Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 16 martie 2023 - Polonia anunță că începe transferul de avioane de vânătoare/ Rusia: Dronele sunt o țintă legitimă

Profimedia
razboi ucraina

Pe front, alertele au sunat din nou în toată Ucraina, de teama unui nou atac cu rachete hipersonice. Acesta nu a avut loc, dar rușii au continuat să bombardeze ținte civile. Luptele grele continuă în Bahmut, Volodimir Zelenski anunțând că nu va ceda orașul. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 16 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 16 martie, ora 22.22 Americanii anunță că rușii au ajuns înaintea lor la drona prăbușită (surse CNN)

UPDATE - 16 martie, ora 21.18 Rusia caută arme în Orientul Mijlociu și Africa: dezvăluire bombă făcută de Serviciul de Informații Militare al Ucrainei

UPDATE - 16 martie, ora 20.11 Anunțul care ar putea amplifica războiul din Ucraina! Bashar al-Assad: 'Unii voluntari sirieni luptă pentru Rusia!'

UPDATE - 16 martie, ora 19.31 Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a anunţat, joi, că Ucraina a propus partenerilor din țările NATO să creeze o coaliție a avioanelor, similară coaliţiei tancurilor destinate armatei Kievului.

UPDATE - 16 martie, ora 18.44 Rusia amenință militar SUA după incidentul din Marea Neagră: 'Dronele sunt o țintă militară legitimă pentru Rusia!'

UPDATE - 16 martie, ora 18.18 Președintele Rusiei, Vladimir Putin a descris natura relațiilor actuale dintre Germania și Statele Unite drept o ”dependență umilitoare”.

UPDATE - 16 martie, ora 18.01 Militari ucraineni au găsit pe teritoriul lor rămăşiţele a ceea ce pare a fi o dronă de uz civil, fabricată de o companie chineză, modernizată şi înarmată, ce ar fi fost folosită de Rusia, transmite joi EFE, care citează postul american CNN.

UPDATE - 16 martie, ora 17.50 Ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandar Boțan Harcenko, a postat pe Twitter că țara sa apreciază "poziția fermă și loială" a conducerii Serbiei, care s-a delimitat de "apelul anti-rus" al ministrului sârb al economiei.

UPDATE - 16 martie, ora 17.30 Deputatul ucrainean David Arahamia, şeful grupului parlamentar al partidului Slujitorul Poporului, a declarat că diplomații Ucrainei vor colabora cu elitele elvețiene pentru a le convinge să permită re-exportul de arme, scrie Rador.

UPDATE 16 martie, ora 17.18  Polonia va transfera Ucrainei în zilele următoare patru avioane de vânătoare MIG-29, a anunţat joi preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit Reuters şi AFP, anunță Agerpres.

UPDATE 16 martie, ora 15.30 Dmitri Medvedev ar fi ordonat asasinarea ministrului italian al Apărării (surse din Serviciile italiene de Informații pentru Il Foglio) - DETALII

UPDATE 16 martie, ora 14.25 Activitate atipică a ruşilor în Marea Neagră! Avertismentul vine după incidentul cu drona americană - DETALII

UPDATE 16 martie, ora 13.41: Vladimir Putin a chemat oligarhii la apel, după discursul rostit la un an de la invadarea Ucrainei - decizia momentului pentru război - DETALII

UPDATE 16 martie, ora 12.34 Armata SUA publică momentul în care drona americană este doborâtă de avionul rusesc - DETALII

UPDATE 16 martie, ora 12.24 Peste 10.400 de copii ucraineni au fost găsiți de autorităţi de la începutul războiului

Biroul comisarului parlamentar ucrainean pentru drepturile omului a raportat, joi, că, de la începutul invaziei ruse la scară largă, 10.464 de copii au fost găsiți de autorităţi.

"Pe 16 martie 2023, datele referitoare la copii sunt următoarele: 378 - dispăruți, 16.226 - deportați, 10.464 - găsiți, 308 - returnaţi, 464 - decedaţi, 935 - răniţi” – se precizează în comunicat.

