Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Putin apelează la ajutorul lui Lukașenko, după raidurile ucrainene

AI
razboi ucraina

Armata rusă a bombardat orașul Herson,  lovind o clădire de birouri din centru. "Trupele ruse continuă să terorizeze Hersonul. În centrul regional au fost auzite explozii dimineață devreme. Una dintre lovituri a vizat o clădire de birouri din zona centrală a orașului", a transmis pe Telegram șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 28 martie, ora 23.10:Macron, declarații în legătură cu o eventuală invitație adresata lui Putina la summitul G20

Continuarea AICI

UPDATE 28 martie, ora 22.10:Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova

Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un moment în care Erevanul pune şi mai mult sub semnul întrebării rolul Moscovei de garant al securităţii regionale, relatează AFP.

Mica ţară din Caucazul de Sud, ale cărei relaţii sunt extrem de tensionate cu vecinul său turcofon, Azerbaidjan, de la conflictul armat în momentul prăbuşirii Uniunii Sovietice în legătură cu teritoriul Nagorno-Karabah, a acuzat Rusia că nu a făcut nimic pentru a-i veni în ajutor atunci când războiul a reizbucnit în 2020.

"Conducerea armeană, sub false pretexte şi prin denaturarea istoriei ultimilor trei ani, duce în mod deliberat spre o ruptură a relaţiilor cu Federaţia Rusă", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru media ruse.

Armenia a lăsat recent să se înţeleagă că s-ar putea retrage din Tratatul de Securitate Colectivă, o alianţă compusă din foste republici sovietice, sub egida Rusiei.

Premierul armean Nikol Paşinian a calificat drept "ineficiente" alianţele de securitate ale ţării după ce armata azeră a recâştigat în septembrie controlul asupra Nagorno-Karabah, un teritoriu azer disputat, al cărui control fusese preluat de majoritatea separatistă armeană prin forţă şi cu sprijinul Erevanului la începutul anilor 1990.

Forţele ruse de menţinere a păcii au ocupat poziţii între beligeranţi după un scurt conflict armat în 2020, dar în septembrie nu au împiedicat armata azeră să recâştige controlul prin forţă asupra acestui teritoriu, ceea ce a dus la exodul populaţiei armene din Karabah.

Armenia a boicotat un summit al Tratatului de Securitate Colectivă la sfârşitul anului 2023, Nikol Paşinian acuzând organizaţia că a eşuat în îndeplinirea obligaţiilor sale.

Erevanul s-a reorientat către alţi parteneri internaţionali, în special către Franţa şi SUA, notează AFP.

UPDATE 28 martie, ora 20.00: A căzut o mare teorie a conspirației despre atacul terorist din Rusia: 'E nebunesc!' – VIDEO

Continuarea AICI

UPDATE 28 martie, ora 18.30: În pofida atacurilor ruseşti, economia ucraineană a crescut cu 5,3% în 2023

Economia ucraineană a crescut cu 5,3% anul trecut, pe măsură ce Kievul a redobândit controlul asupra coridorului de export din Marea Neagră şi a strâns o recoltă agricolă consistentă, în pofida continuării atacurilor ruseşti cu rachete şi drone, transmite Bloomberg.

Conform datelor preliminare publicate joi de Institutul de stat pentru statistică din Ucraina, economia a înregistrat o creştere de 4,7% în perioada octombrie-decembrie 2023, acesta fiind al treilea trimestru consecutiv de creştere. Datele mai arată că în primul trimestru din 2023, PIB-ul real al Ucrainei a înregistrat o scădere de 10,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, după care a urmat o creştere de 19,2% în trimestrul al doilea, un avans de 9,6% în trimestrul al treilea şi unul de 4,7% în ultimele trei luni.

Comparativ, în 2022, economia ucraineană s-a contractat cu 28,8%, după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a ordonat invadarea ţării vecine.

Cu toate că atacurile ruseşti au provocat pagube reţelei electrice, porturilor, căilor ferate şi facilităţilor energetice, Ucraina a văzut cum Produsul său Intern Brut a revenit pe creştere, pe măsură ce au fost reluate exporturile de produse agricole iar companiile ucrainene s-au adaptat la noi cereri.

