Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 18 aprilie 2023 - Vladimir Putin a vizitat Hersonul ocupat

Radu Pop
vladimir putin

Vladimir Putin a vizitat Hersonul și Luganskul ocupat în Ucraina. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 18 aprilie 2023, pe măsură ce apar.

____

UPDATE 18 aprilie, ora 22.22: Tensiuni la Moscova: Ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii şi Canadei, convocaţi la Ministerul rus de Externe

Ministerul rus de Externe le-a convocat marţi pe ambasadoarele SUA, Canadei şi Marii Britanii, pentru a le atrage atenţia asupra acţiunilor acestora de "ingerinţă" în afacerile interne ale Rusiei, care le-ar putea atrage expulzarea din această ţară, după ce ele au condamnat în comun sentinţa împotriva unui opozant rus, venind împreună în faţa tribunalului, relatează agenţiile Reuters şi AFP, conform Agerpres

Continuarea aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 21.30: Emmanuel Macron dorește ca Beijingul să ajute la aducerea Ucrainei și Rusiei la masa negocierilor

Președintele francez Emmanuel Macron dorește ca China să ajute la aducerea Ucrainei și Rusiei la masa negocierilor, a informat Bloomberg pe 18 aprilie. Potrivit Bloomberg, consilierul pentru politică externă al lui Macron, Emmanuel Bonne, a fost însărcinat să colaboreze cu Wang Yi, principalul diplomat al Chinei, „pentru a stabili un cadru care ar putea fi folosit ca bază pentru negocierile viitoare”.

Continuarea aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 21.11: Rusia salută propunerile președintelui brazilian privind pacea în Ucraina

Orice idee, ținând cont de poziția Federației Ruse, merită atenție, iar Rusia este gata să asculte, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov, comentând inițiativele făcute de președintele brazilian cu privire la Ucraina.

Continuarea aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 20.30: Mandat internațional de arestare împotriva lui Putin: ce va face Africa de Sud?

Africa de Sud nu intenționează să renege Rusia. Este este ceea ce guvernul a repetat ferm de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, pe 17 martie 2023. "Unii nu vor să avem relații cu un vechi prieten istoric", a declarat ministrul de Externe Naledi Pandor joi, 30 martie, în timp ce l-a salutat pe ministrul rus al Resurselor naționale și al Mediului, Aleksandr Kozlov.

Continuarea aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 19.41: Ucraina, o economie din ce în ce mai legată de UE

Invadarea Ucrainei a schimbat harta rutelor comerciale ale țării. A fost blocat accesul prin porturile de la Marea Neagră; acum, fluxurile sunt terestre și înclină hotărât spre Uniunea Europeană, scrie Le Monde, potrivit Rador.

Continuarea aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 17.10: Un general polonez explică de ce Ucraina nu poate câștiga războiul fără F-16 și alte avioane de a patra generaţie

Fostul pilot Jan Rajchel asigură că "a fost deja luată decizia" de a trimite aeronave polivalente în Ucraina, deși este ținută secretă din motive de securitate, scrie La Razon, potrivit Rador.

Continuarea aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 16.40: Liderii Rusiei se tem de un posibil asasinat în grup: ies la iveală detalii explozive după vizita lui Putin în Ucraina

Ministrul Apărării al Rusiei Serghei Șoigu și șeful Statului Major General, Valery Gerasimov nu l-au însoțit pe președintele rus Vladimir Putin în timpul călătoriei în zonele ocupate din Ucraina din motive de securitate, dar au luat parte la întâlniri prin videoconferință - una în regiunea Herson, cealaltă în Lugansk, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Continuarea aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 16.30: Zelenski a vizitat oraşul asediat Avdiivka din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat oraşul Avdiivka, aflat pe linia frontului, care este înconjurat pe trei laturi de forţele ruseşti, a anunţat biroul preşedintelui.

Liderul ucrainean a ascultat raportul comandantului grupului operativ-tactic din Doneţk şi a discutat cu militarii din cadrul unităţilor de puşcaşi marini, de asalt aeropurtat, brigăzilor mecanizate şi de artilerie.

"Vă doresc doar victoria - asta este ceea ce doresc pentru fiecare ucrainean, asta este ceea ce este foarte important pentru noi toţi”, le-a spus Zelenski soldaţilor, potrivit comunicatului.