Acest bilanţ nu este definitiv, deoarece încă se lucrează la stabilirea datelor în locurile unde luptele sunt în desfăşurare, în teritoriile temporar ocupate și în cele eliberate deja de sub ocupaţie

UPDATE 16 martie, ora 12.22 Regiunea Kiev - Cutie cu muniţie rusească, descoperită în raionul Bucea

Şeful poliției din regiunea Kiev, Andri Nebitov, a raportat că o cutie care conținea muniție rusească a fost găsită în raionul Bucea, situat în apropierea capitalei ucrainene, screi Rador. Potrivit lui Nebitov, cutia suspectă a fost observată de localnici care au alertat poliția. Experții au descoperit că aceasta conţinea fitiluri/siguranțe pentru 75 de mine de tip M-6.

UPDATE 16 martie, ora 12.19 Situaţia din Bahmut rămâne dificilă. Liderul prorus Denis Puşilin: 'Forţele ucrainene nu dau semne de retragere'

DETALII

UPDATE 16 martie, ora 12.18 Doi comedianți ar putea arunca în aer războiul din Ucraina - Sunt acuzați că folosesc AI ca să minimizeze războiul

DETALII

UPDATE 16 martie, ora 11.55 Atacurile Rusiei pot viza în continuare infrastructura critică și clădirile guvernamentale ucrainene (Iuri Ihnat)

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat că, deși iarna a trecut și sistemul energetic ucrainean a rezistat atacurilor ruseşti, forțele Moscovei pot continua să atace obiectivele energetice, infrastructura de transport, instalațiile de apă și stațiile de tratare a apei, iar clădirile guvernamentale ale ţării, de asemenea, rămân țintele prioritare ale Rusiei.

"Pot trage în orice. Au ținte prioritare - clădiri guvernamentale, clădiri ale Forțelor Armate și ale Ministerului Apărării. ”Centre de decizie” - aşa cum le numesc ei (ruşii, n.r.)" - a explicat Ihnat, potrivit Rador.

Potrivit acestuia, ruşii mai pot viza infrastructura de transport, structurile hidraulice - "orice poate aduce durere oamenilor și un dezastru ecologic".

"După cum putem vedea din consecinţele zilei de 9 martie, inamicul nu renunţă la încercările de a ne ataca domeniul energetic. Clădirile guvernamentale nu sunt doar în capitală, pentru că ne amintim de administrațiile regionale de stat din Harkov și Mikolaiv (bombardate de ruşi, n.r.). Prin urmare, ne putem aștepta la orice. Trebuie doar să fim pregătiți și să distrugem tot ce zboară spre noi, iar oamenii să respecte regulile de siguranță" - a mai afirmat Iuri Ihnat.

Acesta a menţionat că, deși producția de rachete ruseşti continuă, stocul strategic al rachetelor de croazieră și balistice se epuizează.

"Este vorba despre Kh-101, Kalibr, Iskander-M, Kinjal... Aceasta este o armă care poate zbura departe, este o armă de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune" - a explicat reprezentantul militar ucrainean.

UPDATE 16 martie, ora 11.53 Premierul Letoniei a sosit la Kiev

Premierul leton, Krišjānis Kariņš, a sosit, joi dimineaţă, într-o vizită în capitala Ucrainei. "Vizitez Kievul pentru a reafirma sprijinul neclintit al Letoniei pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie" - a scris oficialul pe Twitter.

Kariņš a adăugat că victoria Ucrainei în războiul declanșat de Rusia este de o importanță decisivă pentru o Europă liberă.

UPDATE 16 martie, ora 11.35 Discuții între șefii Statului Major General al Rusiei și SUA după incidentul din Marea Neagră/ Shoigu: 'Rusia va continua să răspundă la toate provocările'

DETALII

UPDATE 16 martie, ora 11.26 Cele mai mari gropi comune au fost descoperite în regiunile Harkov și Kiev

Cele mai mari gropi comune în care au fost înmormântaţi ucraineni ucişi de ruşi în timpul războiului au fost descoperite în regiunea Harkov, mai exact în orașul Izium, dar în regiunea Kiev - a declarat șeful Direcției Principale de Investigații a Poliției Naționale a Ucrainei, Maksim Țuțkiridze.

