Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful CJ Brașov: A fost inaugurat Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, primul aeroport construit în România de la zero în ultimii 50 de ani

pnl.ro
adrian vestea

Adrian Ioan Veştea, președintele Consiliului Județean Brașov, a transmis că Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, cel mai important proiect de investiţii asumat şi implementat de Consiliul Judeţean, a fost inaugurat, informează PNL.

Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, inaugurat astăzi, este primul aeroport construit în România, de la zero, în ultimii 50 de ani. Este cel mai mare, mai complex şi mai de impact proiect investiţional realizat în judeţul Braşov după 1989 și obiectivul numărul 1 al președintelui Consiliului Județean, liberalul Adrian Veștea, nominalizat de PNL pentru portofoliul Dezvoltării.

Liberalul Adrian Ioan Veștea a declarat: ”Trăim astăzi, împreună, un moment de împlinire și de mare bucurie: după multe decenii de așteptare, primul avion aterizează pe aeroportul de la Brașov. Un aeroport modern, pe care noi, administrația județeană, l-am construit de la zero. Nu mă feresc să spun că este un eveniment istoric pentru județul nostru și, de ce nu, pentru #România. În primul rând fiindcă demonstrează că se poate și la noi și că se poate PRIN NOI ÎNȘINE, așa cum spune deviza liberală! Și arată că, dacă îți fixezi un țel, dacă ești chibzuit, stăruitor, dacă crezi cu adevărat în capacitățile tale, dacă știi să îți formezi o echipă capabilă, care să-ți fie alături în orice moment, nu se poate să nu răzbești!”.

Liberalul Adrian Veștea a precizat că în 2016, când a fost ales pentru prima dată președinte al Consiliului Județean Brașov, avea în minte și a pus pe hârtie o strategie de dezvoltare axată pe trei direcții principale: construcția Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, investiții masive în sistemul de sănătate brașovean, precum și reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere aflate în administrarea Consiliului Județean.

”Am spus atunci, și tot spun de atunci, că eu nu fac promisiuni electorale! Eu îmi iau angajamente în fața oamenilor și fac tot ceea ce îmi stă în puteri pentru a onora aceste angajamente! Consider că mi-am îndeplinit angajamentele majore luate față de brașoveni. În cele aproape două mandate ale mele la Consiliul Județean Brașov, investițiile în sistemul de sănătate din subordinea administrației județene au atins maxime istorice, iar rezultatele le poate vedea oricine. Infrastructura rutieră județeană arată incomparabil mai bine. Dar acest aeroport a fost adevăratul meu pariu și proiectul meu de suflet. Pentru că a fost proiectul de suflet al tuturor brașovenilor!”, a declarat Adrian Ioan Veștea.

De asemenea, Nicolae Ciucă, președintele desemnat al Senatului, a fost prezent la inaugurarea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav:

”Mă bucur foarte mult că am posibilitatea să particip la acest eveniment deosebit de important. Am putut să constatăm cu toții emoțiile pe care le-a avut și încă le are domnul președinte al Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, pentru că este un moment deosebit de important, pentru care a depus foarte mult efort, foarte mult suflet. Nu de puține ori am discutat cu dumnealui despre acest moment al finalizării și inaugurării Aeroportului din Brașov, practic din Ghimbav, Brașov.

Pe de-o parte, inaugurăm Aeroportul de la Brașov, domnul președinte Veștea își va depune demisia și va intra în votul Parlamentului, astăzi, pentru a deveni membru în cabinetul viitorului premier, Marcel Ciolacu. Și, cel de-al treilea lucru, pe care eu îl văd foarte important, relevanța pe care acest Aeroport o va aduce Municipiului, Județului și zonei.

Din punct de vedere economic, știm cu toții ce înseamnă o astfel de facilitate. Din analize reiese foarte clar că acolo unde există un aeroport, se constată o creștere imediată a investițiilor directe străine de aproximativ 5%.

În final, domnule președinte al Consiliului Județean, vreau să vă felicit și să scot în evidență rolul pe care l-ați jucat în finalizarea acestui proiect.”.

De asemenea, Secretarul de Stat Ionuț Sorin Banciu a participat la inaugurarea Aeroportului din Brașov și a declarat:

”Mă simt onorat să fiu prezent la acest eveniment alături de personalități marcante și colegi dedicați. O felicitare specială pentru Adrian Ioan Veştea, a cărui viziune și determinare au fost esențiale în realizarea acestei investiții majore de 140 de milioane de euro.

Am fost mândru să fac parte din echipa care a lucrat la acest proiect vital pentru județul Brașov și sunt recunoscător tuturor celor care au contribuit. Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este mai mult decât o pistă de aterizare; este un simbol al progresului, deschiderii și ambiției. Haideți să construim un viitor mai conectat!”.

