Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Fermierii au înconjurat sediul Comisiei Europene și s-au ciocnit cu polițiștii

To Vima
proteste fermieri Bruxelles

Fermierii europeni au încercat luni să treacă de barajele poliţiei, în încercarea de a înconjura sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, pentru a cere mai mult sprijin din partea blocului comunitar, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Protestele, la care au participat aproximativ 900 de tractoare, au loc în paralel cu o reuniune a miniştrilor europeni ai Agriculturii, acesta fiind al doilea protest major care are loc la Bruxelles în ultimele săptămâni.

Fermierii sunt nemulţumiţi de obstacolele birocratice, măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi de eforturile de a ajuta Ucraina să îşi vândă cerealele. "Principala problemă este cea a veniturilor, nu avem un preţ corect care să ne permită să ne acoperim costurile. Mai există povara administrativă, ignoranţa celor care fac legi, totul se schimbă atât de repede încât nu avem timp să ne conformăm", a declarat Caroline Jaspart, preşedinta Uniunii femeilor fermier din regiunea Wallonia.

Barajele poliției, forțate

Securitatea a fost întărită în jurul birourilor instituţiilor europene. Tractoarele au forţat baricadele poliţiei în mai multe locuri, potrivit unor imagini postate pe social media. Zona din jurul clădirilor unde se întâlnesc luni miniştrii europeni ai Agriculturii a fost murdărită cu paie, orz şi anvelope incendiate.

Tractoarele afişau pancarte pe care se puteau citi diverse slogane, precum "Europa vrea ca noi să murim" sau "Moartea noastră înseamnă foamea voastră". De asemenea, unele tractoare au blocat o serie de importante intersecţii care asigură accesul la aeroportul internaţional din Bruxelles.

Negocieri

Uniunea Europeană negociază de mai mult timp un acord de liber schimb cu ţările din America de Sud care formează blocul Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay), acord care provoacă îngrijorări în rândul fermierilor europeni pentru că va duce la importuri ieftine din ţări care au standarde de mediu mai relaxate comparativ cu cele care trebuie respectate în UE.

Fermierii sunt nemulţumiţi, de asemenea, de importurile din Ucraina, care trebuie să se bazeze pe rutele de transport din ţările vecine, după ce invazia rusească a blocat exporturile prin porturile de la Marea Neagră.

Mai mulţi miniştrii europeni ai Agriculturii precum şi comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, intenţionează să se întâlnească, în cursul acestei zile, cu reprezentanţii fermierilor pentru a discuta despre nemulţumirile lor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.