"Economia ucraineană a continuat să demonstreze o rezilienţă remarcabilă în 2023", a apreciat Fondul Monetar Internaţional într-un raport publicat săptămâna trecută. "Totuşi, obstacolele reapar în 2024, iar creşterea este aşteptată să încetinească până la 3%-4% din cauza incertitudinilor cu privire la războiul care continuă şi constrângerile pe partea de aprovizionare devin mai presante", se mai arată în raportul FMI.

Economia ucraineană se confruntă cu provocări persistente. Polonia cere blocarea vânzărilor de produse agricole ucrainene în Uniunea Europeană. De asemenea, întârzierile apărute în ajutoarele străine din SUA şi UE pun sub semnul întrebării capacitatea Kievului de a se apăra şi a-şi finanţa bugetul. Armata ucraineană are probleme în a-şi menţine efectivele cu care să răspundă atacurilor ruseşti în timp ce angajatorii se confruntă cu un deficit de forţă de muncă.

Aceste date economice erau aşteptate cu nerăbdare de deţinătorii de obligaţiuni, în contextul în care Ucraina vrea să îşi restructureze datoria înainte de expirarea unui moratoriu de doi ani, la finele acestui an. Datele cu privire la Produsul Intern Brut vor influenţa şi sumele pe care Guvernul de la Kiev va trebui să le plătească pentru acele obligaţiuni care sunt legate de creşterea economică, dacă acestea vor fi excluse din acordul de restructurare.

UPDATE 28 martie, ora 17.45: Kievul cere NATO mijloace de apărare antiaeriană după ce Rusia a lovit sistemul energetic ucrainean

Kievul le-a cerut aliaților occidentali mijloace pentru apărarea antiaeriană în cadrul unei reuniuni extraordinare a Consiliului NATO - Ucraina de joi, după o serie de atacuri cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, a arătat misiunea Ucrainei la NATO.

Rusia a efectuat vinerea trecută cel mai mare atac aerian asupra sistemului energetic ucrainean de la invazia din februarie 2022, avariind unitățile energetice de la un baraj important și provocând pene de curent pentru mai mult de un milion de persoane, relatează Reuters.

Misiunea Ucrainei la NATO a precizat, pe platforma X, că ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a informat partenerii alianței cu privire la consecințele atacurilor, îndemnându-i să furnizeze mai multe echipamente pentru a bloca atacurile aeriene rusești.

Moscova a descris atacurile sale recente ca făcând parte dintr-o serie de ”lovituri de răzbunare” și a sporit utilizarea rachetelor balistice.

UPDATE 28 martie, ora 17.00: Presa rusă: ONU a aflat că soldații ruși capturați de Ucraina au fost torturați

Continuarea AICI

UPDATE 28 martie, ora 16.35: Austriecii dau o lovitură de imagine: cel mai mare producător de cărămizi din lume și-a vândut toate fabricile din Rusia

Continuarea AICI

UPDATE 28 martie, ora 15.37: Zelenski l-a prezentat pe noul şef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a prezentat, joi, pe noul șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, generalul Oleh Ivașcenko. După cum a remarcat șeful statului, în condiții de război, scopul principal al Ucrainei este distrugerea ocupanților, precum și consolidarea legăturilor cu lumea şi nu doar cu partenerii din Europa și din America de Nord, relatează Rador Radio România.

Potrivit președintelui, prezența Ucrainei în lume trebuie să devină globală. Zelenski a menţionat și sarcinile noului șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei: prezența informațiilor ucrainene oriunde sunt reprezentate interesele statului; prezența în țările în care există influență exercitată de sistemul lui Vladimir Putin; extinderea prezenței în acele țări în care are loc competiția forțelor globale cheie; concentrarea atenției pe documentarea materialelor; activități nepublice ale informațiilor străine, în special referitoare la rețeaua de agenți. Amimtim că, pe 26 martie, președintele Zelenski a anunţat că l-a demis pe Oleksandr Litvinenko de la şefia Serviciului de Informații Externe al Ucrainei. În locul acestuia a fost numit Oleh Ivașcenko. RBC notează că nu există informații despre Ivașcenko în surse deschise. Ceea ce se știe despre noul şef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei este doar faptul că acesta este un general cu experienţă în luptă.

