuşi atacatori, care sunt originari din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală unde activează SI.

FSB anunţă în mod constant de ani de zile dejucarea de atentate în Rusia şi se cunosc în general puţine detalii despre aceste cazuri.

UPDATE 29 martie, ora 21.10: Cum afectează întreaga Alianță intrarea trupelor unei țări membre NATO în Ucraina

Continuarea AICI

UPDATE 29 martie, ora 20.30: Rușii, atac de o ferocitate cum rar s-a văzut în Ucraina: s-a tras din toate direcțiile

Continuarea AICI

UPDATE 29 martie, ora 20.00: Ucraina 'tatonează' o mare putere mondială

Continuarea AICI

UPDATE 29 martie, ora 19.20: Surpriză majoră în Ucraina: noul șef al armatei contrazice toți oficialii, inclusiv pe Zelenski

Continuarea AICI

UPDATE 29 martie, ora 18.50: Noi dezvăluiri despre influența Rusiei în Europa! Premier: 'Au fost plătiți inclusiv reprezentanți ai Parlamentului European'

Continuarea AICI

UPDATE 29 martie, ora 17.30: Rusia lansează campania obişnuită de recrutare militară de primăvară

Continuarea AICI

UPDATE 29 martie, ora 17.05: Ucraina a primit o tranşă de 1,5 miliarde de dolari în cadrul unui program cu Banca Mondială

Ucraina a primit o tranşă de finanţare în valoare de 1,5 miliarde de dolari, în cadrul unui program convenit cu Banca Mondială, ceea ce o va ajuta să îşi plătească cheltuielile bugetare şi sociale precum şi să se apare împotriva invaziei ruseşti, a declarat vineri prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal, transmite Reuters.

Ucraina este dependentă de ajutoarele financiare oferite de partenerii occidentali dar în primele două luni din acest an finanţarea din străinătate s-a redus, iar un pachet de ajutor american este blocat de mai multe luni de republicani în Congres.

În luna martie, autorităţile de la Kiev au reuşit să atragă o finanţare externă totală în valoare de aproximativ nouă miliarde de dolari, a precizat Ministerul de Finanţe de la Kiev. Uniunea Europeană, Canada, Japonia, Fondul Monetar Internaţional şi Marea Britanie s-au numărat printre donatori.

Noua tranşă de sprijin de la Banca Mondială a fost finanţată de Marea Britanie şi Japonia, a precizat premierul Denis Şmîhal.

"984 milioane de dolari au venit din Japonia şi 516 milioane de dolari din Marea Britanie. Fondurile vor acoperi cheltuielile bugetare pentru nevoi sociale şi umanitare precum şi pentru reconstrucţie", a scris Denis Şmîhal pe reţeaua socială X.

La începutul acestei luni, Ucraina a primit şi o primă tranşă de ajutor în valoare de 4,5 miliarde de euro, în cadrul unui program punte de finanţare convenit cu Uniunea Europeană.

Ucraina cheltuie cea mai mare parte a resurselor proprii pentru a-şi finanţa eforturile de apărare, după invazia rusească din februarie 2022, ceea ce lasă Kievul puternic dependent de finanţarea venită de la partenerii occidentali pentru a-şi acoperi cheltuielile sociale.

"În 2024, finanţarea externă a ajuns deja la 10,2 miliarde de dolari, iar de la începutul războiului a ajuns la 83,8 miliarde de dolari. Asistenţa internaţională este direcţionată spre finanţarea cheltuielilor sociale prioritare ale bugetului de stat al Ucrainei", a adăugat Ministerul de Finanţe de la Kiev.

UPDATE 29 martie, ora 14.30: Rachete Taurus pentru Ucraina - Annalena Baerbock a atenţionat asupra unei dezbateri publice inutile

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a atenţionat asupra unei dezbateri publice inutile cu privire la livrarea de rachete de croazieră germane Taurus către Ucraina, informează vineri dpa, potrivit Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 29 martie, ora 14.12: Oleksandr Sirski îi avertizează pe ruși: Harkivul poate deveni un oraș fatal

Comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, avertizează că Harkivul poate deveni un oraș fatal pentru trupele ruse, dacă acestea încearcă să îl ocupe din nou, notează RBC, potrivit Rador Radio România.

Detalii aici

content-image

UPDATE 29 martie, ora 12.00: Regiunea Cernăuţi - Rachete ruseşti au vizat o instalaţie energetică

Rusia a atacat, din nou, obiective de infrastructură critică din Ucraina. În regiunea Cernăuți forțele de apărare aeriană ucrainene au doborât rachete ruseşti care vizau o instalație energetică - a anunţat, vineri, șeful Administraţiei Militare Regionale Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk. Potrivit acestuia, angajații Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgență, ai Poliției Naționale și ai Serviciului de Securitate al Ucrainei se află deja la locul în care au căzut resturi de rachete. Zaparaniuk a subliniat că nimeni nu a fost rănit în timpul atacului. Investigațiile în acest sens sunt în curs de desfășurare. Oficialul a remarcat că sistemul energetic al regiunii Cernăuţi funcționează în mod normal.

content-image

UPDATE 29 martie, ora 11.15: Ultimă oră: Autoritățile moldovenești anunță trei explozii în apropierea graniței cu Ucraina

Autoritățile din Republica Moldova spun că trei explozii puternice au fost auzite în apropierea graniței cu Ucraina. Exploziile s-au produs în noaptea de joi spre vineri. Nu au fost intrări neautorizate în spațiul aerian moldovenesc, au mai transmis autoritățile.

