Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii anunță că sunt în grafic - jumătate din Donețk `este eliberat`/ Ucrainenii confirmă luptele violente și avansul rușilor (Video)

timesnewroman.ro
soldati rusi

Înaintarea în unele zone din regiunea Donețk este dificilă, a declarat marți cel mai înalt oficial instalat de Moscova în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, adăugând că mai mult de jumătate din regiune se află sub control rusesc, transmite Reuters.

Așa-numita „Republică Populară Donețk” este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a „anexat” în septembrie, după referendumuri „de fațadă”.

„Puțin mai mult de 50% din teritoriul Republicii Populare Donețk a fost eliberat", a afirmat Denis Pușilin, liderul instalat de ruși în porțiunea controlată de Moscova, pentru agenția de presă de stat rusă RIA.

Declarația sa vine în condițiile în care, după luptele aprige din regiune din ultimele săptămâni, nu este foarte clar care părți din Donețk se află sub controlul Rusiei și care sub al Ucrainei.

Rusia susține că forțele sale avansează treptat.

Cu toate acestea, Pușilin a declarat că situația este dificilă de-a lungul liniei de contact Lîman, în nordul regiunii. Ucraina a eliberat Lîman la câteva ore după ce Putin a proclamat anexarea Donețkului în septembrie.

„Situația rămâne dificilă, inamicul încearcă să contraatace, dar unitățile noastre mențin acum toate pozițiile", a declarat Pușilin, citat de RIA. "Nu este întotdeauna posibil să avansăm", a adăugat el.

Bombardamentele susținute ale Rusiei pe linia frontului din Donețk au distrus complet orașul Bahmut și au avariat puternic orașul Avdiivka, situat în centrul regiunii, a spus vineri Volodimir Zelenski.

Luni seară, statul major al forțelor armate ucrainene a afirmat că Rusia continuă să își concentreze eforturile pentru a avansa și a cuceri ambele orașe: „În apropiere de Bakhmut, ocupanții au aruncat o ploaie de proiectile de mortier și artilerie asupra a aproape 20 de așezări". Nouă așezări au fost bombardate în apropiere de Avdiivka, a precizat armata ucraineană.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că este posibil ca Rusia să planifice în continuare avansuri mai profunde în interiorul Donețkului, dar a pus la îndoială capacitatea sa de a face acest lucru: „Este foarte puțin probabil ca armata rusă să fie în prezent capabilă să genereze o forță de atac eficientă capabilă să recucerească aceste zone. Este puțin probabil ca forțele terestre rusești să facă progrese semnificative din punct de vedere operațional în următoarele câteva luni".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.