Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația dă în clocot în Texas - Președintele Mexicului anunță că nu îi va primi înapoi pe migranții ilegali, legea privind deportarea e blocată din nou

Christian Torres / AFP / Profimedia
granita texas mexic

Preşedintele mexican a declarat că ţara sa nu va accepta persoanele deportate de autorităţile din Texas, pe fondul intensificării disputei generate de tentativele administraţiei statului american de a-i trimite pe migranţii ilegali înapoi peste frontieră.

Andres Manuel Lopez Obrador a descris legea adoptată în Texas ca "draconică şi dezumanizatoare", notează BBC.

Legea din Texas cunoscută ca SB4 permite autorităţilor statale să aresteze şi să deporteze presupuşii migranţi ilegali. Cei care refuză să părăsească teritoriul SUA riscă pedepse de până la 20 de ani de detenţie.

Lopez Obrador a spus că nu va accepta niciun deportat din Texas. Legea ar fi urmat să intre în vigoare în urmă cu două săptămâni, însă Administraţia Biden a reuşit să o blocheze prin apeluri succesive în instanţe, argumentând că legile privind migraţia sunt o prerogativă a guvernului federal.

Un nou blocaj în instanță

O instanță a înghețat miercuri, 20 martie, controversata lege a imigrației din Texas, una dintre cele mai dure de acest gen, într-un caz urmărit îndeaproape în întreaga țară.

Legislația ar permite oficialilor din Texas să rețină și să urmărească penal pe oricine consideră că a intrat ilegal în țară, înlocuind competențele federale.

Legea a intrat în vigoare marți pentru câteva ore, în timpul unui du-te-vino juridic între instanțe.

O curte de apel din SUA a început să judece cazul miercuri dimineață.

Legea SB4 din Texas trebuia să intre în vigoare la 5 martie, dar administrația președintelui Joe Biden a contestat-o pe motiv că detenția imigranților ar trebui să rămână în mâinile sale.

Sosirile de imigranți la granița de sud a SUA au crescut la un nivel record în timpul administrației sale, ceea ce a făcut din această problemă una dintre principalele preocupări ale alegătorilor americani în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Acest lucru a determinat Texasul să ia măsuri mai ferme la granița sa cu Mexicul și, dacă instanțele de judecată vor confirma noua sa lege, atunci și alte state americane ar putea să o urmeze.

Autoritățile federale închid ochii la infracțiune

Decizia de a îngheța legea este cea mai recentă dintr-un șir de hotărâri judecătorești care decid soarta acesteia.

În cazul în care aceasta ar reveni în vigoare, ar marca o schimbare semnificativă în modul în care este gestionată aplicarea legii privind imigrația, deoarece instanțele au decis anterior că numai guvernul federal poate aplica legile privind imigrația din țară, nu și fiecare stat american în parte.

Trecerea ilegală a frontierei SUA este deja o infracțiune federală, dar încălcările sunt de obicei tratate drept cazuri civile de către sistemul judiciar pentru imigrație.

Conform SB4, orice persoană care intră sau reintră ilegal în Texas riscă până la 20 de ani de închisoare.

Nu este clar dacă au fost reținuți migranți în timp ce legea era în vigoare.

Administrația Biden a dat în judecată Texasul

În ianuarie, administrația Biden a dat în judecată statul Texas, iar luna următoare o instanță districtuală a decis că SB4 este ilegală.

Aceasta a blocat intrarea în vigoare a legii din cauza temerilor că aceasta ar duce la faptul că fiecare stat american ar avea propriile legi privind imigrația.

La scurt timp după aceea, Curtea de Apel a Statelor Unite pentru al Cincilea Circuit, cu sediul la New Orleans - curtea federală de apel responsabilă de această zonă - a declarat că legea poate intra în vigoare în timp ce analizează apelul, cu excepția cazului în care intervine Curtea Supremă.

Administrația Biden a depus atunci o cerere de urgență la Curtea Supremă pentru a menține înghețarea hotărârii tribunalului districtual pe durata litigiului.

Între timp, judecătorul Samuel Alito de la Curtea Supremă a suspendat legea pentru a da timp instanțelor să decidă cum ar trebui să procedeze.

Anterior, marți, Curtea Supremă a permis ca măsura să intre în vigoare în timp ce o curte de apel federală inferioară a analizat legalitatea acesteia.

Apoi, într-o scurtă ordonanță, marți seara târziu, o comisie de trei judecători de la Fifth Circuit a votat pentru a îngheța hotărârea în timp ce examinează apelul.

Din punct de vedere istoric, guvernul federal a creat legi și reglementări privind imigrația, chiar dacă Constituția SUA nu îi acordă în mod explicit aceste competențe.

De asemenea, guvernul federal este cel care negociază tratatele și acordurile cu alte țări.

Republicanii critică adesea modul în care președintele democrat Biden gestionează problema frontierei dintre SUA și Mexic, care, potrivit sondajelor de opinie, reprezintă o preocupare principală pentru alegători înaintea alegerilor pentru Casa Albă din noiembrie.

Un sondaj Gallup publicat în februarie a sugerat că aproape o treime dintre americani consideră că imigrația este cea mai mare problemă cu care se confruntă țara, înaintea guvernului, economiei și inflației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.