Liderul ucrainean a înmânat distincţii militare şi, la rândul său, a primit însemnele Brigăzii 110 mecanizate.

Oraşul Adviivka a fost supus unor lupte intense timp de luni de zile şi este în mare parte distrus, deşi aproximativ 1.800 de civili au rămas în continuare în localitate, în ciuda eforturilor de a-i convinge să plece. Nu există rute sigure pentru a ieşi din oraş, dar forţele ucrainene controlează în continuare rutele spre vest. Oraşul se află aproape zilnic sub tirul artileriei ruseşti, dar apărarea ucraineană a rezistat în mare parte, în ciuda avansurilor marginale ale Rusiei spre nord, notează CNN.

UPDATE 18 aprilie, ora 15.40: Ucraina îl face 'criminal' pe Putin după vizitele în zonele cucerite: Este un 'turneu special' al autorului uciderilor în masă!

Vladimir Putin vizitează locurile "crimelor" sale în Ucraina, a denunţat marţi Kievul, după ce Kremlinul a anunţat o vizită surpriză efectuată de preşedintele rus în regiuni ocupate din sudul şi estul Ucrainei, relatează AFP.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 15:23: Preşedintele Zelenski a vizitat trupele ucrainene din Avdiivka, în estul ţării

Președintele Volodimir Zelenski i-a vizitat marți pe militarii ucraineni din Avdiivka, în estul Ucrainei, a anunțat cabinetul său, informează Reuters, potrivit Rador. În comunicat se menţionează că preşedintele Zelenski a audiat rapoarte ale comandanților militari cu privire la situația de pe câmpul de luptă și a acordat decoraţii soldaților. "Am onoarea să mă aflu astăzi aici, să vă mulțumesc pentru serviciile oferite, pentru că ne-ați apărat teritoriul, Ucraina, familiile noastre", a spus dl Zelenski.

UPDATE 18 aprilie, ora 15:00: Cazul opozantului rus Vladimir Kara-Murza explodează la nivel diplomatic: Rusia a convocat ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii și Canadei

Ambasadorii Statelor UniteMarii Britanii și Canadei au fost convocați marți la Ministerul rus de Externe, a anunțat instituția. Ambasadorii au fost convocați „în legătură cu ingerința gravă în afacerile interne ale Rusiei și activități care nu corespund statutului diplomatic", se arată în citație, totul după condamnarea opozantului rus Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 14.42: Piața centrală din Herson, bombardată de ruși după vizita lui Vladimir Putin / Numărul victimelor

O persoană a fost ucisă și alte șase rănite după ce trupele ruse au bombardat piața centrală din orașul Herson, din sudul Ucrainei, potrivit unor surse ucrainene.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 14.41: Criza cerealelor - Polonia şi Ucraina reiau discuţiile pentru a găsi soluții: 'Vrem ca aceste produse să meargă în Europa, dar să ajungă în toată Europa'

Ucraina va încerca să deblocheze exporturile de alimente şi cereale prin Polonia, marţi, în cea de-a doua zi de discuţii care vor avea loc la Varşovia, după ce o parte dintre cei mai importanţi susţinători ai Ucrainei din Europa Centrală au impus embargouri cu privire la produsele ucrainene.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 14.39: Mișcări de trupe pe linia frontului: Rușii ar transfera trupe din Donețk către Bahmut

Există o „posibilitate reală” ca Rusia să deturneze resursele trupelor din jurul orașului Donețk către Bakhmut, a scris Ministerul Apărării din Regatul Unit în actualizarea sa de informații din 18 aprilie.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 13:43: Medvedev, dezlănțuit după declarațiile țărilor din G7: 'Ce adunătură de mincinoși nenorociți! Fac aluzie la un viitor conflict nuclear între noi și NATO'

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, se arată scandalizat de cerițele țărilor din G 7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite. Medvedev vorbește în reacția sa despre o aluzie la un posibil război nuclear între Rusia și alianța NATO.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 13:41: Bărbat din Crimeea, condamnat la zece ani de închisoare: a fost acuzat de sabotaj

Un bărbat din Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru incendierea unui comisariat militar şi pregătirea unui atac asupra unui pod, transmite AFP, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat emis marţi de serviciile de securitate ruse (FSB), bărbatul, arestat în iunie 2022, a fost găsit vinovat de Curtea Supremă din Crimeea pentru "incendierea clădirii comisariatului militar din Simferopol", centrul administrativ al peninsulei, şi "pregătirea distrugerii unui pod de cale ferată". "În cursul percheziţiilor, au fost descoperite o grenadă RGD-5, un telefon care conţinea fotografii ale podurilor feroviare din peninsulă, precum şi o agendă cu o hartă desenată de mână a locaţiei unui ascunzători de arme, unde au fost găsite o mină antitanc şi un detonator", a adăugat sursa citată.