"Cele mai mari gropi comune au fost descoperite în Izium (regiunea Harkov), unde au murit 941 de persoane, precum și în regiunea Kiev, unde au fost găsite cadavrele a 1.374 de persoane" - raportează poliția, conform Rador.

Țuțkiridze a menționat că activităţile de documentare a crimelor de război comise de Rusiei continuă, iar probele colectate vor contribui la aducerea celor vinovați în fața justiției, atât în instanțele ucrainene, cât și în cele internaționale.

Potrivit șefului poliției din regiunea Kiev, Andri Nebitov, 199 de cadavre ale ucrainenilor uciși în timpul ostilităților active rămân încă neidentificate

UPDATE 16 martie, ora 11.23 Explozii raportate la Herson

Mai multe explozii au fost semnalate, joi dimineaţă, în oraşul ucrainean Herson, în timp ce în întreaga ţară au sunat sirenele de raid aerian. Deocamdată, nu există informaţii oficiale din partea autorităţilor ucrainene

UPDATE 16 martie, ora 10.42 Peskov, uimit de declarațiile SUA referitoare la incidentul din Marea Neagră: 'Poate că nu era cazul să zboare pe acolo şi atunci totul ar fi fost ecologic'

DETALII

UPDATE 16 martie, ora 10.14 Rezultatele ultimei întâlniri în format Ramstein "inspiră optimism" (Oleksi Reznikov)

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că cea de-a zecea întâlnire în aşa-numitul format Ramstein, care a avut loc, miercuri, în regim online, "inspiră optimism".

"Ramstein-10 inspiră optimism: întărirea apărării antiaeriene, muniție, antrenamente și formarea ''pumnului blindat''" - a scris Reznikov pe Twitter, conform Rador. Ministrul i-a mulțumit pentru pentru leadership secretarului american al apărării, Lloyd Austin, dar și prietenilor din coaliția anti-Kremlin pentru disponibilitatea de a fi alături de Ucraina până la obținerea victoriei.

UPDATE 16 martie, ora 10.10: Rușii ar fi recuperat epava dronei americane căzute în Marea Neagră

Postul de televiziune american ABC News a relatat, citând un oficial american neidentificat, că rușii ar fi recuperat resturi de la drona MQ-9 Reaper care a căzut marți în Marea Neagră. Jurnaliștii nu au oferit alte detalii, inclusiv ce părți ale avionului ar fi putut cădea în mâinile armatei ruse.

La rândul său, Mark Milley, șeful Statului Major interarme al SUA, a declarat că armata americană a luat toate măsurile necesare pentru a elimina software-ul dronei, astfel încât rușii să nu poată obține informații clasificate dacă vor reuși să ridice resturile aparatului. "Suntem destul de încrezători că tot ceea ce a fost acolo nu mai are valoare", a declarat Milley.

Detalii AICI!

content-image

UPDATE 16 martie, ora 09.58 Regiunea Doneţk - Şase răniţi în urma unor atacuri lansate de ruşi la Kostiantinivka

Guvernatorul regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, a raportat, joi dimineaţă, că armata invadatoare a Federaţiei Ruse a tras, din nou, asupra oraşului Kostiantinivka, rănind şase persoane. "Orașul a fost bombardat cu lansatoare Tornado-S și Uragan" - a scris oficialul pe Telegram, conform Rador. Potrivit Kirilenko, în timpul bombardamentelor, au fost avariate o școală, cinci blocuri de apartamente, 20 de case particulare și 11 vehicule civile.

UPDATE 16 martie, ora 09.37 Alertă de raid aerian în Ucraina

Sirenele de raid aerian au început să sune în toate regiunile Ucrainei, joi dimineaţă, la ora 09:05, scrie Rador.

Potrivit RBC, Rusia ar fi ridicat avioane, ceea ce ar fi dus la declanşarea alarmelor pe teritoriul Ucrainei. Un grup de monitorizare din Belarus raportează decolarea unui avion de luptă rusesc de tip MiG-31K. Această aeronavă poate transporta rachete hipersonice de tip Kinjal.

