Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie va investi sute de milioane de lire sterline în 2 supercomputere AI. Isambard-AI va putea calcula peste 200 de 'petaflopi'

timeout.com
londra

Regatul Unit a anunțat pe 1 noiembrie, după încheierea primei zile a summitului său global pentru siguranța AI, că va crește finanțarea pentru două supercomputere cu inteligență artificială (AI) la 300 de milioane de lire sterline (363,57 milioane de dolari).

Aceste supercalculatoare, cunoscute și sub denumirea de „Resursa de cercetare AI”, sunt menite să susțină cercetarea în crearea de modele AI avansate și mai sigure, care a fost subiectul principal al summit-ului, conform cointelegraph.com.

Într-o postare despre X, prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a comentat că, pe măsură ce modelele AI de frontieră devin mai puternice, această investiție va „asigura că talentul științific al Marii Britanii are instrumentele de care au nevoie pentru a asigura cele mai avansate modele de IA în siguranță”.


Cele două noi supercomputere vor oferi cercetătorilor din Marea Britanie o capacitate de peste 30 de ori mai mare decât cea mai mare instrumente de calcul AI publice din țară. Calculatoarele ar trebui să funcționeze până în vara anului 2024.

Această dezvoltare susține, de asemenea, cel mai rapid computer din Marea Britanie, care va fi Isambard-AI. Va fi construit de Hewlett-Packard Enterprise și echipat cu 5.000 de cipuri avansate Nvidia AI.

A doua mașină, numită „Dawn”, va fi creată cu Dell și alimentată prin intermediul a 1.000 de cipuri AI de la Intel. În august, s-a raportat că Marea Britanie a cheltuit 130 de milioane de dolari pe cipuri AI.

Potrivit anunțului Regatului Unit, Isambard-AI va putea calcula peste 200 de „petaflopi” sau 200.000.000.000.000.000 de calcule (200 de cvadrilioane) în fiecare secundă.

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a fost de asemenea prezent în prima zi a summit-ului. Înainte de aceasta, ea și Sunak au convenit asupra necesității unei „colaborări strânse cu privire la oportunitățile și riscurile prezentate de AI de frontieră”. Ea a spus că momentul este „urgent” pentru acțiuni colective în această problemă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.