Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au dejucat procurorii schema lui Adrian Sârbu

adrian sarbu

Judecătorii Curţii de Apel care l-au arestat pe Adrian Sârbu în dosarul Mediafax au arătat că schema făcută de omul de afaceri nu avea doar scopul de eluda plata taxelor şi a impozitelor către stat, dar şi de a folosi banii astfel rezultaţi la plata unor bonusuri consistente. Beneficiarii ar fi fost cei care ocupau funcţii de top în firmele grupului, dar mai ales Adrian Sârbu.

În motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Adrian Sârbu pentru instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi instigare la delapidare şi, respectiv, de cercetare sub control judiciar a Lilianei Petrovici, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au arătat cum se sustrăgea mogulul de la plata taxelor către stat.

Astfel, Adrian Sârbu, care controla societăţile din grupul Mediafax (SC Mediafax Group SA, SC Mediafax SA, SC Apropo Media SRL) le-ar fi solicitat Lilianei Şerban, Roxanei Dorina Grigoruţă, Eugeniei Bălan, Sorin Dinu, Danielei Reghina Cozac, Rodicăi Crisbasan, Dragoş Chiş, Dianei Atanasiu şi Dragoş Eremia să elaboreze un sistem prin care să se sustragă de la plata către stat a taxelor şi impozitelor.

În acest sens, în schemă ar fi fost interpuse mai multe firme-fantomă, pentru derularea unor operaţiuni comerciale fictive în relaţia cu beneficiarii drepturilor de autor.

Magistraţii au mai arătat şi cum banii obţinuţi din evaziune erau folosiţi la plata unor bonusuri consistente. Principalul beneficiar ar fi fost chiar Adrian Sârbu. ”Totodată, sistemul creat nu ar fi avut ca scop doar sustragerea de la plata către bugetul general consolidat al statului a taxelor si impozitelor, ci si utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în scopul plăţii de bonusuri pentru funcţiile de top ale societăţilor si in special pentru inculpatul Sârbu Adrian”, se arată în decizia de arestare preventivă.

Procurorii au descris schema de evaziune. Aceasta presupunea:

A. Înfiinţarea unor societăţi comerciale pe numele unor persoane cu un nivel educaţional scăzut, care în fapt nu şi-au exercitat niciodată mandatul de asociat şi de administrator al acestora. Aceste firme, schimbate la un an şi jumătate, erau folosite, în fapt, de către angajaţii Mediafax Group SA.

B. Persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate şi la societăţile din grup cu contracte individuale de muncă, erau determinate de angajaţii de la resurse umane să semneze contracte de cesiune drepturi de autor cu aceste sfirme, fără a intra în contact direct cu reprezentanţii legali.

C. Firmele-fantomă facturau lunar sume cu TVA reprezentând prestări servicii către societăţile Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media SRL, creând aparenţa unor circuite comerciale reale şi posibilitatea acestora din urma, sa-şi deducă TVA –ul aferent facturilor emise de acestea. În acest fel, arată procurorii, societăţile din grupul Mediafax beneficiau de deductibilitatea TVA şi diminuarea bazei impozabile cu sumele înregistrate ca şi cheltuieli aferente facturilor emise de firmele din suveica evazionistă.

D. Transferul sumelor de bani provenite din evaziune fiscală, în conturile firmelor ”prestatoare” de servici fictive, în baza unor relaţii comerciale fictive sau transferul direct în contul unor societăţi de tip fantomă. Cine erau firmele-fantomă Anchetatorii au dezvăluit şi numele firmelor-fantomă din circuitul evazionist.

Disimularea adevăratei naturi a provenienţei, se realiza prin interpunerea în circuitul financiar a societăţilor de tip fantomă SC VASAL HARD 3 TOTAL IMEX SRL, SC RAZOR 2 TOTAL SRL, SC FINANCE PREST ENGINEERING SRL, SC QUARTZ TOTAL POINT SRL, SC PRO MEDIA TOTAL SERVICES SRL, SC AURELIA 1 TOTAL SRL, SC VOLARE 5 TOTAL COM SRL, SC BENTOS 1 TOP IMPEX SRL, SC DEVELOPMENT 1 TOTAL GROWTH SRL, SC CAPITAL 1 AGENT COM SRL, SC RECOVERY 1 AGENT COM SRL, SC COM STOC SERVICES SRL, SC CAPITAL UNO EQUITY SRL, SC FIRST EQUITY AGENT SRL, SC VEXAM 2 TOT COM DAT SR.

În conturile acestora erau transferate de către Mediafax Group SA SA importante sume de bani, (operaţiuni în care erau interpuse SC DIGITAL AGE INVESTMENT SRL şi SC PRODUCTIV COMPLET MANAGEMENT SRL).

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.