Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost găsită 'capsula timpului': Are aproximativ 600 de milioane de ani vechime

Timecapsules.uk
Capsula timp

O echipă de cercetători de la Institutul Indian de Știință (IISc) și de la Universitatea Niigata din Japonia a realizat o descoperire remarcabilă: au găsit apa oceanică captivă în zăcăminte minerale din Munții Himalaya, datând de aproximativ 600 de milioane de ani.

Prin analiza depozitelor ce conțineau atât carbonați de calciu, cât și carbonați de magneziu, echipa de cercetători a putut oferi o posibilă explicație pentru cauzele care ar fi putut conduce la un important eveniment de oxigenare în istoria Pământului.

„Am găsit o capsulă a timpului pentru oceanele preistorice”, spune Prakash Chandra Arya, doctorand la Centrul pentru Științele Pământului (CEaS), IISc și prim autor al studiului publicat în Precambrian Research.

Oamenii de știință au realizat o descoperire importantă referitoare la apa oceanică captivă în Munții Himalaya, care are sute de milioane de ani vechime. În urmă cu aproximativ 700-500 de milioane de ani, Pământul a fost acoperit cu foi groase de gheață într-un eveniment cunoscut ca glaciația "Pământul bulgăre de zăpadă". Această glaciație a fost urmată de o creștere a cantității de oxigen din atmosfera Pământului, numită Al Doilea Mare Eveniment de Oxigenare, care a permis dezvoltarea unor forme de viață complexe.

Cercetătorii au identificat depozite minerale din acea perioadă, care au arătat că bazinele sedimentare au fost lipsite de calciu pentru o perioadă îndelungată din cauza aportului scăzut din râuri. Absența fluxului și a aportului de calciu a determinat o creștere a cantității de magneziu, iar aceste depozite de magneziu au prins apa oceanică antică în structura lor poroasă pe măsură ce s-au cristalizat.

Datorită lipsei de calciu, mediul din aceste depozite a fost favorabil pentru cianobacterii fotosintetice cu creștere lentă, care au eliberat oxigen în atmosferă. Creșterea nivelului de oxigen din atmosferă a contribuit la evoluția vieții.

Cercetătorii au identificat aceste depozite pe o lungă porțiune a Munților Himalaya din vestul Kumaon, utilizând analize de laborator pentru a confirma originea acestora din apa oceanică antică.

Se crede că aceste zăcăminte minerale oferă informații prețioase despre condițiile oceanice antice, inclusiv pH-ul, compoziția chimică și izotopică, care înainte au fost doar teoretizate. Astfel, aceste date pot răspunde întrebărilor legate de evoluția oceanelor și a vieții pe Pământ în istoria sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.