Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prinţul de Wales a vizitat Delta Văcăreşti unde a plantat un plop alb

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Prințul Charles

Prinţul de Wales a vizitat, joi, Parcul Natural Văcăreşti, unde s-a întâlnit cu voluntari şi studenţi implicaţi în activităţile Asociaţiei Parcul Naţional Văcăreşti, dar şi cu un grup de copii, care discutau cu un herpetolog despre broaştele şi şerpii care pot fi întâlniţi în delta dintre blocuri. Alteţa Sa Regală a fost întâmpinat de către Adriana Mitsue Ivama Brummell, soţia ambasadorului britanic Paul Brummell, şi de Dan Bărbulescu, manager executiv al Asociaţiei Parcul Naţional Văcăreşti.

Împreună au vizitat Observatorul parcului, situat la etajul 17 al clădirii Asmita Tower, pe care Dan Bărbulescu l-a prezentat ca fiind un loc unde copiii şi iubitorii de natură pot discuta despre Parcul Văcăreşti. De asemenea, Prinţului de Wales i-au fost prezentaţi fotograful Helmut Igant, persoana care a avut ideea protejării "deltei dintre blocuri", dar şi alţi membri fondatori ai asociaţiei, care din 2012 au iniţiat demersurile amenajării parcului natural.

Dan Bărbulescu l-a invitat pe Alteţa Sa Regală pe terasa Observatorului, pentru a admira de sus Delta Văcăreşti, şi i-a vorbit despre istoria zonei, despre "proiectul megalomanic" al lui Nicolae Ceauşescu, care dorea să lanseze un proiect hidrologic în acest loc. De asemenea, i-a atras atenţia că parcul este înconjurat de un baraj, fiind astfel delimitat de peisajul urban şi uşor accesibil păsărilor, dar permiţând şi un punct de observaţie.

Prinţul de Wales a privit cu interes o expoziţie care prezenta în paralel imagini din Delta Dunării şi Delta Văcăreşti, surprinzând similitudinile dintre cele două locuri, cu fotografii realizate de Helmut Ignat. Totodată, a urmărit imaginile expuse pe un panou tematic, despre ameninţările cu care se confruntă "Mica insulă a Bucureştiului": defrişările masive, debarasarea de gunoaie şi moloz, incendiile. Ulterior, Prinţul de Wales a explorat întinderea de mlaştini şi ecosistemul Parcului Văcăreşti, unde s-a întâlnit cu un grup de copii, cărora un herpetolog le prezenta un şarpe de casă inofensiv, "care mănâncă broaşte, nu mănâncă copii".

Acesta i-a explicat Prinţului Charles că "încearcă să pregătească noua generaţii de herpetologi români", exprimându-şi speranţa că vor fi adevăraţi ambasadori ai naturii. Totodată, i-a explicat Prinţului de Wales că şarpele pe care îl studiau copii este înrudit cu cel întâlnit în Mare Britanie. Herpetologul le-a prezentat copiilor şi o broască, subliniind - în râsetele acestora - că animalul respectiv nu dă râie. I-a explicat totodată Alteţei Sale Regale că în România unii oameni au prejudecata că broaştele ar da anumite boli.

O fetiţă i-a oferit Prinţului Charles un bucheţel de păpădii. Prinţul de Wales s-a întâlnit şi cu un grup de studenţi de la Facultatea de Biologie, a dat mâna cu fiecare dintre ei şi a zâmbit în mod apreciativ când a văzut că una dintre studente era îmbrăcată cu o ie românească. Alteţa Sa Regală a inaugurat observatorul pentru păsări, prima facilitate disponibilă pentru vizitatorii parcului, şi s-a întâlnit, de asemenea, cu câţiva membrii ai Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, voluntari implicaţi în activităţile asociaţiei. De asemenea, a făcut cunoştinţă şi cu Gigu, un bărbat care trăieşte de 20 de ani într-o baracă din Delta Văcăreşti, alături de familia sa, şi care a fost angajat de către Asociaţie ca "ranger". El nu va putea rămâne pe terenul respectiv după ce vor fi implementate măsurile de amenajare a parcului natural, însă membrii asociaţiei sunt preocupaţi de integrarea sa socială.

Pentru a marca vizita, Alteţa Sa Regală a plantat un plop alb. După ce a terminat, prinţul Charles i-a urat copacului "mult noroc", iar Dan Bărbulescu i-a spus că este vorba despre un copac care ajunge la înălţimi apreciabile şi l-a invitat să vină şi anul viitor, pentru a constata evoluţia acestuia. Parcul Natural Văcăreşti a primit statut de parc natural anul trecut, iar planurile pentru conservarea ecosistemului local au fost dezvoltate după modelul centrului London Wetlands. Asociaţia Parcul Naţional Văcăreşti a dezvoltat proiectul pentru o mlaştină urbană urmând exemplul britanic şi lucrând cu organizaţii de mediu cunoscute, precum Wetland Link International, Wildfowl şi Wetland Trust, filiala WWF România, cât şi cea din Marea Britanie, conform Agerpres.

Peste 90 de specii de păsări pot fi observate la Văcăreşti, în special cele de apă: bâtlani, egrete, cormorani şi gâşte sălbatice. În afară de acestea, mlaştinile sunt şi casa unor mamifere mici precum: vulpi, nevăstuici şi vidre (protejate la nivel european). Ecosistemul este divers şi include reptile, amfibieni şi nevertebrate precum: tritoni, salamandre, ţestoase de apă, şopârle gri, şerpi de iarbă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.