Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri CRUCIALE pe salariile românilor la Ministerul Muncii

inquamphotos.com / Octav Ganea
lia olguta vasilescu

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a început, luni, discuţiile cu sindicaliştii pe proiectul Legii salarizării unitare, primii care au venit la negocieri fiind liderii sindicatelor din domeniul ordinii şi siguranţei publice, care spun că vor să obţină o salarizare corectă pentru angajaţii din domeniu şi eliminarea dezechilibrelor salariale în raport cu angajaţii din alte domenii.

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Mihai Zlat, a declarat, pentru News.ro, că delegaţia care participă la discuţiile de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale urmează să vadă ce conţine proiectul Legii salarizării, iar în funcţie de prevederile acestuia raportat la domeniul ordine publică, vor spune ce modificări se impun pentru salarizarea angajaţilor din ordine publică.

Până unde se poate certa Ponta cu Dragnea/ ANALIZA

Liderul sindical a mai spus că nu i se pare realistă creşterea salarială despre care a vorbit ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, respectiv ca veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%. El a precizat că ministrul Muncii nu a spus dacă această creştere se aplică din august 2017 sau în următorii ani.

Reprezentanţii SNPPC vor propune ca, pentru agenţii de poliţie, salariul de funcţie să plece de la valoarea de 2.800 lei, pentru un debutant, şi să ajungă la valoarea de 5.100 lei pentru un agent cu vechime, ecart în care este inclus şi sporul pentru studii superioare.

Delegaţia SNPPC vrea să discute atât pe tema noii Legi de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice, cât şi despre aplicarea HG 1/2017 cu privire la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară.

Preşedintele SNPPC, Dumitru Coarnă, care participă la negocierile de la Ministerul Muncii, susţine că, în vederea eliminării oricărei forme de discriminare şi inechitate socială în raport cu angajaţii din alte domenii, cum ar fi sănătatea şi învăţământul, se impune ca în formula de calcul a sporurilor pentru condiţiile de muncă, prevăzute de Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice - printre care spor pentru condiţii grele de muncă, pentru munca de noapte, pentru munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale -, baza de referinţă să fie salariul de bază actual, şi nu cel de încadrare de la 31 decembrie 2009, respectiv nu mai puţin de 1.450 de lei.

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor “Pro Lex”, Vasile Lincu, a declarat, pentru News.ro, că nu se poate vorbi de o Lege a salarizării fără aducerea la zi a tuturor deciziilor Curţii Constituţionale privind salarizarea bugetarilor şi fără a fi puse în executare toate deciziile privind plata unor drepturi.

Lincu a precizat că după, ce se fac actualizările prevăzute de legile în vigoare, se pot începe discuţiile realiste pe tema proiectului Legii salarizării unitare.

Liderul sindicatului „Pro Lex”, a mai spus că nu a primit, înaintea discuţiilor de la Ministerul Muncii, proiectul Legii salarizării, astfel că aşteaptă să vadă ce conţine acesta şi apoi va face propunerile privind drepturile salariale de care ar trebui să beneficieze sindicaliştii pe care îi reprezintă.

După discuţiile cu sindicaliştii din ordine publică privind proiectul Legii salarizării unitare, marţi vor veni la negocierile de la Ministerul Muncii sindicaliştii din sănătate.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, declara sâmbătă, la România TV, că de luni încep discuţiile cu sindicatele din ordine publică şi sănătate despre legea salarizării unitare, urmând ca veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.