Detalii aici

content-image

UPDATE 29 martie, ora 10.20: Ambasadoarea SUA la Kiev, despre ultimele atacuri ruseşti: "Eforturi barbare ale Federației Ruse

Ambasadoarea Statelor Unite la Kiev, Bridget Brink, a reacționat la cel mai recent atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei, în care invadatorii au folosit zeci de rachete și drone. Într-un mesaj postat, vineri, pe contul său de X, Brink a cerut SUA să aprobe ajutorul militar pentru Ucraina. "Toată noaptea, Rusia a lansat fără milă rachete și drone împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei. Acum, toată Ucraina este în stare de alertă aeriană. Eforturile barbare ale Rusiei de a întrerupe electricitatea pentru milioane de bărbați, femei și copii continuă necontrolate. Acum este nevoie de ajutorul nostru" - a scris Brink.

content-image

UPDATE 29 martie, ora 10.13: Zelenski descifrează planurile Rusiei în Europa: 'Putin nu va ierta niciodată asta / Rachetele ar putea zbura de mâine'

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a relatat într-un interviu pentru CBS News ce ar fi capabilă să facă Rusia în Europa, 'chiar de mâine'. Potrivit liderului ucrainean, rachetele rusești „chiar de mâine ar putea zbura spre orice stat“.

Detalii aici

content-image

UPDATE 29 martie, ora 9.26: UPDATE / FOTO – Rușii se dezlănțuie în Ucraina: atac masiv cu rachete balistice și drone / Au vizat infrastructura critică

Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, a raportat că, în noaptea de joi spre vineri, Forțele de Apărare ucrainene au distrus 84 de ținte aeriene inamice, în timpul unui atac masiv lansat asupra ţării, relatează Rador Radio România.

Detalii aici

content-image

UPDATE 29 martie, ora 7.50: Apărarea antiaeriană rusească a doborât 15 ținte care se apropiau de Belgorod

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că 15 proiectile ale sistemului de lansatoare multiple de rachete RM-70 Vampire au fost distruse pe cer deasupra regiunii Belgorod. Noua tentativă de atac a forțelor armate ucrainene a fost stopată în această noapte. Guvernatorul regiunii Belgorod a confirmat pe Telegram informația potrivit căreia apărarea antirachetă acționează în Belgorod și regiunea Belgorod și că 15 ținte aeriene au fost doborâte în timp ce se apropiau de oraș. După cum a afirmat oficialul rus, nu se înregistrează morți, totuși în Belgorod s-au spart geamurile de la 37 apartmente și 17 blocuri. Mai mult decât atât, au fost deteriorate geamurile de la Belgorod Arena și de la un gimnaziu din oraș. De asemenea, de la schijele dronelor au fost deteriorate 12 automobile.

content-image

UPDATE 29 martie, ora 7.37: Explozii raportate în vestul Ucrainei

Mai multe explozii s-au auzit, vineri dimineaţă, în regiunea vest-ucraineană Ivano-Frankivsk. Exploziile s-au auzit în timpul unei alerte de raid aerian, pe fondul unui nou atac lansat de ruşi asupra Ucrainei. Alerta naţională a fost declanşată în jurul orei 3:50, după ce a fost detectată lansarea de rachete de croazieră din avioane rusești de tip Tu-95MS. Cu puţin timp înainte, ruşii au lansat un atac masiv cu drone. Apărarea antiaeriană a fost activată în regiunea Lviv, iar explozii s-au auzit în regiunea Hmelniţki, precum și în regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 29 martie, ora 07.10: Statul Major al Ucrainei admite că Rusia câștigă teritorii în est / ISW: 500 de kilometri pătrați pierduți în contraofensiva armatei ruse

Trupele ruse au lansat noi atacuri în estul Ucrainei joi, cu lupte grele raportate în apropierea oraşelor aproape distruse Avdiivka şi Bahmut, care au venit după o nouă rundă de atacuri cu rachete şi drone peste noapte, informează dpa, conform Agerpres.

În raportul său zilnic despre situaţia de pe front, Statul Major al Ucrainei a enumerat 11 avansări ale forţelor ruse înspre patru localităţi.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 29 martie, ora 07.05: Teroriștii din Rusia ar fi fost drogați atunci când comiteau atacul din mall (surse)

Teroriștii care au atacat în Rusia se aflau sub influența substanțelor narcotice sau psihotrope, au relatat TASS, RIA Novosti și canalul de telegram Baza, citând surse din forțele de ordine.

„Patru dintre ei erau sub influența drogurilor. Ce fel de medicament sau psihotrop au folosit o să fie stabilit prin examinare", a declarat sursa pentru TASS. În același timp, sursa nu a exclus ca atacatorii să fi luat substanțe interzise nu numai în ziua atacului.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 29 martie, ora 02.00: VIDEO – Occidentul se pregătește de capitularea Ucrainei, în timp ce Rusia a preluat inițiativa pe front (presă)

Războiul din Ucraina, unde trupele ucrainene în retragere au reușit doar să încetinească înaintarea Rusiei, îi forțează pe liderii occidentali - de la Londra, Washington, Paris și Bruxelles - să se pregătească de eşecul forțelor armate ucrainene, rămase fără armele și munițiile de care au nevoie, se afirmă într-un editorial din ziarul "The Times" sub titlul "Este timpul să vorbim despre căderea Kievului", relatează Rador Radio România.

Spre deosebire de opinia predominantă că acesta este "un conflict înghețat în care niciuna dintre părți nu poate obține un avantaj decisiv, există lupte grele pe linia frontului și există un risc real ca trupele ucrainene să fie împinse înapoi" - subliniază publicația.

Continuarea aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.