De la începutul ofensivei contra Ucrainei în februarie 2022, armata rusă s-a confruntat cu acte de sabotaj asupra bazelor militare sau a căilor ferate utilizate pentru aprovizionarea logistică, aminteşte AFP. De asemenea, mai multe persoane au fost deja condamnate la pedepse grele de închisoare pentru incendierea unor centre militare de încorporare.

La începutul lunii aprilie, şeful FSB, Aleksandr Bortnikov, a acuzat Ucraina şi Occidentul că încearcă să-i incite pe ruşi la sabotaje şi rebeliune armată. Preşedintele rus, Vladimir Putin, acuzase serviciile secrete occidentale de implicare în atacuri "teroriste" în Rusia. Potrivit lui Bortnikov, 118 "infracţiuni teroriste" au fost dejucate în Rusia din februarie.

UPDATE 18 aprilie, ora 13:17: Mercenarii Wagner povestesc crimele pe care le-au comis în Ucraina: 'Am urmat ordinele cu această mână şi am ucis copii'

Doi bărbaţi ruşi care pretind că sunt foşti comandanţi ai Grupului Wagner au declarat unui activist pentru drepturile omului că au ucis copii şi civili în timpul petrecut în Ucraina. Afirmaţiile au fost făcute în interviuri video cu Gulagu.net, fondatorul unei organizaţii pentru drepturile omului care vizează corupţia şi tortura în Rusia, relatează CNN.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 13:07: Liderii G7 îşi subliniază unitatea în faţa tensiunilor cu China şi Rusia / Demonstrația de solidaritate vine după declarațiile controversate ale lui Macron

Grupul celor şapte ţări puternic industrializate (G7) a declarat marţi că este mai unit ca oricând, criticând presiunile suplimentare exercitate de China asupra Taiwanului şi ameninţarea Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus, şi transmiţând un avertisment sever ţărilor care ar oferi asistenţă Rusiei în războiul din Ucraina.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 12:50: Rusia, în spatele crizei majore din Sudan? Legătura cu detașamentele Wagner și posibila finanțare a 'operațiunilor' din Ucraina

După ce în Sudan au izbucnit lupte între armată și forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF), au apărut întrebări cu privire la implicarea Grupului Wagner, o puternică organizație de mercenari ruși care este activă în Sudan de ani de zile, relatează pe larg Al Jazeera. Se ridică întrebarea dacă nu cumva Rusia este implicată indirect în destabilizarea situației din Sudan, totul prin intermediul trupelor Wagner.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 12:00: Contre pe axa Brazilia – SUA din cauza Ucrainei: ministrul brazilian de Externe contrazice ferm Casa Albă

Casa Albă l-a criticat dur pe preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, care a acuzat Statele Unite că încurajează războiul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională, John Kirby, a declarat că Brazilia repetă mecanic propaganda chineză şi rusă, fără să analizeze faptele, informează BBC, relatează Rador. În timpul vizitei sale în China, Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că Washingtonul ar trebui să înceapă să vobească despre pace în Ucraina.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 11:11: Lupte crâncene la Bahmut: Rușii și-au intensificat atacurile și folosesc atacuri aeriene și artilerie grea

Forţele ruse şi-au intensificat utilizarea artileriei grele şi a raidurilor aeriene asupra oraşului ucrainean devastat Bahmut, a declarat marţi comandantul forţelor terestre ucrainene. Luptele din Bahmut şi din jurul acestuia au fost epicentrul războiului din Ucraina în ultimele luni.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 10:20: Tensiune la granița ruso-ucraineană: forțele rusești se laudă că au respins o încercare de pătrundere ilegală a ucrainenilor

Rusia a anunţat că a respins o încercare ucraineană de pătrundere ”ilegală” pe teritoriul rus, în regiunea Briansk, la zece zile după de a anunţat un incident similar.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 09:51: Ucraina, cel puțin o treime din țară este minată: pui piciorul greșit și mori

