DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO HALUCINANT Vlad Voiculescu aruncă România în aer: 'Nu este exclus să fie mii de morți în plus' - Întrebarea lui CTP l-a blocat

Vlad Voiculescu a șocat, vineri seara, la Digi 24, când a anunțat că numărul de morți de coronavirus ar fi cu mult mai mare decât decât cifrele oficiale, care indica, vineri la prânz, 25.937. ”Sunt cu câteva mii mai mulți”, a spus, fără pic de ezitare fostul ministru al Sănătății.

Întrebat de Cristian Tudor Popescu dacă își dă seama ce părere își face poporul care îl ascultă, Voiculescu a refuzat să răspundă direct.

Citește și: Vlad Voiculescu a picat 'ievaluarea' lui Tudorel Toader

”Vlad Voiculescu: Nu este exclus să fie mii de morți în plus. INSP validează toate datele despre decese. Nu am nicio îndoială că o diferență există.

Vorbim despre o metodologie care este imperfectă, iar rezultatul acestei metodologii, este o diferență a cărei amplitutidine nu o cunoaștem. Abia în urmă cu câteva zile mi-a fost semnalat acest lucru de către unul dintre consilieri. O problemă sigur este, am făcut o verificare la nivel micro-, în câteva spitale.

Dacă comparăm cele două platforme în care se fac raportări, una în care raportează spitalele și una în care raportează mai multe entități vedem că este o diferență semnificativă.

Avem două platforme care sunt în coordonarea atât a MAI și a MS, respectiv INSP. Vorbim despre un lucru raportat acum câteva zile, nu aveam de gând să le fac publice până nu făceam investigații. Era un grup de muncă la Ministerul Sănățății, jumătate a fost demis deja, care făcea o investigație.

Nu e vorba de morți ascunși. Nu cred că ar trebui interpretată declarația mea în nu știu ce mod, este o problemă de metodologie. Știu că anumite partide politice au spus că se raportează mai mulți morți decât există, ei bine, lucrurile stau pe dos. Într-adevăr, există o sub-raportare, asta nu schimbă realitatea, dar schimbă datele pe baza cărora luăm decizii. Nici măcar datele care indică mai mulți morți nu arată realitatea.

Am luat un spital, m-am uitat la cifra deceselor cum este raportă într-o platformă și cum este raportată în alt spital și am văzut că ambele sub-raportează. Avem două platforme, una în care raportează spitalele și alta în care raportează toate entitățile, inclusiv DSP-uri, medicii de familie.

Raportarea numai din spitale este cu mii mai mari decât cea din ambele entități. Nu am discutat cu Ministerul Sănătății și cu Institutul de Sănătate Publică.

Lucrurile sunt cât se poate de clare. Deci, vorbim de un număr raportat de un spital într-o platformă și în alta, lucrurile sunt comparabile și se pot lămuri în interiorul Ministerului Sănătății. Una este cine e responsabil cu administrarea platformelor, dar cine raportează sunt entități care raportează direct către Ministerul Sănătății. Faptul că aceste lucruri nu au fost verificate este o problemă care ține de centrul de comandă de la Ministerul Sănătății, apoi la INSP, dar am vrut să facem noi o verificare a cifrelor raportare de spitale. Dacă ai o formulă matematică pe care o și verifici cu anumite exemple, vă spuneam de spitale, nu am nicio îndoială că o diferență de raportare există.

Cristian Tudor Popescu: Vă dați seama cam ce a creat în opinia publică această declarație a dvs? Opinia oamenilor care au auzit că se ascund morți.

Vlad Voiculescu: Eu am auzit invers, că sunt mai puține, așa spun unii politicieni. Metodologia trebuie revizuită. Eu am spus lucurile astea azi pentru ca să nu vină apoi să spună că le-am ținut ascunse.

Cristian Tudor Popescu: Domnule Voiculescu, ați inundat casa ca să nu ia foc.”.

Citește și: O nenorocire nu vine niciodată singură: Și iubita lui Vlad Voiculescu a rămas fără serviciu

Ministrul a precizat că investigaţia a început abia în urmă cu câteva zile, după ce i-a fost semnalată problema de către un consilier.

”Am făcut verificări la nivel mic, la nivel de spital (...) verificând în cele 2 platforme şi într-adevăr există o problemă de metodologie”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministru vorbeşe despre o ”diferenţă semnificativă” între datele raportate în diferitele platforme de raportare a cifrelor, respectiv Corona-Forms – unde raportează spitale, medici de familie şi alte entităţi, şi platforma unde raportează doar spitalele.

”Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”, a afirmat Voiculescu.

Vlad Voiculescu a declarant, vineri, într-o conferinţă de presă, că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.

“Avem un ministru interimar al Sănătăţii care nu ştiu cât timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram, respectiv le investigam. O să-l rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcţia de prim-ministru, să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19. Nu aş vrea să arunc cu numere pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră ne arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale”, a afirmat Voiculescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.