Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul maghiar dă asigurări: 'Nicio universitate NU va fi închisă'

budapesta

Guvernul nu închide nicio universitate, prin urmare nici Universitatea Central-Europeană, a anunţat marţi Ministerul pentru Resurse Umane ungar, comentând temerile că CEU ar putea fi obligată să se închidă după adoptarea unor amendamente la legea privind învăţământul superior, potrivit MTI, potrivit agerpres.

Obiectivul guvernului este să se asigure că universităţile din Ungaria funcţionează după aceleaşi standarde legale, a precizat ministerul.

SUA reacţionează prompt la legea anti-Soros dată în Ungaria

Amendamentele la lege nu conţin prevederi care să ceară închiderea CEU, conform sursei citate. Universitatea poate continua să funcţioneze fără probleme odată ce se va ajunge la un acord între Ungaria şi SUA, a adăugat ministerul citat, subliniind intenţiile bune şi disponibilitatea la dialog ale guvernului.

Laszlo Palkovics, secretar de stat în Ministerul Educaţiei ungar, se află la Bruxelles marţi pentru a informa direct Comisia Europeană, în cadrul unei întrevederi cu prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, despre conţinutul noilor amendamente la legea învăţământului superior adoptate de parlament săptămâna trecută, se mai menţionează în comunicat.

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, a promulgat luni seară controversata lege care stabileşte noi cerinţe pentru universităţile străine şi care ar putea duce la închiderea Universităţii Central-Europene (CEU), instituţie finanţată de miliardarul american de origine ungară George Soros, ţinta unei campanii a premierului ungar Viktor Orban.

Proteste la Budapesta după ce legea anti-Soros a fost promulgată de preşedintele ungar

Într-o declaraţie acordată agenţiei de presă MTI, Ader şi-a exprimat convingerea că noua lege nu încalcă libertatea academică şi legislaţia internaţională. El a cerut guvernului de la Budapesta să discute cu universităţile paşii de urmat.

În ciuda protestelor publice, legea a fost promulgată de executivul condus de premierul Viktor Orban printr-o procedură rapidă. Actul normativ prevede nerecunoaşterea diplomelor emise de instituţii de învăţământ străine care nu au corespondent în ţările lor de origine.

În capitala Ungariei, zeci de mii de manifestanţi i-au cerut duminică preşedintelui să nu promulge legea.

CEU, cu predare în engleză, s-a deschis la Budapesta în 1991.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.