Luptele din Ucraina au lăsat reziduuri mortale. Miile de bombe, minele neexplodate și munițiile fac ca viața civililor să fie foarte periculoasă, chiar și la o lună de la ultimul atac. Cel puțin o treime din țară este minată și trebuie curățată.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 09:15: Casa Albă reacționează dur la acuzațiile Braziliei: 'Se face ecoul propagandei ruse şi chineze fără a ţine cont de fapte'

Casa Albă a criticat puternic Brazilia luni, după ce preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a acuzat în weekend Statele Unite că prelungesc conflictul din Ucraina, după o călătorie în Emiratele Arabe Unite şi China.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 09:05: Eșecul ofensivei armatei regulate în Donbas îl readuce pe Prigojin în grațiile lui Putin (ISW)

Fondatorul Wagner Group, Yevgeny Prigozhin, „pare că își recâștigă favoarea” președintelui rus Vladimir Putin din cauza ofensivei slabe de iarnă a armatei convenționale ruse din Donbas, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 08:46: Ucraina se retrage din Bahmut... Încetează luptele care au durat luni de zile?

Confruntările de la Bahmut, unde se dau unele dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului din Ucraina, s-au intensificat din nou. Din iulie 2022 şi până în prezent continuă luptele grele în acest oraş, iar în urma presiunii ruşilor din utimile trei luni, confruntările sunt pe cale să se încheie.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 08:40: Posibilă prezență a forțelor speciale NATO în Ucraina și alte indicii din documentele divulgate ale Pentagonului

Un tânăr de 21 de ani din Garda Națională a Forțelor Aeriene din Massachusetts a publicat rapoarte care semnalează presupuse negocieri secrete privind sprijinul pentru Ucraina și eforturi pentru retragerea Rusiei, după mai bine de un an de la invazie. Potrivit cotidianului "The Washington Post", Jack Teixeira (numele suspectului arestat) este pasionat de arme și teorii ale conspirației.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 08:20: Putin a vizitat și regiunea Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat sediul Gărzii Naționale "Vostok" din Republica Populară Lugansk. Acest lucru a fost relatat de serviciul de presă al Kremlinului.

"Vladimir Putin a vizitat sediul Gărzii Naționale "Vostok" din Republica Populară Lugansk, unde a primit rapoarte de la generalul-colonel Alexander Lapin și de la alți ofițeri superiori cu privire la situația din această direcție", a declarat serviciul de presă prezidențial. Aceasta este prima vizită a președintelui Federației Ruse în Republica Populară Lugansk.

Ca și în timpul vizitei sale anterioare la sediul grupului de forțe Dnipro din direcția Herson, Putin i-a felicitat și pe militari pentru vacanța de Paște. Președintele le-a oferit cadou o copie cu o icoană.

Aceasta este prima vizită a președintelui Federației Ruse în regiunea Herson și în Republica Populară Lugansk. Ultima dată când Putin a călătorit în noi regiuni ale Federației Ruse a fost pe 19 martie, când a ajuns la Mariupol. În același timp, Putin a vizitat Rostov-pe-Don, unde a avut o întâlnire și a ascultat rapoartele liderilor militari de la sediul „operațiunii militare speciale” - cum numește Rusia invazia în Ucraina.

Deplasările de lucru ale președintelui rus Vladimir Putin nu au fost pregătite în prealabil, informează serviciul de presă al șefului statului rus.

"Călătoriile președintelui Putin în regiunea Herson și în Republica Populară Lugansk, precum și întâlnirile de la sediul Dnipro și Vostok nu au fost pregătite în avans", a declarat Kremlinul.

content-image

UPDATE 18 aprilie, ora 08:17: Persoanele fizice care găzduiesc refugiaţi vor mai primi sumele aferente cheltuielilor doar pentru luna aprilie

Persoanele fizice care găzduiesc refugiaţi din Ucraina vor mai primi sumele aferente cheltuielilor cu cazarea şi hrana lor doar pentru perioada rămasă până la sfârşitul acestei luni, transmite RRA, potrivit Rador. Ulterior se vor aplica noi prevederi, aprobate prin ordonanţă de urgenţă. Astfel, începând cu 1 mai, persoanele care vin în România din zona de conflict din Ucraina vor primi direct o sumă forfetară lunară, timp de patru luni, pentru acoperirea nevoilor imediate, cazare şi hrană. Banii vor fi alocaţi din bugetul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Guvernul urmează să stabilească atât cuantumul, cât şi mecanismul de acordare, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va dezvolta o aplicaţie informatică pentru gestionarea sprijinului şi a beneficiarilor. După cele patru luni, sprijinul financiar va mai acoperi doar cheltuielile de cazare, până la sfârşitul anului, iar refugiaţii sunt încurajaţi să se înregistreze la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, pentru a avea acces la toate măsurile de sprijin pentru angajare sau în caz de şomaj, valabile şi pentru cetăţenii români.