 

UPDATE 28 martie, ora 15.35: Ucraina construieşte linii defensive și instalează echipamente speciale antidrone de-a lungul întregii linii a frontului

Comandamentul Forțelor de Sprijin din armata Ucrainei a raportat, joi, că este în derulare construcția liniilor și structurilor defensive în toate direcțiile frontului. Militarii forțelor inginerești sapă, practic, nonstop tranșee, șanțuri, șanțuri antitanc și echipează alte tipuri de fortificații, relatează Rador Radio România.

"Executarea constantă și intensivă a sarcinilor de luptă face posibilă întărirea mai rapidă a liniilor defensive ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei" - a menționat comandamentul. Fortificațiile vor proteja oamenii, echipamentul militar și muniția de atacurile ruseşti și, de asemenea, vor avea rol de adăpost în caz de condiții meteorologice nefavorabile și loc de odihnă pentru personal. Pe rutele de conexiuni, de asemenea, sunt instalate echipamente speciale antidrone. "Sarcina principală a inginerilor Forțelor de Sprijin este să ne protejeze în mod adecvat soldații" - a mai transmis comandamentul. ArmiaInform a scris recent că, potrivit militarilor, construcția de fortificații suplimentare este în curs de desfășurare în regiunea Jitomir, de la granița ucraineano-belarusă. De asemenea, aproape 7.000 de "dinți de dragon" au fost instalați în regiunea Dnipropetrovsk. În plus, construcția de fortificații continuă şi în regiunea sudică Odesa.

 

UPDATE 28 martie, ora 12.40: Alertă de raid aerian în Ucraina

Sirenele de raid aerian au început să sune pe întreg teritoriul Ucrainei, joi, după ora 12:00, din cauza decolării unui avion rusesc MiG-31K. Iniţial, alerta aeriană a fost activată la Kiev, la ora 12:08. La foarte scurt timp, sirenele au sunat în toate regiunile țării. Forțele Aeriene ale Ucrainei au avertizat că există riscul unor atacuri ruseşti cu rachete. Amintim că MiG-31K este un avion care poate fi înarmat cu rachete Kinjal. O astfel de rachete este greu de doborât, din cauza traiectoriei sale.

content-image

UPDATE 28 martie, ora 10.35: Mikolaiv - Atacul cu rachetă de miercuri, soldat cu 12 răniţi

Şeful Administraţiei Militare Regionale Mikolaiv, Vitali Kim, a raportat că 12 persoane au fost rănite miercuri, în urma atacului cu rachetă lansat de ruşi asupra centrului regional. Potrivit lui Kim, racheta balistică folosită de ruşi în atac a fost, cel mai probabil, de tip Iskander-M. În urma atacului a izbucnit un incendiu pe teritoriul unui obiectiv de infrastructură industrială. Șase blocuri de apartamente au suferit pagube minore.

content-image

UPDATE 28 martie, ora 10.25: Putin apelează la ajutorul lui Lukașenko, după raidurile ucrainene: Rusia a crescut importurile de benzină din Belarus

Rusia a crescut importurile de benzină din Belarus, în martie, pentru a combate riscul penuriei pe piaţa sa internă din cauza reparaţiilor neprogramate la rafinăriile ruseşti după atacurile cu drone, au declarat miercuri patru surse industriale şi comerciale, citate de Reuters, conform News.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 28 martie, ora 9.05: Explozii puternice s-au auzit la Odesa

