Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO-VIDEO - Începe 'vânătoarea' de israelieni: un grup de protestatari a luat sub asalt un aeroport din Caucaz, unde soseau refugiați din Israel

Twitter.com
avion caucaz

UPDATE 29 octombrie, ora 23.49: Aeroportul a fost eliberat de protestatari

Potrivit Reuters, autoritatea aviatică rusă Rosaviatsia a transmis că toţi "cetăţenii neautorizaţi" au fost îndepărtaţi de pe aeroportul din Mahacikala, începând cu ora 22:20, ora Moscovei, informează News.ro.

UPDATE 29 octombrie, ora 22.56: Apel lansat de muftiul Daghestanului

Muftiul Daghestanului, Ahmad Abdulayev, a numit acțiunea de protest de pe aeroportul Makhachkala o „greșeală” și a cerut locuitorilor să „rezolve pașnic problema” legată de zborul regulat de la Tel Aviv. Liderul religios le-a cerut locuitorilor să aibă „răbdare și liniște”.

UPDATE 29 octombrie, ora 22.07: Autoritățile deschid un dosar penal: toate persoanele implicate în protest urmează să fie reținute

Un dosar penal privind organizarea revoltelor în masă a fost inițiat după apariția apelurilor pentru acțiuni neautorizate pe teritoriul aeroportului Makhachkala, raportează serviciul de presă al Direcției Principale a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei pentru Districtul Federal al Caucazului de Nord, relatează Interfax.

"Direcția principală a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei pentru Districtul Federal al Caucazului de Nord avertizează asupra inadmisibilității desfășurării acțiunilor necoordonate și a încălcării ordinii publice. În legătură cu apariția în spațiul mediatic a apelurilor la acțiuni nesancționate pe teritoriul aeroportului Uytash din orașul Makhachkala, poliția avertizează că orice încălcare a legii și ordinii va fi suprimată imediat de către ofițerii de aplicare a legii", se arată în raport.

Se remarcă faptul că toate persoanele implicate în revolte vor fi reținute și aduse în fața justiției. Persoanele care incită la revolte și la incitare la ură etnică vor fi, de asemenea, trase la răspundere penală.

Anchetatorii au deschis un dosar penal în temeiul articolului 212 din Codul penal al Federației Ruse (organizarea de revolte în masă însoțite de violență, pogromuri, incendiere, distrugerea proprietății, utilizarea armelor de foc, a explozivilor sau a dispozitivelor explozive, precum și rezistența armată la un reprezentant al autorităților). "Identitățile tuturor celor care iau parte la revolte vor fi stabilite, deoarece un sistem de supraveghere video funcționează la aeroport și în teritoriile adiacente", se arată în raport.

Anterior a fost raportat că, potrivit Agenției Federale de Transport Aerian, aeroportul Makhachkala este închis temporar pentru zborurile la sosire și plecare din cauza pătrunderii persoanelor necunoscute la aeroport.

UPDATE 29 octombrie, ora 22.00: Reacția Israelului

Israelul a cerut duminică Rusiei "să-i protejeze pe toţi cetăţenii israelieni şi pe toţi evreii" după ce zeci de oameni au pătruns pe aeroportul din capitala republicii Daghestan după ce s-a anunţat că un avion venind de la Tel Aviv urmează să aterizeze, relatează AFP, relatează Agerpres.

"Israelul aşteaptă de la autorităţile ruse să protejeze toţi cetăţenii israelieni şi toţi evrei şi să acţioneze de manieră decisivă împotriva celor care incită la tensiuni şi la violenţe împotriva evreilor şi a israelienilor", a precizat biroul premierului Benjamin Netanyahu într-un comunicat. Acesta a subliniat că Israel "vede ca pe un lucru grav tentativele de a ataca cetăţeni israelieni şi evrei în lume". Între timp, autorităţile ruse au anunţat că situaţia e "sub control" pe aeroportul din Mahacikala, potrivit AFP.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Începe 'vânătoarea' de israelieni: un grup de protestatari a luat sub asalt un aeroport din Caucaz, unde soseau refugiați din Israel

Activitatea aeroportului Uytash din Daghestan este parțial paralizată, totul după ce un grup mare de protestatari a blocat aeroportul. Oamenii se împotrivesc pasagerilor care aterizează și vin din Israel.

Câteva mii de persoane s-au adunat duminică seara, cu puțin timp înainte de sosirea zborului de la Tel Aviv pe aeroportul Makhachkala. Protestatarii au manifestat împotriva "refugiaților" din Israel, care sosesc în Daghestan. Ei au scandat cuvinte de laudă la adresa lui Allah și și-au arătat sprijinul pentru poporul palestinian.

Câteva sute de bărbați agresivi au intrat în camera terminalului, informează presa rusă. Alte grupuri de participanți și-au organizat propria "căutare" a mașinilor care părăsesc aeroportul, verificând pașapoartele pasagerilor care sosesc.

Unii dintre protestatari au pătruns pe pista aeroportului.Forțele de ordine încearcă să-i convingă și au tras cu armele în aer, pentru a preveni ceea ce se întâmplă, dar nu sunt destui ofițeri pentru a aduce situația sub control.

În cele din urmă soldații Gărzii Naționale au intrat în aeroport pentru a calma spiritele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.