Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două atitudini în politica externă: Iohannis și Dragnea

Inquam Photos / Octav Ganea
Iohannis Dragnea Tariceanu Cotroceni

Statul român i-a abandonat pe românii din Ucraina, care, începând de astăzi, nu vor mai putea învăța limba română decât cel mult în clasele primare. Președintele ucrainean a promulgat noua lege a educației, care restrânge drastic drepturile minorităților naționale. Astfel, șansa României de a negocia îmbunătățirea condițiilor de educație pentru românii din Bucovina ucraineană au fost spulberate.

Șanse existau până ieri, căci președintele Iohannis urma să facă o vizită oficială la Kiev, unde ar fi putut discuta această problemă gravă. Din nefericire, Iohannis a ales să-și anuleze vizita și, de asemenea, să anuleze vizita pe care președintele Parlamentului ucrainean urma s-o facă la București. Nervos, președintele ucrainean Poroșenko a decis să promulge legea, iar acum, practic, nu mai este nimic de făcut. Atitudinea lui Iohannis este de neînțeles, având în vedere că vizita sa la Kiev era o ultimă șansă – importantă – de a rezolva lucrurile în favoarea românilor din Ucraina. După cum se știe, statele est-europene în genul Ucrainei sunt prea puțin sensibile la ”supărări diplomatice”, ba chiar le determină să acționeze și mai decis în direcția pe care o vor. Există deja mai multe voci, între care fostul președinte Băsescu, care au criticat în termeni duri modul în care președintele Iohannis înțelege să facă politica externă a României și să apere interesele românilor de pretutindeni.

O cu totul altă abordare a avut, recent, președintele PSD, Liviu Dragnea, care, după izbucnirea unui scandal legat de Liceul Romano-Catolic de la Târgu Mureș, a lăsat orgoliul la o parte și l-a sunat pe premierul ungar Viktor Orban. Astfel, liderul PSD a reușit să convingă Ungaria să sprijine din nou candidatura României la OCDE, după ce această țară anunțase că, din cauza problemelor de la liceul din Târgu Mureș, își va retrage acest sprijin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.