Explozii puternice s-au auzit la Odesa, joi dimineaţă, după ora 8:00. Potrivit postului public Suspilne, imediat după producerea exploziilor, în întreaga regiune a fost declanşată alerta de raid aerian. Forțele Aeriene ale Ucrainei au avertizat că o rachetă rusească se îndreaptă spre Odesa. La rândul său, şeful regiunii, Oleh Kiper, a făcut apel la populaţie să rămână în adăposturi.

content-image

UPDATE 28 martie, ora 07.07: Rusia denunță `ipocrizia` autorităților moldovene cu privire la prezența mercenarilor moldoveni pe frontul ucrainean

Recunoașterea de către șeful Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Anatoli Nosatîi, a prezenței mercenarilor moldoveni în componenţa Legiunii Internaționale de Apărare Teritorială a Ucrainei demonstrează ipocrizia Chișinăului, a declarat în timpul unui briefing purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează TASS citat de stiripesurse.md

"Declarațiile de acest gen ale ministrului moldovean - ce demonstrează ele? Mărturisesc și demonstrează ipocrizia Chișinăului oficial. Pentru că, pe de o parte, conducerea Republicii Moldova asigură că respectă principiul neutralităţii consacrată în constituția țării, în favoarea menţinerii căreia se pronunţă majoritatea covârșitoare a cetățenilor, iar pe de altă parte, sub pretextul acestei integrări europene, accelerează militarizarea republicii, transformând țara într-o parte a periferiei agresive anti-ruse a Europei" - a spus diplomatul rus.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 28 martie, ora 07.03: Deși ISIS a revendicat masacrul din Moscova, Maria Zaharova neagă această versiune: 'Occidentul a scos un as din mânecă'

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a declarat miercuri că este "extrem de greu de crezut" că Statul Islamic (SI) ar fi avut capacitatea de a lansa un atac asupra unei săli de concerte din Moscova vinerea trecută în care au fost ucise cel puţin 140 de persoane, informează Reuters.

Într-un briefing cu reporterii, Zaharova în schimb a repetat ceea ce Moscova a susţinut, dar încă nu a oferit dovezi, că Ucraina s-a aflat în spatele atacului asupra sălii de concerte Crocus City Hall, cel mai mortal suferit de Rusia în ultimii 20 de ani.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 28 martie, ora 06.53: Ministrul de Externe al Ungariei s-a dezlănțuit în Rusia: Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina riscă un război mondial

Trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi "cu adevărat periculoasă" şi ar "aduce mai aproape riscul unui război mondial", a declarat ministrul ungar de externe Péter Szijjártó într-un interviu acordat presei de stat ruse, în care, pe de altă parte, îi invită pe ruşi să ceară Ungariei vize Schengen şi să vină în vizită.

Ungaria face apel public la aliați să nu trimită trupe în Ucraina

"Riscul terifiant al unui al treilea război mondial se apropie", a declarat ministrul de externe Péter Szijjártó în interviul acordat agenţiei ruse de stat TASS, publicat miercuri. "Prin urmare, vom face întotdeauna apel la toţi aliaţii şi colegii noştri să se abţină de la orice acţiuni sau declaraţii care ar putea aduce mai aproape riscul unui război mondial", a asigurat el.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 28 martie, ora 02.20: Ucrainenii au găsit slăbiciunile rachetelor Zircon: Zboară unde nu ar trebui. Nu își îndeplinesc misiunea de luptă

Rachetele Zircon, cu care Rusia a atacat Kievul pe 7 februarie și 25 martie, nu îndeplinesc sarcina de luptă specificată și munca pentru care sunt adaptate anunță șeful Laboratorului de Cercetare Militară al Institutului de Cercetare a Științelor Criminale din Kiev (KNDISE) Andriy Kulchytskyi într-un comentariu pentru Suspilny, potivit Ukrainska Pravda.

„Racheta specificată nu își îndeplinește misiunea de luptă. Tot ceea ce este încărcat, toate caracteristicile „super”, „hyper” sunt toate cuvinte, dar, de fapt, utilizarea rachetei în luptă mai are un drum lung de parcurs. Nu zboară unde trebuie, nu face ceea ce trebuie lucrat pentru care este adaptat”.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.