UPDATE 16 martie, ora 09.35 Regiunea Dnipropetrovsk - Sirenele de raid aerian au sunat timp de nouă ore în raionul Nikopol

Şeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, Mikola Lukaşuk, a raportat că noaptea de miercuri spre joi a trecut fără atacuri din partea armatei ruse. Cu toate acestea, a subliniat oficialul, în raionul Nikopol, care suferă cel mai mult din cauza bombardamentelor, sirenele de raid aerian au sunat fără întrerupere timp de nouă ore.

"Dimineața începe cu o veste bună: în regiunea Dnipropetrovsk, noaptea trecută s-a dovedit a fi liniştită, fără bombardamente asupra comunităților noastre" - a scris Lukaşuk pe Telegram.

Potrivit oficialului, alarma de raid aerian declanşată în raionul Nikopol a sunat fără întrerupere de miercuri seară până joi dimineață devreme.

UPDATE 16 martie, ora 09.34 Peste 1.000 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina în ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 1.040 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 162.560 - potrivit unui raport publicat, joi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 305 (+1) avioane și 289 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.504 (+12) tancuri ale armatei ruse, 6.810 (+11) vehicule blindate, 2.539 (+11) de sisteme de artilerie, 265 (+3) de sisteme de apărare antiaeriană, 503 (+1) lansatoare multiple de rachete, 5.394 (+17) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.145 (+13) de drone, 907 rachete de croazieră și tehnică specială (257 unități).

UPDATE 16 martie, ora 9.16 Rusia menţine în Marea Neagră patru nave înarmate cu rachete Kalibr (Serhi Bratciuk)

Purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhi Bratciuk, a raportat că, joi dimineaţă, invadatorii ruși au desfăşurat în Marea Neagră mai multe nave înarmate cu rachete de croazieră de tip Kalibr.

"Situația pe mare rămâne neschimbată - patru transportatoare de rachete inamice continuă să stea la pândă" - a transmis Bratciuk pe Telegram.

Acesta a mai subliniat că există pericol de explozie atât pe mare, cât şi în zona de coastă, astfel că a reamintit că înotul în apele Mării Negre este strict interzis. Amintim că, de la începutul invaziei ruse la scară largă, invadatorii ruşi au tras asupra Ucrainei peste 5.000 de rachete și au trimis peste 1.000 de drone kamikaze să bombardeze teritoriul statului ucrainean.

UPDATE 16 martie, ora 9.10: Putin ar fi aprobat personal interceptarea dronei în Marea Neagră

NBC News relatează, citând trei oficiali neidentificați ai administrației americane, că recenta ofensivă a Forțelor Aeriene ruse împotriva dronei americane MQ-9 Reaper a fost aprobată "la cele mai înalte niveluri de la Kremlin".

Un oficial al administrației americane a declarat pentru NBC News că are dovezi că președintele Vladimir Putin a aprobat personal interceptarea. Alți oficiali au refuzat să dea detalii și au vorbit doar despre "cel mai înalt nivel" de luare a deciziilor.

Detalii AICI!

UPDATE 16 martie, ora 08.42 'Știu că sunt trimis la moarte': Soldații ucraineni care apără Bahmutul mărturisesc că Rusia poate deja 'gusta victoria'

DETALII AICI

UPDATE 16 martie, ora 08.33 Semnele unei mari mobilizări militare în Rusia devin tot mai clare: peste 30 de regiuni au început să convoace populația pentru înrolare

DETALII AICI

UPDATE 16 martie, ora 07.44 Bahmut - Circa 3.000 de civili refuză să părăsească oraşul

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că în Bahmut încă mai există civili care refuză în mod categoric să părăsească oraşul, considerat cel mai fierbinte punct de pe linia frontului. Oficialul a menționat că în oraş rămân aproximativ 3.000 de locuitori, inclusiv 33 de copii. Prin urmare, a subliniat Kirilenko, autorităţile au decis evacuarea obligatorie a minorilor cu cel puțin cu unul dintre părinți, scrie Rador.

"Evacuarea vizează nu numai Bahmutul, ci întreaga linie a frontului. În urmă cu doar o săptămână, în Avdiivka erau 42 de copii, iar astăzi sunt 13" - a explicat Kirilenko.