Construirea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav este obiectivul numărul 1 implementat în judeţul Braşov după anul 1989, atât din punctul de vedere al volumului, complexităţii şi costurilor investiţiilor implicate, cât şi ca importanţă la nivel judeţean, regional şi chiar naţional, ca motor de dezvoltare şi creştere economică a Braşovului şi a întregii zone.

Pista (finalizată în anul 2014) are o lungime de 2.820 metri şi o lăţime de 60 de metri; clădirea terminalului (finalizată în 2021) are o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 12.000 mp şi va putea acomoda în configuraţia actuală fluxuri de 1 milioane de pasageri pe an pentru zboruri interne, externe şi VIP, existând şi posibilitatea de extindere, astfel încât să asigure un trafic de 3 milioane de pasageri pe an.

TIMELINE Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav:

  • În octombrie 2014 s-a finalizat pista Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, cu o lungime de 2820 de metri și o lățime de 45 de metri.
    Pe parcursul anului 2018 s-au desfăşurat lucrările de execuție a căii de rulare şi a platformei de îmbarcare-debarcare, în paralel cu extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare.
  • În august 2019 a avut loc semnarea contractului pentru proiectarea și construirea Terminalului de pasageri al AIBG.
  • În martie 2020 s-a dat startul lucrărilor de construcţii şi instalaţii la terminalul Aerportului Internaţional Braşov-Ghimbav.
  • În mai 2021 ROMATSA R.A. a decis ca zborurile pe Aeroportul Internaţional Braşov să fie controlate şi dirijate de la Aeroportul Internaţional Arad, prin intermediul soluţiei de turn virtual la distanţă – remote tower.
  • În iulie 2021 au început lucrările la 7 componente ale infrastructurii aeroportuare: clădirea energetică, remiza PSI, posturile de control acces, gospodăria de apă, parcarea auto și drumul de acces terminal – DJ 103 C, drumurile tehnologice interioare şi rețelele interioare în cadrul Aeroportului.
  • În iulie 2021 s-a semnat acordul dintre Consiliul Judeţean Braşov, ROMATSA RA și Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru pregătirea infrastructurii și furnizării serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov.
  • În august 2021 a început construcţia altor 4 obiecte din componenţa Aeroportului – drumul tehnologic perimetral, accese la echipamentele de radionavigaţie, împrejmuiri şi porţi, montarea sistemului de protecţie perimetrală şi devierea canalului colector Beselcin.
  • În decembrie 2021 a avut loc semnarea contractului pentru asigurarea serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, construirea clădirii de contingenţă şi dotarea ei cu echipamente specifice.
  • În aprilie 2022 au fost recepţionate lucrările la Terminalul Aeroportului Internaţional Braşov.
  • În mai 2022 s-au desfăşurat procedurile de recepţie finală a execuţiei sistemului de balizaj de la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.
  • În septembrie 2022 a început montarea echipamentelor de radionavigaţie pe amplasamentul Aeroportului – ILS/DME şi DVOR/DME.
  • În decembrie 2022 s-au desfăşurat zborurile de calibrare a echipamentelor de radionavigaţie din amplasamentul Aeroportului.
  • În ianuarie 2023 s-au achiziţionat 3 utilaje destinate întreţinerii Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.
  • În martie 2023 a avut loc recepţia finală la: clădirea energetică, remiza PSI, 2 posturi de control acces, gospodăria de apă, parcarea auto și drumul de acces terminal – DJ 103 C, 4 drumuri tehnologice interioare, rețelele interioare în cadrul Aeroportului şi 2 platforme antisuflu.
  • În martie 2023 au fost recepţionate lucrările de deviere a canalului colector Beselcin, drumul perimetral, 4 drumuri de acces la echipamentele tehnologice, gardul perimetral şi porţile, precum şi instalarea şi punerea în funcţiune a sistemului de protecţie perimetrală, constând într-un sistem de televiziune cu circuit închis pentru gard perimetral zona tehnică.
  • În aprilie 2023 s-a realizat etapa verificării din zbor a procedurilor de zbor la Aeroportul Brașov, în vederea autorizării acestora.
  • În mai 2023 a avut loc evaluarea terminalului, a facilităţilor şi echipamentelor aflate pe amplasamentul de la Ghimbav, în vederea certificării Aeroportului Braşov ca aeroport internaţional.
  • În mai 2023 a avut loc recepţia la terminarea lucrărilor de construcţie a clădirii de contingenţă şi de funcţionalizare a echipamentelor de navigaţie aeriană aferente turnului de control remote.
  • În 12 mai 2023, IATA (Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni) a emis documentul oficial de alocare a codului de locație de aeroport pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, care este GHV.
  • În 6 iunie 2023, Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a fost certificat ca aeroport internațional, prin ordinul Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.