Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bomba de la Guvern: liberalii acuză naționalizarea Pilonului 2 de pensii private (Surse)

pixabay
boom

La Guvern este tensiune foarte mare între PSD și PNL, din cauza unui amendament adus Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare. Amendamentul vizează Pilonul II de pensii private și prevede că angajații din România, care au vârsta de până în 45 de ani, să opteze dacă mai vor să facă parte dintr-un fond de pensii private sau nu.

Conform surselor noastre, PNL se opune vehement acestui amendament, liberalii considerând că astfel se naționalizează Pilonul II de pensii.

Amendamentul prevede ca angajații cu vârsta de până în 45 de ani să opteze, până la data de 31 decembrie 2023, dacă mai doresc sau nu mai doresc să cotizeze la un fond de pensii private.

Atenție, pentru cei care aleg să nu completeze o anumită opțiune, banii aferenți cotizației lunare rămân la Pilonul I de pensii, adică pensiile de stat. Practic, de plătit tot se va plăti contribuție, dar nu la pensia privată ci vor fi mai mulți bani la stat pentru a acoperi cheltuielile cu pensiile.

UPDATE 26 septembrie 2023: În cele din urmă, la presiunea celor de la PNL, amendamentul a fost eliminat

Ce prevedea amendamentul

Art. X - Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 30 se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 30 - Persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000*) privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi care contribuie la sistemul public de pensii, pot să adere la un fond de pensii.

2. La articolul 32, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) O persoană devine participant la un fond de pensii prin semnarea unui act de aderare individual, din proprie iniţiativă.”

3. Articolul 33 se abrogă.

4. La articolul 35, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) După exprimarea opțiunii de aderare potrivit legii, participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.”

5. După articolul 154 se introduce un nou articol, articolul 154^1 cu următorul cuprins:

”Art. 154^1 - (1) Persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidențe până cel târziu la data de 31 martie 2024.

(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) și (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu își exprimă opțiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidențe rămân asigurate în sistemul public de pensii.

(3) Valoarea activului personal existent în contul participanților care nu și-au exprimat opțiunea de a rămâne în fond de pensii unde figurează în evidență, până cel târziu la data de 31 martie 2024, rămâne în administrarea fondului de pensii.

(4) Participanții la fondul de pensii care nu au exprimat opțiunea potrivit alin. (1), la îndeplinirea condițiilor legale beneficiază de drepturile prevăzute de lege corespunzător activului personal existent în cont.

(5) Registrul participanților prevăzut la art. 34 alin. (1) se actualizează de către instituția de evidență după finalizarea activităților specifice privind opțiunea prevăzută la alin. (1).

(6) După exprimarea opțiunii potrivit alin. (1), participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.

(7) Prevederile art. 32 alin. (2)-(5), art. 43^1 și art. 44 se aplică în mod corespunzător și în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1).

(8) Pentru persoanele fizice care au obligația asigurării în sistelul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2021, contribuția de asigurări sociale reținută se valorifică integral la sistemul public de pensii, până la exercitarea opțiunii privind aderarea la un fond de pensii.

(9) Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, precum și cele care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricultură şi în industria alimentară şi care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 2, 5 şi 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt exceptate de la prevederile art. 30 alin. (1), până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv, cu excepţia celor care au optat pentru plata cotei datorate la fondul de pensii administrat privat potrivit art. 138^3 sau art. 138^4, după caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.