UPDATE 18 aprilie, ora 08.15: Ucraina şi Rusia transmit avertismente privind continuarea acordului de cereale prin Marea Neagră

Kievul a susţinut luni că iniţiativa mediată de ONU ce permite exportul în siguranţă de cereale ucrainene prin Marea Neagră riscă să fie " oprită " după ce Rusia a blocat inspecţiile navelor participante, în apele turceşti, în timp ce Kremlinul a transmis că perspectivele pentru o reînnoire a acordului nu sunt ''atât de strălucite''.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 08:13: Volodimir Zelenski grăbește Occidentul: Soldaţii ucraineni îşi dau viaţa când întârzie aprovizionarea cu arme

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, într-un discurs, că fiecare întârziere în ceea ce priveşte aprovizionarea cu arme înseamnă pierderi de vieţi pentru armata ucraineană.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 08:12: Exportul de benzină rusească a crescut considerabil: cifre bune pentru Moscova, în ciuda embargoului

De la începutul anului 2023 până la mijlocul lunii aprilie, exportul de benzină rusească a crescut cu 38%, scrie "Kommersant", citând surse la curent cu datele statistice, relatează Rador.

Detalii aici.

UPDATE 18 aprilie, ora 08:10: Miniştrii de Externe din G7 au avertizat că ţările care ajută Rusia în invazia Ucrainei vor plăti un preţ mare

Miniştrii de Externe din grupul celor mai dezvoltate economii din lume au avertizat că ţările care ajută Rusia în invazia Ucrainei vor plăti un preţ mare, transmite BBC, potrivit Rador. Într-o declaraţie, la finalul întâlnirii lor din Japonia, miniştrii nu au anunţat noi măsuri împotriva Moscovei, dar s-au angajat să sporească implementarea sancţiunilor. Ei au afirmat că ameninţarea Rusiei de a deplasa arme nucleare în Belarus este inacceptabilă. Miniştrii G7 au susţinut de asemenea că se opun activităţii de militarizare ale Chinei, din Marea Chinei de Sud şi au fost de acord că pacea în Strâmtoarea Taiwan este esenţială.

18 aprilie, ora 08:05: Putin a vizitat Herson

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat sediul grupului de trupe Dnepr în direcția Herson, a informat serviciul de presă al Kremlinului.

"Vladimir Putin, aflat la sediul grupului de trupe Dnepr din regiunea Herson, a auzit rapoarte de la comandantul Forțelor Aeriene, generalul-colonel Mihail Teplinsky, comandantul grupului de trupe Dnepr, generalul-colonel Oleg Makarevich și alți lideri militari", a precizat serviciul de presă, potrivit Interfax.

În deschiderea întâlnirii de la sediul grupului de trupe Dnipro, șeful statului a spus: "Nu vreau să vă distrag atenția de la îndatoririle dumneavoastră directe legate de comanda și controlul trupelor, așa că lucrăm aici într-un mod businesslike, pe scurt, dar în mod specific". "Este important pentru mine să vă aud părerea despre cum evoluează situația, să vă ascult, să fac schimb de informații", a adăugat el. "Aș dori să vă rog să începeți raportul cu situația din direcția Hersonului, apoi în direcția Zaporozhye, iar după aceea îl rog pe Mihail Iurievici (Teplinsky) să-și exprime gândurile", s-a adresat Putin participanților la întâlnire.

"Știu că, din partea șefului Statului Major General și a ministrului Apărării, a fost în prima linie de mult timp, a făcut un raport foarte detaliat. Ministerul Apărării și Statul Major General au apreciat-o foarte mult", a declarat președintele rus.

Mercenarii Wagner povestesc crimele pe care le-au comis în Ucraina: 'Am urmat ordinele cu această mână şi am ucis copii'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.