Potrivit acestuia, copiii evacuați sunt duși în alte regiuni, unde sunt plasați în instituții preșcolare, internate și centre de odihnă.

"De exemplu, copiii din Bahmut sunt evacuați în mod centralizat şi duşi în direcția Transcarpatiei, dacă părinții nu au posibilitatea să se stabilească temporar în alte regiuni" - a precizat șeful regiunii Doneţk.

UPDATE 16 martie, 0ra 6.37: Parlamentul Lituaniei a declarat Grupul Wagner drept organizație teroristă

Seimul lituanian a aprobat în unanimitate o rezoluție, prin care Grupul Wagner este recunoscut drept organizație teroristă. Documentul precizează că compania militară rusă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și celei publice din Lituania, relatează televiziunea lituaniană LRT

Detalii AICI

UPDATE 16 martie, ora 6.20: Chinezii vor propune ucrainenilor un plan de pace

Președintele R.P.Chineze, Xi Jinping, intenționează ca după vizita pe care o va face la Moscova să stea de vorbă cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prin legătură video sau la telefon - a comunicat publicația "Wall Street Journal", citând surse proprii.

Detalii AICI

UPDATE 16 martie, ora 05.20: Rușii epuizează armamentul trăgând în sisteme Himars gonflabile

Compania InflaTech, care până acum un an se dedica fabricării de jocuri gonflabile mari pentru târguri și festivaluri populare, s-a dovedit a fi un furnizor al Armatei ucrainene cu un produs revoluționar: modele gonflabile, copii exacte ale sistemului de lansare care sunt apoi distribuite strategic pe front cu scopul de a induce în eroare serviciile de informații ruse.

Aceste structuri gonflabile, în ciuda creării lor destul de întâmplătoare, sunt construite cu grijă: emit căldură chiar în punctul în care motoarele sistemelor Himars reale se încălzesc pentru a încurca sistemele de termoviziune rusești, sunt vizual foarte rafinate și au aceeași dimensiune ca originalele.

Detalii AICI

content-image

UPDATE 16 martie, ora 03.45: Zelenski susține că Rusia se apropie de momentul colapsului pe frontul de război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că simte că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda. El a mulţumit Danemarcei pentru deciizia de înfiinţare a unui fond de sprijin pentru Ucraina de un miliard de dolari, anunță Rador.

Astăzi a fost o zi internaţională fructuoasă pentru ţara noastră, pentru apărarea noastră. A mai avut loc o întâlnire în format Ramstein, a zecea deja. Muniţie pentru războinicii noştri, artilerie, tancuri, protecţia cerului ucrainean - toate acestea au fost discutate. Există soluţii. Sunt recunoscător Statelor Unite, care coordonează Ramstein, şi tuturor partenerilor noştri pentru disponibilitatea lor fermă de a ajuta. Acest lucru este deosebit de important acum, când simţim că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda. Nu există niciun terorist care să-şi dezvolte potenţialul confruntând lumea liberă. Rusia nu face excepţie”, a spus Zelenski.

Detalii AICI

content-image

UPDATE 16 martie, ora 00.45: 'China vrea ca războiul din Ucraina să fie și mai sângeros. Beijingul sprijină în secret sau deschis Rusia' – președintele Lituaniei

China sprijină invazia Rusiei în Ucraina. Rolul Beijingului în acest război este mai mult distructiv decât constructiv, transmite președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, relatează LRT.

"Din păcate, văd că obiectivul Chinei este de a continua acest război, pentru a-l face și mai sângeros. În această situație, China sprijină în secret sau deschis Rusia", a spus el. Președintele lituanian nu vede posibilitatea unui statut neutru din partea Chinei. "Este foarte greu de crezut că China poate juca rolul de mediator între cele două țări. Dacă ar fi fost măcar neutru, mi-aș fi putut imagina acest statut, dar acum nu văd această posibilitate. În acest moment, evaluez și văd rolul Chinei ca fiind mai degrabă distructiv decât constructiv", a adăugat el.

Detalii AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.