Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea care CUTREMURĂ universul 'băieților deștepți': este SCANDAL mare

O lege care se află, astăzi, la votul final din Camera Deputaților are potențialul de a produce un adevărat cutremur printre ”băieții deștepți” din domeniul energiei regenerabile. Modificările la Legea energiei electrice și a gazelor naturale  nr.123/2012 a trecut o dată prin procedurile parlamentare, dar a fost trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis, iar acum, dacă trece în Camera Deputaților, pleacă din nou spre Cotroceni.

Citește și: SONDAJ - Top 10 cei mai cunoscuți tari jurnaliști din România: Antena 3 RUPE tot

Citește și: GAFĂ a unui ministru: Moment jenant la un eveniment/ FOTO

Un prim aspect care lovește puternic universul ”băieților deștepți” care se ocupă de domeniul energiei regenerabile este la Articoul 3 al legii. În prezent, conform Directivei europene, marii consumatori din România trebuie să acorde acces prioritar la intrarea în sistem a energiei regenerabile. Prevederea care însă îi avantaja enorm era faptul că statul român era obligat să le și vândă energia. În varianta care va fi votată în Camera Deputaților s-a eliminat obligativitatea vânzării energiei și se prevede că aceasta este preluată, însă ”fără a se pune în pericol siguranța sistemului”.

Senatorul ALDE, Dian Popescu, ne-a explicat ce înseamnă această prevedere. ”Cei din domeniul energiei regenerabile nu produc un flux constant de energie și te poți trezi cu căderi de sistem. Așadar, companiile le preiau energia, conform Directivei, dar atâta timp cât nu afectează sistemul, iar dacă statul este nevoit să egalizeze pierderile pe care aceștia le au, atunci producătorii de energie regenerabilă vor plăti diferența între fluxtul asigurat de ei și cel asigurat de stat, pentru că acum această diferență se regăsește în factura pe care o plătește consumatorul final, adică omul de acasă. Toate costurile suplimentare se pun în factura pe care omul de acasă o plătește”, a spus Popescu.

În noua variantă a legii a fost definită Siguranța Energetică Națională, ceea ce până acum nu exista în lege. Pe scurt, aceasta înseamnă asigurarea continuității în alimentare, fără a se deconecta consumatori de la rețea. Exact ce spuneam mai sus: să existe continuitate.

O altă prevedere care provoacă fibrilații în rândul jucătorilor privați de energie regenerabilă, este faptul că de acum încolo și companiile de stat din România vor avea dreptul să producă mixt energetic, adică vor putea să exporte energie și intră pe piața marilor jucători.

Una dintre cele mai controversate prevederi ale legii aflate în vigoare este aceea că tariful se fixează diferit între diverșii producători mari. Adică, un producător mare din Moldova plătește un preț diferit față de unul din Oltenia. România este împărțită în șase zone și fiecare zonă are prețul ei, iar aici se pot naște dezechilibre. Pe noua formă a legii, toți utilizatorii rețelelor electrice vor plăti un tarif unic la nivel național.

Cea mai controversată prevedere a legii este cea prin care jucătorii privați de energie regenerabilă puteau să exporte energie prin contracte secrete. În vechea formă, aceștia aveau obligația să-și facă publice contractele doar în România, ce era la extern se făcea pe bază de contracte secrete. În noua formă a legii, aceștia vor fi obligați să facă publice atât contractele de pe teritoriul României, cât și cele de export.

Sentorul Dian Popescu ne-a explicat care sunt jocurile pe această prevedere. ”Până acum, jucătorii privați puteau vinde la export, prin contracte secret, energie la un preț mult sub prețul pieței. Să zicem că seara era o cădere în România pe energie regenerabilă și trebuia să importăm rapid. Adică ceea ce au vândut jucătorii din România la preț redus dimineața, noi luam seara la preț internațional cu 35-40 de euro, ca să nu mai spun că ei oricum au subvenția de la stat de 29 de euro. Practic, românii își plătesc de trei ori energia și nu este corect. Să fie publice contractele și vedem exact cu cât se vinde afară, iar consumatorul din România este obligat să ia la prețul cel mai scăzut. Va fi scandal mare, pentru că legea îi afectează pe privați, dar ajută consumatorii mari din România”, ne-a precizat senatorul Dian Popescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.