Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul șef al SBU din regiunea Harkov a fost reținut - Este acuzat de trădare și abandonarea datoriei

SBU

Fostul șef al departamentului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Harkov a fost acuzat de trădare de stat și de abandonarea neautorizată a sarcinilor de serviciu în condițiile legii marțiale, a anunțat luni Biroul Procurorului General al Ucrainei.

"Sub îndrumarea procedurală a procurorilor Procuraturii Generale, în baza deciziei judecătorului de instrucție, a fost reținut fostul șef al departamentului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Harkov. El a fost raportat sub suspiciunea de înaltă trădare și abandonarea neautorizată a datoriei sub legea marțială (partea 1 a articolului 111, partea 5 a articolului 407 din Codul Penal al Ucrainei)", se arată într-un mesaj pe canalul Telegram al instituției.

În comunicat se susține că "potrivit anchetei, la 24 februarie 2022, suspectul, din proprie inițiativă, a început să lucreze în detrimentul capacității de apărare și a securității statului ucrainean", "nu a asigurat îndeplinirea funcțiilor și sarcinilor atribuite SBU în regiune și a comis acțiuni în mai multe etape menite să-l înlăture din funcție pe președintele administrației militare regionale din Harkov".

Potrivit procuraturii generale, fostul șef al SBU a "părăsit în mod arbitrar locul de serviciu și s-a aflat ilegal în afara regiunii Harkov", s-a retras din executarea ordinelor de luptă ale comandantului și nu a reușit să organizeze activitățile de contrainformații și contraspionaj ale SBU în regiunea Harkov. "De asemenea, el nu a reușit să asigure participarea unității la apărarea orașului Harkov ca parte a grupării de forțe din Harkov", se arată în declarație.

Duminică, presa ucraineană a raportat reținerea în vestul Ucrainei a lui Roman Dudin, fostul șef al Serviciului de Securitate al Direcției din regiunea Harkov din Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Dudin din funcție după o vizită în regiunea Harkov la 29 mai. Apoi, șeful statului a declarat că oficialul „nu a lucrat pentru a proteja orașul, ci s-a gândit doar la el însuși” și a adăugat că „motivele lui Dudin vor fi clarificate de către organele de drept”. La 30 mai, Dudin i-a cerut lui Zelenski să dezmintă declarația și să își ceară scuze, afirmând că este gata să răspundă la toate întrebările cu ajutorul unui poligraf.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.